qbalka-za-zdrawe

Празните калории, има ли ги и как ни вредят?

 Празните калории, има ли ги и как ни вредят? Празните калории са калории, които реално съществуват. Ние ги поемаме, чрез храната, но тяхната хранителна стойност е твърде ниска, за да ни дава енергия. Те просто се трупат, като резерв в телата ни и естествено ни помагат да ставаме все по-пухкави и по-пухкави. По правило телата ни са своеобразен генератор на енергия, благодарение на която извършваме ежедневните си занимания. За да захраним този генератор, обаче са ни нужни пълноценни хранителни вещества, тоест определен брой калории.

  Колкото повече активно е тялото през деня, толкова по-голяма нужда от хранителни вещества за енергия има. Ако, обаче тези калории са „зли“ така да се каже и се крият в телата ни под формата на мастни натрупвания, не ни вършат работа, тоест празни са. И така, след като си отговорихме, какво са празните калории и защо ни вредят накратко, нека поразнищим въпроса повече!

Празните калории – враг номер едно на добре оформеното тяло и здравето!

 Празните калории, има ли ги и как ни вредят? Като цяло един от най-големите врагове на правилното хранене и на обработените храни, са твърдите мазнини и добавената захар. Те се срещат в почти 100% от продуктите предлагани на пазара, но не подобряват качествата на хранителните продукти. Те просто служат за подобряването на вкуса им, но на доста висока цена за нас. Цена, която ни коства гладуване и дебелеене едновременно. Твърдите мазнини се съдържат във всяка преработена храна и в храните от веригите за бързо хранене. Те са твърде наситени и дори на стайна температура си остават твърди. Ако се питате, кои са тези вредни твърди мазнини, то списъка им е сравнително голям.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Странни факти за храните и напитките, които не знаете

  Това са кокосово масло, палмово масло, масла частично или хидрогенно обработени, сланина, бекон, маргарини, масла, сметана, млечни мазнини и птичи мазнини. Всички те са изключително вредни и опасни, защото предизвикват риск от запушване на кръвоносните съдове при натрупване. Освен това вдигат нивата на холестерола до тавана, при което създават и риск от редица заболявания, като диабета например.

  Празните калории, има ли ги и как ни вредят?Когато стане въпрос за добавени захари, те са чумата на века. Навсякъде по етикетите на хранителни продукти срещаме добавена захар, което е много лош индикатор за качеството им. Но, какво да правим продават ни нискокачествена храна, при това си я позволяваме с трудности! Най-силно добавената захар е концентрирана в захарните сиропи и самата рафинирана захар. Дозата е тази, която определя преминаването на границата. Най-добре е да се яде свежа плодова захар, която е в плодовете и да не подслаждаме чая или кафето си с бяла захар. Захарта от цикория е добър заместител. Спорни са и ползите на подсладителите, по-добрият вариант е кафявата захар.

  Освен добавената захар и твърдите мазнини, вредни хранителни продукти пълни с празни калории са – сладкишите (торти, сладки, пасти, сладкиши със захарен сироп); соковете със захар; газираното; кофеинови и спортни напитки; хот-дог и пица, както и пържен бекон и мазни сирена. Те не бива да се ядат в големи количества, особено ако имате ниска двигателна активност. Ако си ги позволявате е добре да го правите в малки количества и то преди спортуване, за да може да изгорите максимално бързите калории в тях! Иначе все едно поглъщате калории с цел натрупване, което едва ли искате! Не ви препоръчваме да бройте калориите, прекалено е стресиращо и ограничаващо.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Ролята на Калция в детското меню

Празните калории, има ли ги и как ни вредят?  Така например не се стремете да не приемате повече от препоръчителните до две хиляди калории дневно за жени на възраст до 30 години, а премахнете празните калории от менюто си. Винаги хапвайте свежа салата, свежи плодове и нищо преработено. Така няма, защо да се ограничавате и да бройте всяка калория, четейки от-до всеки етикет на продукт. Спортуването е другият ключ към здравето освен здравословната диета. Наднорменото тегло е преди всичко болестно състояние, което е опасно, затова и превенция е нужна определено. Спорта може да има много лица, като най-тонизиращото и приятно за вас спортуване, ще откриете сами.

  Цветната палитра от разнообразни храни богати на минерали и витамини, както и движението е това, което търсите. Тогава няма да се тревожите за празните калории и дори да си ги позволявате понякога, по малко то няма да е краят на света. smiley

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here