Връх Фуджи – най-популярният за планинско изкачване връх на света

Връх Фуджи (富士山) – това е върхът, който е най-гъсто населен от планинари. В годината най-често два месеца, лятото, става за изкачване и през това време стотици хиляди планинари го покорявта.

Върхът е вулкан, който на няколко стотин години изригва. Висок е 3776 метра и се намира в страната на изгряващото слънце – Япония.

Планината се отличава с изненадващо изчистената си форма за природата, изострена на върха. Фуджи е почитан от японците като свещена планина и великолепните му гледки винаги са привличали художници и жители, което го прави един от несъмнените символи на Япония.

При цялото си великолепие планината Фуджи е действащ вулкан, изригнал през 1707 г. Фуджи се намира между префектурите Яманаши и Шизуока, а в ясни дни гледка към планината може да се види от градовете Токио и Йокохама. Интересното е, че връх Фуджи, или както с уважение го наричат ​​японците, Фуджисан, е изцяло частна собственост на синтоисткия храм Hongu Sengen.


Чудесен начин да се насладите на гледката към планината Фуджи е като вземете влака между Токио и Осака. Можете да пътувате от Токио към Осака през Нагоя и Киото с Shinkansen, високоскоростен, удобен японски влак. Най-добрите гледки ще се отворят пред вас близо до гара Shin-Fuji от дясната страна на влака, 40-45 минути пътуване.

Трябва обаче да се отбележи, че гледките на Фуджи често са недостъпни поради облаците. Трябва да имате късмет, ако откриете планината в ясен слънчев ден и ако я намерите и под залеза и преливащите се цветове на небето – това е просто приказка! Видимостта на планината е по -добра през по -студения сезон, отколкото през лятото, а най -доброто време на деня е рано сутрин и късна вечер.


Ако решите да организирате ваканция с изглед към планината, тогава можете да отидете в подножието на планината, до известната сред туристите зона на Фуджи с пет езера. Също на юг от планината е Националният парк Фуджи-Хаконе-Изу, който включва района Хаконе, известен със своите горещи извори. Планината е отворена за катерене през юли и август по няколко маршрута.

Връх Фуджи се намира на 90 км от Токио, което го прави и неговите забележителности удобно и често място за посещение както за жителите, така и за туристите.

Значението на Фуджи за японците обаче се обяснява не само с физическите („обективни“) характеристики на тази общност. Образът на Фуджи също носи много културни значения, натрупани в продължение на много векове. Сега изглежда, че Фуджи винаги е бил символ на Япония. Но това е подвеждащо впечатление. Въпреки че Фуджи обикновено се представя като вечна крепост, всъщност образът на тази планина постоянно се променя. Времето не я състаряваше – тя все още стоеше там, външният й вид оставаше почти непроменен. Времето засегна не толкова самата планина, а хората.

Имаме информация за това какво мислят японците за Фуджи от 8 век. Тогава Фуджи е бил действащ вулкан и катеренето едва ли е било възможно. Планината се е намирала далеч (на разстояние около 450 км) от културния център на страната – столиците Нара и Хейан (Киото). По това време японското благородство е очаровано от даоистки идеи, според които планината Хорай (Чин. Пенглай) е била обител на безсмъртните мъдреци. Японците вярвали, че Фуджи е Пенглай.

Постигането на безсмъртие не е лесна задача. Като доказателство за това Фуджи започва да се изобразява като цилиндър, набръчкан с ждрела, на върха на който е дворецът на тези мъдреци. Така от самото начало склоновете на Фуджи са изобразени като недостъпни и този Фуджи няма нищо общо с истинския Фуджи.

Днес Фуджи се възприема като символ на нова, демократична и мирна Япония. Историческите обстоятелства са се променили, но Фуджи е не по -малко красив. С радикална промяна в политическия курс, планината Фуджи не е загубила своите „залепващи“ сили. Планината остана същата, но днес се придават съвсем различни значения. Символът е демонстрирал, че е кух, но не може да остане такъв. Преди година той беше изпълнен с милитаристко съдържание, но моментално изпълнен с мирна субстанция. ЮНЕСКО призна Фуджи за природен обект с глобално значение през 2013 г., което само затвърди новия му статут.

Кога е сезонът за изкачване на връх Фуджи?

