Екипът на Шарена Черга ком успя да заснеме ритуал по хвърляне на кръста на Йордановден – Богоявление в град Благоевград.

В края на статията ще видите видео от събитието, но преди това, нека разкажем малко повече за 6 януари – Йордановден.

Началото на всяка година започва с поредица от християнски празници. За да сме по-точни, още края на годината, още преди Коледа се състоят редица ритуали, традиции, празненства, които , продължават и след настъпването на новата година. Според християнските традиции след Васильовден следват още значими дни и единият от тях е Йордановден. Празникът се отбелязва на 6-ти януари по новия календар. Важно е да отбележим, че в християнската религия Йордановден е свързван с водата и различите обреди, които се извършват с нея. Може би не знаете, но другото име на празника е свързано именно с водата и на места се нарича Водици или още Водокръщи.

На Йордановден навсякъде, където има река, водоем, море, се извършва ритуално хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет, на който се обновява светената вода в храмовете. От тази вода се носи по домовете, като тя пази от болести и пречиства душата. Светената вода се пази цяла година в домовете, за да помага, в случай на тежки моменти в семейството, например когато някой легне болен.

В Благоевград традицията се извършва в река Благоевградска Бистрица.

На Йордановден имен ден празнуват хората, носещи имената:

Банчо, Бистра, Богoлюб, Богoлюбa, Богдан, Богдана, Боголюб, Боголюба, Богомил, Богомила, Божан, Божана, Божена, Божидар, Божидара, Божил, Бойко, Бойка, Бончо, Борил, Боримир, Борис, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Дан, Дана, Данка, Данко, Данчо, Динко, Диньо, Йордан, Йорданка, Капка, Найден, Теодосий, Теофан, Теофана и всички производни на тях.