Град Банско - църквата "Света Троица" Bansko
Град Банско – църквата „Света Троица“ Bansko
Входът на храм „Света Троица“ – Банско
Зеленината в двора на църквата приковава погледите и впечатлява всеки посетител! Град Банско – църквата „Света Троица“ Bansko

Любопитно е да започнем публикацията, посветена на църквата в град Банско „Света Троица“ с това, че тя е построена от местни жители. Усещането в нея е за покой и сигурност, а поддържаната зелена част я прави изключително приятно място, както за жителите на град Банско, така и за туристите, посетили зимният ни курорт.

Построена е през далечната 1835 година по инициатива на Лазар Герман от майстор Димитър Доюв.

Разположена е в централната част на града и е един от символите на Банско. Инициативата и подготовката за построяването й започват около 1800 г. Първият сътрудник и организатор на строителния процес е Лазар Голев (дядо Лазко). Разрешението за строеж е получено през 1833 г. Главният майстор строител е Димитър Доюв. 350 майстори (каменоделци, строители и резбари) и доброволци от селото участват в строителството на църквата.

Кулата, виждайки се от много калдаръмени улици в Банско също приковава вниманието. Тя е построена 15 години по-късно (през 1850 г.) от майстор Глигор Доюв. Часовникът е изработен през 1866 от майстор Тодор Радонов и всички майстори от Банско.

Църквата „Света Троица“ в Банско представлява много красива трикорабна, безкуполна псевдобазилика с двускатен покрив и аркадна галерия на запад! Дворът е много добре подреден. Забележителна православна църква от втората половина на XIX в.

Вътрешното пространство е организирано в бароков стил и има монументално въздействие. Дърворезбените и живописните елементи на декорацията са в хармония, преходите са плавни, без прави ъгли, дървените холкели са със сложни, огънати форми. Трите кораба са разделени от високи измазани и изписани дървени колони с аркади, а таванът на средния кораб е повдигнат върху висок холкел. Женската църква има дървена решетка с изящна плетеница. Дърворезбите и живописната украса на църквата са дело на тресончанина Велян Огнев, като се предполага, че той е автор и на иконостаса и на амвона. Огнев изписва с цветни орнаменти и геометрични мотиви всички свободни от резба повърхности по иконостаса – подиконните платна, колонките и прочее, църковните мебели и елементите на вътрешното храмово пространство – стените, колоните, плоскостите над акрите на трите кораба. По декорацията на храма работи видния представител на Банската художествена школа Димитър Молеров.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Магията на сватбената заря: Как да обогатим сватбената церемония с искри и светлинни ефекти