Всяка година от 1 юли до края на август. През този период се движат специални автобуси за тези, които отиват във Фуджи от големите градове, а планинските хотели по маршрутите за изкачване също са отворени за гости. Но понякога дори в началото на юли върхът на планината е покрит със сняг и като се има предвид, че дъждовният сезон в Япония приключва до третото десетилетие на юли, най -добре е планирането на изкачването за периода от края на юли до края на август . Лятното време тук е много променливо и затова е необходимо да се вземат предвид както краткосрочната прогноза за времето, така и метеорологичните условия в деня на отиване в планината. Катеренето през друго време е изключително опасно и се практикува само сред професионалисти.

И кога е най -големият приток на туристи тук?

През двата летни месеца, когато планината е отворена за катерене, всяка година много голям поток от планински туристи се втурва към върха й, но най-преградените периоди, които, ако е възможно, най-добре се избягват, са уикендът и О-Бон почивка (13-16 август). когато най-дългите опашки се редят по планински пътеки, а планинските хотели са препълнени.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  На гости в град Пазарджик

Къде е планината Фуджи и как да стигнем до там?

Фуджи се намира в две префектури: Яманаши и Шизуока. До върха на планината водят 4 маршрута, които произхождат от различни места в подножието й. За преместване от Токио най-удобният маршрут е маршрутът Йошида-гучи, до петата марка на който можете да стигнете евтино с помощта на директен високоскоростен автобус, местата за който трябва да бъдат резервирани предварително (можете да получите информация за наличността и цена от нашата компания). Предварителната резервация се препоръчва и за пътуване с влак. С автомобил до Fuji може да се стигне по платената магистрала Subaru-line, но в този случай е необходима допълнителна информация за режима му на работа в деня на преместването.

Маршрути:
Автогара Shinjuku-nishiguchi → Yoshida-guchi gogome (2h 40min)
Shinjuku st. → ул. Оотуки → трансфер → ул. Кавагучи-ко (50 мин.)
Ул. Кавагучи-ко → Yoshida-guchi gogome (совалка, 1 час)

  • има директен експресен влак в събота, неделя и уикенд
    Shinjuku st. → ул. „Кавагучи-ко“
    Кола Токио → Yoshida-guchi gogome (около 2h 20min)
  • по време на периода на ограничаване на движението с кола, можете да стигнете до гара Kawaguchi-ko и след това трябва да преминете към автобус

ВНИМАНИЕ! Крайната спирка (и началото на пешеходния маршрут) на петата марка на маршрута Йошида (Йошида-гучи гогоме) на различни карти и в разписанията на различните автобусни компании може да има различни имена (Йошида-гучи гогоме, Кавагучи-ко gogome, Subaru линия gogome, – всички тези имена показват една и съща отправна точка на пешеходния маршрут)

Има ли само един маршрут до върха на Фуджи?

Както написахме по-горе, съществуват четири от тях, всеки със свои характеристики, разлики във височината и дължината. За туристите от Токио най-удобният маршрут е този с отправна точка в Йошида-гучи.

Безплатно ли е изкачването на Фуджи?

След 2013 г. всеки човек трябва да заплати такса от 1000 йени, което е около 15 лв.

Колко време отнема изкачването?

Обикновено 2 дни / 1 нощ. Приблизителен график:

Ден 1: пета марка (началото на пешеходния маршрут, обед) – планински хотел (вечер), нощувка

Ден 2: напускане на хотела (рано сутрин) – връх (сутрин) – връщане към петата марка (обед)

Времето за изкачване може да варира значително в зависимост от маршрута, физическата годност на туриста и метеорологичните условия. За повече подробности вижте раздела „Четири маршрута за изкачване на връх Фуджи“.

Могат ли всички да се катерят?

Няма възрастова граница. Тук също не се изисква специално обучение за планинско катерене. Но медицинските противопоказания са от съществено значение.

Възможно ли е да се изкачи за един ден? Сигурен съм че ще успея ..

