Няма как да не останете впечатлени, още щом влезнете в град Кърджали. На самия вход на град Кърджали достолепно се извисява паметникът на Орфей.

Статуята можете да видите на идване от градовете Хасково и Пловдив. Митичният тракийски певец е символ на Източните Родопи и град Кърджали.

Преди да бъде поставена на входа на гр. Кърдажли месинговата статуя се е извисявала край село Паничково. След опит за кражба се ражда идеята монументът да бъде преместен на видно и защитено място. И така след кратко проучване Орфей заема своето място на входа на град Кърджали през месец юни, 2005 година. Около паметника има специално изградена площадка и стълбички за по-лесен достъп до него.

Важно е да добавим, че през нощта статуята се осветява и гледката е още по-въздействаща. Паметникът на Орфей в Кърджали неуморно посреща и изпраща гостите на града.

Съвсем нормално, ако сте в тази част на България, да посетите и гробът на Орфей. Той е с тракийски произход и се намира край село Татул, на 15 километра от Момчилград. Не може да се определи точна дата на създаването му, тъй като са намерени материали от различни епохи. Известен е още като Светилището на Орфей. Комплексът разполага със старовремско езическо светилище и крепост.

Безспорно това е един от най-бележитите мегалитни паметници по българските земи.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Коматинските скали край Симитли и Тросковския манастир