Симитли 2019. Годината в Югозападна България започна с разтърстващо събитие, а именно SIMITLIYA 2019
Събитието се проведе за 16-та поредна година на градския стадион.

Кукери от цяла България дефилираха пред хиляди зрители, зажадняли за БЪЛГАРСКОТО.
Жителите на Благоевград и Симитли успяха да чуят 101 каба гайди.
101 каба гайди отекнаха в целия Югозапад. Всичките 101 каба гайди бяха в Симитли, доведоха ги кукерите ”4-ти квартал „Плажа“ от Благоевград. Замлъкнаха кукери, замлъкна публиката… тишина и само магичния звук на гайдите. Уникално представяне на най-българския народен инструмент. И това изживя Древната кукерска земя – Симитли. И те – само част от пъстротата цяла на кукери, бабугери, станчинари… отвсякъде.
Традицията за Сурва, магията на кукерството. Със специална песен за фестивала в Симитли кукерите от Коларово възпяхя уникалния фестивал. Те откриха фестивала и нарекоха за добро и берекет.

Кукери, баби и старци, мечки и мечкари дойдоха от околните села и направиха незабравимо шоу. Земен, със своите огромни маски с птичи пера, привлякоха вниманието на многохилядна публика в Симитли. Трети квартал от Симитли шашна всички с численост и уникална весела част, горски, феи на любовта, веселяци… Ямболиите от Калчево показаха как силно може да се люлее земята, като дрънкаха своите стотици звънци. А Сирищник, с парцалените си костюми показват, че има ли желание – Сурва ще пребъде…

Хиляди снимки от Симитлия 2019 можете да видите на този адрес: http://vblg.eu/flZdI2

Видео:

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Еньовче – българската билка за здраве!