Това е възможно по принцип, но не се препоръчва поради следните причини:

кратко време за адаптация и в резултат на това голяма вероятност от височинна болест (гадене, главоболие и др.)
значителна височина над морското равнище и в резултат на това рядък въздух, който влияе на физическото
състояние и умора, увеличава вероятността от нараняване и забавя скоростта на вземане на решения
изключително натоварен график (начало на изкачването в 8 сутринта, връщане до 19 часа, – почти 12 часа непрекъснато изкачване и спускане)

Вярно ли е, че дори през лятото е студено във Фуджи?

Да! Височината на върха е 3776 метра и се смята, че въздухът в планините спада с 0,6 градуса на всеки 100 метра. Когато температурата на въздуха в подножието на планината е 30 градуса, на петата марка е около 16, на осмата е 10, а на върха пада до 7. При силен вятър температурата пада още повече, а при лошо време пада под нулата. Затова дори през лятото тук са необходими топли дрехи – температурната разлика в града и в планината може да бъде подобна на разликата в средната температура през зимата и лятото в една и съща област.

Има ли място за спане?

Можете да отседнете в планински хотел, разположен на всеки от 4 -те маршрута. Можете да пренощувате само тук, забранено е да се разпъват палатки на Фуджи. Заедно с място за нощувка ще получавате две хранения на ден. По време на сезона на катерене тези хотели често са пренаселени и обикновено се изискват резервации, за които първо трябва да изберете маршрута си за катерене. Условията тук са много скромни, спартански: за гостите не са предвидени отделни стаи, а за всеки е отделено само място за спане. Всеки ден тук има много хора и всеки турист трябва сам да се грижи за багажа си – хотелът не носи отговорност за загубата на вашите вещи.

Какво може да се купи в такива хотели?

Храна, напитки, сувенири. Но цените тук са много по-високи от обикновено (те могат да бъдат 4-5 пъти по-високи) и е по-добре да вземете основните продукти със себе си. Например (колкото по -високи са планините, толкова по -скъпо!):

500 мл бутилка минерална вода или спортна напитка – 500 йени – 7 лв.
Бира (350 мл) – 600 йени близо 8 лв.
юфка – 800 ~ 1000 йени до 15 лв.
Бисквитки, сладкарски изделия – около 300 йени 4 лв.


Има ли тоалетни?

В планински заслони. Тоалетните тук са платени (100-200 йени около 2 лева) и винаги трябва да имате дребно под ръка – преди да тръгнете от петата марка, съветваме ви да се запасите с монети от стоен. Напоследък сухите килери (200 йени) станаха популярни. Потребителската такса трябва да бъде поставена в специални кутии наблизо и не се предоставя промяна. Понякога собственикът на заведението може да е наблизо и се препоръчва да платите предварително. Гостите на този хотел могат да ползват тоалетни безплатно. Във всеки случай посетителите се призовават да използват само специална тоалетна хартия, която е оборудвана с тоалетни и която се изхвърля под въздействието на бактерии.

Ами ако времето е лошо? Ще се качим ли все пак горе?

При облачно или дъждовно време в планините често се появява мъгла, а видимостта рязко се влошава и в резултат на това е много лесно да се загубите по пътя. Освен това температурата на въздуха рязко спада, което може да доведе до хипотермия. Изкачването на Фуджи при това време е изпълнено със сериозни опасности и трябва да бъде отменено, ако е възможно. Ако дъждът ви е хванал по пътя към върха, трябва да прецените ситуацията, или да се укриете за известно време в планински хотел, или да се върнете в началото на маршрута. През лятото времето във Фуджи е много променливо, често вали дъжд с гръмотевични бури и всеки, който излезе на върха, трябва да бъде много внимателен и добре подготвен.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Бали – един тропически рай

Как се подготвяте за изкачването?

Преди да започнете изкачването на петата точка, е необходимо да отделите поне час за адаптация и загряване. Препоръчва се да се разтегнете, да направите кратка разходка и да освежите. За да предотвратите дехидратация, трябва предварително да пиете достатъчно количество течности или, още по-добре, аминосъдържащи спортни напитки, които незабавно се усвояват от организма. Праховите витаминни добавки (Amino Vital pro и др.) С високо съдържание на аминокиселини са много ефективни, които не само ще ви подкрепят по време на изкачването, но и ще ви помогнат бързо да облекчите умората и да се възстановите след завръщането.

Планинската болест определено ни очаква във Фуджи?

