RAT ROD трудно може да бъде преведен на Български език, но според нас, най-точният превод е… МИШКАРНИК 🙂

Легални ли са RAT ROD автомобилите, или имат проблеми с органите на закона?
Какво представляват RAT ROD автомобилите и мотоциклетите?
Какво всъщност е RAT ROD и популярно ли е в България?
Интересни въпроси, които често се задават.
Тъй като ние, екипът на VISEO сме част от международен RAT ROD проект, ще се опитаме да отговорим на тези въпроси и да внесем малко повече яснота за РАТ РОД културата.
Нека започнем с произхода на понятието RAT ROD. То идва от САЩ, като е разновидност на HOT ROD. Но има съществени разлики между HOT ROD и RAT ROD превозните средства.
Най-общо казано, това са автомобили, мотоциклети, камиони, ванове и други превозни средства, сглобени от части на различни коли, като в повечето случаи се оставят нарочно недовършени, например с липсваш капак, различни по свят врати и др., но единствено с цел да бъдат карани, а не показвани като колекционерски бижута, както е при хот родите (hot rods).
Освен моторните превозни средства, през последните години се наблюдава засилен интерес и към такива без двигатели, каквито са велосипедите, детските колички и други.
Ние сме част от RATRODUSA.com и в него можете да разгледате редица RAT ROD проекти.
И така, официално RAT ROD може да бъде дефиниран като стил на персонализирани автомобили, които имитират ранните такива, от 40-те, 50-те и началото на 60-те години. Стилът не трябва да се бърка с донякъде близкият „традиционен“ hot rod , което е точно пресъздаване или правилно възстановяване на превозни средства от същата епоха.
Първоначално, този стил бе въведен за ценители, но постепенно се превърна в любимо хоби на много хора от цял свят. Немци направиха рат род версия на Трабант, който, ако го видите, ще останете истински впечатлени. Защо казваме всичко това? Преди всичко за да видите, че не е задължително да сте в USA, че да изградите подобен RAT ROD проект.
В България също редица фенове разработват рат род проекти.
По-горе споменахме за РАТ РОД Трабант и сме сигурни, че нямате търпение да го видите. Ето го и него:

 

В продължение на написаното до този момент можем да кажем още, че типичният РАТ РОД е създаден в края на 1920-те до края на 1950-те  и е купе или роудстър, но понякога  може да бъде камион или седан. Много рано (преди Втората световна война) превозни средства не са били  създавани  с калници, качулки, джанти и брони.  На по-късен етап, след  войната превозни средства често са били изграждани по модата на персонализация;  добавяни са малтийски кръстове, черепи и други принадлежности. Собственикът на превозното средство е отговорен за повечето или всички елементи, намиращи се в и върху  превозното средство.

В шасито се крие и основната разлика от традиционните ХОТ РОД машини. Шасито на рат род-овете е изключително ниско, много близо до земята. По подобие на LOW READER-ите и RAT ROD са много ниски. Например, руски любители на РАТ РОД бяха направили камион ЗИЛ в стил РАТ РОД.

Ето снимка на този проект:

Дълго шаси, по възможност доста старо, ако може боята да е колозирала и основата е готова. Следва мощен двигател, малко рязане, като преди това внимателно сте изготвили план, как точно искате да изглежда Вашият съвременен RAT ROD проект.

В някой случаи се използва и по-малко шаси, например при Chevy S-10 и Dodge Dakota.

Боята също крие своята специфика. Най-често тя остава старинна, корозирала, но естествено се придава блясък към нея.

Интериорът на този тип превозни средства може да варира от спартански до напълно завършен, въпреки че това обикновено е последната фаза на изграждането на подобен проект. Мексикански одеяла и бомбардировачни седалки, естествено – без екстри и удобства, всичко зависи от  идеята на собственика.

Окачването  с гъвкава ос е най-често използваният тип предно окачване. Независимото предно окачване рядко се използва и повечето RAT RODS  използват оси на Форд I с греда 1928-1948, с напречна листова пружина. Въпреки че всяка задната ос може да се използва в RAT ROD, задният край на Ford е предпочитан от години поради наличието на резервни части.

Мотоциклетите мишкарници също  бележат огромен интерес от гаражните майстори и любители по целия свят.

Мотоциклетите мишкарници са мотоциклети, които са били държани открито дълги години, като и при тях, както при RAT ROD автомобилите, боята е корозирала. Могат да бъдат модифицирани спрямо желанията на клиентите.

Ето и един пример за RAT BIKE, или RAT ROD BIKE:

Може би е време да Ви покажем някои от най-добрите RAT ROD проекти, идващи от Щатите?

Ето три от най-красивите, според нас – редакторите на Шарена Черга: