Stavros Greece Europe Beach

Ставро̀с е село в Егейска Македония, Гърция, център на дем Бешичко езеро в област Централна Македония с население от 3285 жители. През летния сезон хиляди българи, сърби, както и румънци посещават селото…

Причините –

  • Чист плаж
  • Добра хотелска база
  • Перфектно обслужване
  • Атракции за децата

Смело можем да кажем, че Stavros, Thessaloniki, Greece е перфектното място за семейна лятна почивка с деца.

Имайте предвид, че ханата, напитките и всичко по заведенията е поне двойно по-скъпо от в България, следователно е удачно да напълните хладилната чанта с бири, ако сте баща програист, например, и да се отпуснете на плажа.

Палми, чистота, пространство, лесен достъп до места за паркинг, всичко е перфектно на Ставрос!

Можете да направите и еднодневен плаж, ако приемем, че децата Ви никога не са виждали море, а има много такива семейства, но нямате бюджет за нощувки!

Цените за нощувка варират от 50 евро на стая,до сто и няклоко евро, но говорим за стая, която често е 5 легла.

Ставрос се намира в залива Стримоникос и е на около 70 км от Солун. Пътуването от летището в Солун до Ставрос отнема само 40 минути.

Ставрос е заобиколен от хълмове и богати гори. Намира се в подножието на планината и се дължи на розата на вятъра, известен като въздушен спа център, който осигурява приятен престой с комбинация от морски пари и чист въздух. Градът е хубав. Има много паркове, ресторанти, цветя, играчки, магазини, ресторанти и кафенета, има и увеселителен парк и спортни игрища, но общото впечатление е, че не инвестират много в поддържането на ваканционно съдържание в този град.

Междувременно, предвид факта, че Ставрос не е скъп курорт, ние го смятаме за доста приличен избор за почивка.

Плажът в Ставрос е част от залива и плаж с дължина 10 км. Разделен е на две части от малък порт и док. Лявата страна на плажа, обърната към морето, представлява градския плаж. Тази зона е широка, с пясък на брега, камъни в първите няколко метра във водата, след това пясък и плитчина за няколко десетки метра. На плажа има няколко кафенета със собствени шезлонги и чадъри, чието ползване не се заплаща, а се получава със закупена напитка или чаша кафе. Разполага с достатъчно свободно място за поставяне на лични кърпи и оборудване.

Както споменахме, тази част от плажа се простира на километри към Аспровалта, така че е най-добре да потърсите частта, която ви подхожда най-добре, преди да се установите, в зависимост от това дали предпочитате пясъчно или каменисто дъно.

Част от плажа, гледаща към морето, разположена вляво от дока, е широка и пясъчна в началото, а след това се стеснява към частта от плажа, известна като Платани, заради чинаровата гора във вътрешността.

Тази част на града според нас е най-красивата част на Ставрос, защото изобилства от естествена сянка, добре е аранжирана и видимо поддържана. Плажът е къде по-тесен, къде по-широк, със ситен пясък на брега, а във водата предимно пясък, но къде с камъни и морски таралежи, така че внимавайте. Пличината тук също е дълга, така че пясъчните части са идеални за деца. Освен това има достатъчно място за всеки със собствено оборудване, а също така има кафенета с шезлонги, които са на разположение за целодневно ползване, заедно с напитки или кафе. Всеки, който обича естествената сянка, може да се наслаждава тук и без чадъри.

Плажът в Ставрос е предимно уреден, има душове, съблекални, спасители и достъп за хора с увреждания.

Ако обичате да се разхождате, можете да се разходите по плажа до Олимпиада и да намерите красиви, малки и чисти заливи, където можете да се уедините, но също и някои хубави части с изискани кафенета.

Често има бриз, особено следобед и от втората половина на август нататък. Този вятър не предизвиква вълни като Аспровалта и Врасна, но може да замъгли морето, като вдигне пясък от дъното. Вятърът може да бъде изключително приятен през летните жеги.

Градът разполага с изобилие от съдържание за всички поколения, увеселителен парк и играчки за деца, голям брой магазини, предимно евтини гардероби, магазини за сувенири, хранителни магазини, ресторанти, таверни, павилиони за бързо хранене и добре декорирани кафенета. Ставрос не е известен с нощен живот и няма клубове и дискотеки.

Това място е живо през цялата година, защото не е построено с туристическа цел и има дълга традиция. Ано Ставрос или Горен Ставрос започва след няколко минути пеша нагоре от плажа. Това е хубаво място с традиционна атмосфера. Можете да стигнете до него пеша, ако нямате нищо против да вървите нагоре за около половин час до най-високата точка. По пътя можете да посетите няколко църкви, да се разходите по тесни улички и покрай традиционните таверни. Накрая ще пристигнете в ресторант Agnanti, на хълм, с красива гледка към целия залив Стримоникос, Ставрос, Врасна, Аспровалта и 10 км плаж. В този ресторант можете да вечеряте или да пиете нещо под сянката на чинар, а също така разполагат и с паркинг. Ако желаете, можете да продължите още малко нагоре до параклиса, посветен на пророк Илия и кръста, който е добре осветен през нощта.

Ставрос се препоръчва на по-малко взискателни туристи, които не се интересуват дали мястото е изискано подредено, живописно и приказно като от картичка. Ставрос е град, който живее, прилича на всеки град, който не е на брега, без фасадни стени, дворове и идеално поддържани обществени пространства. Красотата му е в дълга плажна ивица, естествена сянка, спокойна атмосфера, добър и здравословен климат, приятен за всички, изгодни цени и разнообразни удобства за деца и възрастни.

Ставрос е добра отправна точка за посещение на тази част на Гърция, сами или с местни агенции. Той е само на 70 км от Солун и този красив град може лесно да бъде посетен. На около 40км има аквапарк Waterland, а наблизо са и Стагира (родното място на Аристотел с парка Темат) и манастирът Каково. Неа Врасна и Аспровалта са на 3-4 минути с кола, а известният Амфиполис, както и езерото Волвия, също са наблизо. Красивите плажове в околностите на Олимпиада също са лесно достъпни. Дори Йерисос на полуостров Атон не е далеч и ви отнема час и половина с кола, за да стигнете до Никити. Аспровалта предлага малко повече туристически удобства и разнообразен нощен живот от Ставрос, както и известния манастир Света Лидия.