Това е много индивидуална реакция, но се смята, че планинската болест може да се прояви вече от 2000 метра надморска височина, причината за която е спад в съдържанието на кислород във въздуха и бавна адаптация на организма към промяна на атмосферното налягане. Проявите му също зависят от здравословното състояние на всеки индивид, но най -честите симптоми са главоболие, замаяност, гадене и задух. След като е възникнала, височинна болест е много трудна за лечение в режим на катерене, така че тя трябва да бъде спряна и върната надолу – именно намаляването на надморската височина е най -доброто лекарство в този случай. И за да се сведе до минимум вероятността от появата му, е необходимо да се обърне възможно най -голямо внимание на адаптацията преди започване на изкачването (виж по -горе).

Ето какво е необходимо, за да изкачите върхът:


Планински ботуши

Планината Фуджи е покрита с лава и чакъл, а планинските пътеки изискват специално внимание при избора на обувки – обикновените маратонки не вършат работа. Тук се нуждаете от водоустойчиви, добре вентилирани (препоръчваме модерен материал GORE-TEX!) Планински ботуши с еластични, пружинирани подметки, по възможност с висок грайфер, за да се предпази от проникването на фин чакъл. Преди да се разхождате в планината, препоръчително е да ги използвате няколко пъти, така че кракът да свикне. Трябва да се подчертае още веднъж, че ходенето в планината с неподходящи обувки (обикновени кецове, сандали и т.н.) е не само несериозно, но и много опасно, особено при лошо време!

Водоустойчиви дрехи и дъждобран

Специалните дъждобрани, този незаменим атрибут на пътешественик в планината, са добра защита не само от водата, но и от силните пориви на ветровете, с които еднократните дъждобрани, пончото и тънките шлифери не могат да се справят. Идеалният вариант е комплект яке и панталон от модерна водоустойчива материя с добра вентилация. Не препоръчваме евтини винилови дъждобрани за еднократна употреба, които не спасяват организма от хипотермия.

Раница (раница)

За двудневно изкачване най-подходяща е раница с обем около 30 литра.
По -долу изброяваме основните изисквания за добра раница (веднага ще направим резервация, че чантите през рамото не са подходящи за нашата цел):
Ширината на раницата трябва да бъде равна или по -малка от ширината на тялото ви (твърде широката раница ще попречи на баланса по време на ходене)
Наличието на гръдна каишка и колан на талията (което ще ви позволи да регулирате стойката на раницата според индивидуалните анатомични характеристики и да намалите натоварването)

„Миньорски фенер“

Незаменимо нещо за нощно катерене. Той ще бъде много полезен в планински хотел след изключване на общата светлина (не само за ходене до тоалетната, но и за да намерите правилното нещо в доста многобройния си багаж, така че във всеки случай ще ви бъде от полза, дори ако не планирате да пътувате през нощта)). Не забравяйте батериите!

Ръкавици

На подстъпите към върха на Фуджи лесно можете да нараните ръцете си върху острите скали от лава. Специални планински или обикновени ръкавици или ръкавици ще ви спасят не само от тази беда, но и ще ви помогнат при падане, а също така ще ви предпазят от студа.

Шапка

Трябва да сме подготвени за парещото слънце и липсата на каквато и да е защита от директни ултравиолетови лъчи непосредствено след горския пояс на петата марка. И при дъждовно време и през нощта тук е много студено! Капачка с козирка и топла плетена шапка ще ви спаси от слънчев удар и хипотермия.

Панталони за планини

За активно движение в планината, най-подходящи са специални панталони, изработени от еластичен разтегателен и за предпочитане бързосъхнещ синтетичен материал. Обикновените анцузи не са толкова удобни, тъй като абсорбират потта по -лошо и изсъхват по -бавно.

Ризи с дълги и къси ръкави

Памучните ризи не изсъхват дълго време от пот и могат да причинят втрисане в студено време, затова е по -добре да изберете дрехи от съвременни синтетични материали, които абсорбират влагата и бързо изсъхват. Еластичните разтегателни материали са много удобни за ходене, а облеклото с дълги ръкави ще ви предпази от слънчево изгаряне.

