Кукери от различни части на България гониха злите сили в Симитли.

Магията на „Симитлия – древната земя на кукерите“ – фестивалът започна спокойно, при спазване на сериозни противоепидемични мерки. Всеки участник, който можеше да присъства, както и зрител, задължително трябваше да бъде със Зелен сертификат.

Общо 18 групи бяха заявили участие, но епидемичната обстановка попречи на някои от участниците.

Традиционно големите кукерски групи от Благоевград бяха значително по-малко, като причината основно се криеше отново на ситуацията със заболяването и Пандемията.

Вече 18 години фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите“ е част от културния календар на община Симитли. Той се провежда под патронажа на кмета на община Симитли Апостол Апостолов. Фестивалът, който е една от емблемите на Симитли, е бил ежегодно събитие в историческото минало на общината. В определен период от време спира да се провежда, но през 2003 година се възобновява и оттогава всяка година дава поле за изява на стотици кукери от цялата страна. За съжаление, поради пандемията от COVID – 19, през 2021 година, фестивалът не се проведе, а тази година няма да има международно участие. Благодарение на фестивала, община Симитли се превръща в един своеобразен център на сурвакари, станчинари, кукери, дервиши и джамалари, не само от Югозападна България. Ежегодно участниците превръщат „Симитлия – Древната земя на кукерите“ в истински празник за жителите и гостите на Симитли със страховити маски, сурати и викове. Под непрекъснатия звън и ритмизация на звънци, чанове, точлии, хлопки, клумби, хлопатари, участниците разтърсват замръзналата земя на община Симитли и прогонват злите сили, вампири, караконждоли, демони и други в отвъдното. Със своето символично заораване и оплождане, изпълнителите осигуряват берекет и плодородие през новата година и, не на последно място – подготвят ергените за женитба.

Ето и кратко видео от събитието, провело се на 15 януари 2022 година: