СПОДЕЛИ

 

Първо, нека уточним, че почти всеки втори човек страда от депресия в даден етап от живота си. Причините може да са хиляди и най-различни – като се започне от неудовлетвореност в личен или професионален план, до ежедневие, хранене, сън и режим, дори зависимост. Ако открием, че страдаме от депресия, има 5 неща, които можем да опитаме, за да я преборим сами. Ето какви са те.

  1. Вземете си душ и си облечете чисти дрехи

Тази дейност може и да ви се вижда безсмислена, но тя е първата стъпка по посока справяне с депресията. Независимо какво изживявате, важно е да поддържате рутина. Не се затваряйте в себе си и далеч от света – така няма да преборите негативизма.
2. Хапнете и пийте достатъчно вода

Понякога причината за депресията би могла да е свързана с липсата на достатъчно храна или изключването на важни витамини от менюто ви. Да, съществуват храни, които водят до депресия – обикновено това включва храни с високо съдържание на захар. Доказано е, че сьомгата помага при борба с депресията. Избягвайте алкохолните напитки, защото ще задълбочат неприятните ви усещания. Възможно е и точно те да са причината за нарастващата тревожност и депресивни състояния.
3. Погрижете се за себе си като ангажирате съзнанието си с нещо

От каквото и да е причинена вашата депресия, част от справянето с нея е да измислите дейност, която обичате, и да я прилагате, когато се чувствате депресирани. Макар фокусирането да е трудна дейност, винаги може да измислите нещо, което да ви отвлича от лошите мисли. Например, гледане на филми, спорт, четене на книга и други.

  1. Общувай със семейството и близките
    Когато страдаме от депресия, не трябва да се крием, а да споделим с най-близките ни, защото те са ключа към справяне с проблема. Понякога кратък разговор действа отрезвяващо и променя гледната ни точка.
  2. Записвайте в дневник вашите емоции
    Може би ви се струва детско, но писането на лист хартия много помага при борба с емоциите. Започнете да си записвате какво ви тормози. След месец прочетете първите страници и се замислете дали страховете ви са били оправдани.
    Ако въпреки всичко изброено, вашето състояние не се променя, консултирайте се със специалист. Той ще ви помогне като открие какво причинява депресията ви и ще ви даде решение за справяне в дългосрочен план. За консултации, въпроси и съдействие – терапевтичен център „Жива“.