Чорапи

Елемент от гардероб, на избора на който понякога не се обръща необходимото внимание. И напразно – по време на изкачването можете да разтриете краката си толкова много, че да забравите за всички красоти на планинската природа! Най-добре е да изберете чорапи със средно тегло от абсорбиращи влага материали за пътуване в планината, не забравяйте да ги изпробвате с планински ботуши и ако е необходимо, така че кракът да не виси в обувките, поставете ги на два слоя .

Топли дрехи

Трябва да се помни, че дори в разгара на лятото, на върха на Фуджи, е истинска зима. Затова определено трябва да вземете със себе си компактни и леки топли неща – спортно яке, пуловер и т.н. А тези, които ще посрещнат изгрева на върха на планината, където дори през лятото температурата често пада под нулата, определено ще имат нужда от леко и топло яке; в противен случай плановете ви са по -добри

Карта

Необходимо е не само внимателно да проучите предварително избрания маршрут, но и периодично да проверявате картата по време на шофиране. И за да не се загубите на връщане, трябва да се уверите, че избраният маршрут е правилен, преди да напуснете върха.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Копакабана - Рио де Жанейро, Бразилия

Смяна на дрехи

Не забравяйте да вземете допълнителни чорапи, бельо и риза с дълги ръкави. Веднъж попаднал в дъжда, е необходимо, след като стигнете до мястото за нощувка, незабавно да се преоблечете, без да чакате мокрите дрехи да изсъхнат.

Лекарства, хранителни добавки

Не забравяйте да вземете лекарства (ако има такива), които редовно приемате със себе си. Ако нямате късмет да търкате или наранявате крака си, тогава не можете без гипс, а гипсовият компрес е полезен за облекчаване на натрупаната мускулна умора (Вантелин, Токухон са особено популярни). За общото възстановяване на организма препоръчваме аминосъдържащи напитки (Aminovital Pro и др.) – на следващата сутрин ще усетите ефекта!

Какво да вземете със себе си за лека закуска

Най-добре е леките, богати на калории храни, които да ви зареждат с енергия през цялото време. Както знаете, захарта е незаменима за възстановяване на физическото състояние и облекчаване на умората, затова ви съветваме да се запасите с шоколад, сладкиши и сладкиши, но не забравяйте да вземете със себе си нещо солено, за да попълните солта, която се отделя в големи количества от тялото с обилно изпотяване (в тази висококалорична солена храна, като салам и настъргани, са много добър избор.) Съветваме ви да вземете със себе си удобен пластмасов контейнер за носенето им, а също така не забравяйте повече бонбони (в японските аптеки се продават голямо разнообразие от бонбони: за тези, които спортуват, лечебни и т.н.), които ще ще ви помогне да възстановите силите си дори в движение.

Питиетата

Трябва да вземете със себе си няколко пластмасови бутилки от 500 ml. с вода или спортна напитка. Голяма сума ще заема твърде много място в багажа ви и ако е необходимо, винаги можете да си купите напитки в планински хотел (въпреки че цената тук ще бъде много висока, около 500 йени за бутилка).

Ръчен часовник

С тяхна помощ ще можете да контролирате избрания темп на движение по маршрута, което е много, много важно. Прекалено бързото изкачване може да причини височинна болест, а честите спирки за почивка често имат обратен ефект. Най -разумният темп на движение по маршрута е 15 (10) минути почивка след 45 (50) минути ходене.

Хавлиена кърпа, бандана, салфетки и др.

Тя ще ви е необходима не само за да изтриете потта – като я хвърлите около врата си, можете да ги използвате, за да предпазите тялото от бързо преохлаждане, а при спускане, като покриете долната част на лицето си, за да се предпазите от пясъчен прах. И с помощта на мокри кърпички можете бързо и добре да се освежите.

УДОБНО Е
Гамаши

Често се използва в планинския туризъм за предпазване от попадане на вода и сняг в обувки. А на Fuji те са особено важни, за да предотвратят падането на камъчета и малки камъни в обувки.

Планински бастуни

В старите времена, когато се изкачваха на планината Фуджи, поклонниците използваха дървени тояги (наричани още „диаманти“). Този обичай продължава да съществува, но техническият прогрес предлага на вашето внимание лек, компактен и надежден заместител, който намалява натоварването на краката и ръцете, което също служи за предотвратяване на инциденти, свързани с падания, особено при спускане на планина. Това са сгъваеми планински пръчки. За пазителите на традициите, на петата марка на всеки маршрут, те все още продават дървени пръчки, на които можете да изгорите възпоменателна марка във всеки планински хотел (услугата е платена, средно 200 йени и е достъпна само когато няма дъжд)

Купалка за планини

Този аксесоар значително улеснява работата на коленните стави и се препоръчва за тези, които имат болки в краката за дълго пътуване в планината. Просто трябва да сте подготвени за факта, че ще ви отнеме време и значителни усилия, за да ги поставите или свалите. Но те не са достатъчни, за да се предпазят от хипотермия, така че тези, които първоначално ще ги използват в комбинация с къси панталони, трябва да вземат панталони със себе си.

Защитна маска или очила

По маршрутите на Fuji има много пясъчни участъци, а щитът за лице ще ви помогне да предпазите финия прах. Кърпа или бандана ще работят за същата цел. Предпазните очила се препоръчват особено за носителите на контактни лещи.

Слънчеви очила и слънцезащитни продукти

Фуджи практически няма сянка и пътуващите са изложени на директни UV лъчи през целия ден. И тук слънчевите очила са много полезни за вас (в най -лошия случай, капачка с козирка ще свърши работа) и слънцезащитни продукти.

Газов котлон

Незаменим артикул за горещо готвене, особено за тези, които ще посрещнат изгрева на върха на планината. Чаша горещо кафе ще озари времето за изчакване за разсъмване на върха на Фуджи. Бензинови и газови горелки се продават, но само последният тип е разрешено да се използва в планински хотели. Не забравяйте да носите и газови патрони, тенджера и вода. В Япония можете да закупите и комбинирана версия на горелката с котел (производство на JETBOIL).

Камера

Не често получавате възможност да сте на върха на най -високата планина в Япония, така че камерата ще ви бъде полезна. Ако имате късмет с времето, ще станете собственик на уникални снимки на изгрева на Фуджи и безкрайното море от облаци. Температурата в горната част е много ниска и камерата вероятно ще се изтощи за дълго време, така че резервните батерии няма да пречат!

НЕОБХОДИМИЯ СПИСЪК:
*** Строго задължително ** Изискващо* Силно желателно

Дъждовна дреха (яке + панталон) ***
Ръкавици (ръкавици, топли ръкавици) **
Шапки (шапка, плетена шапка) **
Панталони за планини **
Риза (с дълги и къси ръкави) **
Чорапи **
Топли дрехи (яке, пуловер) ***
Смяна на дрехи (риза, чорапи, бельо) **
Хавлиена кърпа, бандана, салфетки **
Хамаш *
Чорапогащи за планини *
Планински ботуши ***
Раница, раница (30 литра) ***
„Минерски фенер“ ***
Ръчен часовник **
Планински бастун *
Храна ***
Питиетата ***
Лекарства (ежедневна употреба, аминокиселини, гипс и др.), Хранителни добавки **
Защитна маска или очила *
Слънчеви очила и слънцезащитни продукти *
Камера *

ТЕМПЕРАТУРА ПО УСПОЧЕН МАРШРУТ
3776 м отгоре 0-7 С
3570 м 9 -та маркировка 8 С
3270 м 8 -ма марка 10 С
2700 m 7 -ма маркировка 14 C
2390 м 6 -та маркировка 16 С
2305 m 5 -та маркировка 16 C
1520 m 1 -ва маркировка 22 C
850 м. Храм Асама-джинджа 26 С
200 м подножието на Фуджи 30 С

Четете всеки ден SharenaCherga.com и споделете с приятели за проекта ни! Вярваме, че в напрегнатото ежедневие, чрез представяне на интересни места, както от България, така и от Света, ще Ви помогнем да подобрите ежедневието си, да помечтаете, да намерите смисъл от пътуването, което ще планувате.

Не пропускайте да разгледате видеата ни, както и да се абонирате и за YouTube, който се намира на този адрес: https://www.youtube.com/watch?v=-XnyPqiXFKs.

Източници, по които е реализирана публикацията: americantravel.ru, elementy.ru.

Автор на снимка 1 и снимка 2: anibest / yandex zen

Снимка 3 – https://world-traveling.ru/

Снимка 4 – Mota.ru