СПОДЕЛИ
Вижте кои са най-токсичните вещества на света

Вижте кои са най-токсичните вещества на света

  Вижте кои са най-токсичните вещества на светаВижте кои са най-токсичните вещества на света в следващите редове и се пазете от тях. Само една съвсем малка доза от смъртоносния им състав и може да сте мъртви. Но няма смисъл да губим време, нека видим, за какво точно става въпрос.

  Ботулинов токсин – това е най-токсичното известно на планетата Земя съединение. То се произвежда от анаеробни бактерии. Само една микроскопична частица от него може да убие човек. В началото веществото е открито съвсем случайно от учените, като причинител на хранителни отравяния. Това става к края на 18 век в Германия, където едни не добре приготвени наденици, стават причина за фатална смърт. Основното действие на този токсин е да парализира живите клетки и мускулите в тялото. Затова и продукта „Ботокс“ се използва за парализа на мускулите , като се използват съвсем малки дози от токсина, за да се изгладят бръчките н повърхността на кожата. Все пак още преди около 500 години Парацелз е казал – „Не отровата е тази, която трови, а дозата й!“.

  Майтотоксин – този токсин се произвежда от определен вид морски планктон. Той е толкова опасен, че и до днес синтетичната химия е безсилна пред него. Структурата му е толкова сложна и заплетена, та дори и най-острите умове се затрудняват пред разшифроването й. Смъртта от този тип силна отрова настъпва мигновено от предизвикан сърдечен удар. Тоест токсина повишава потока на калциеви йони през мембраната на сърцето и това довежда до сърдечна недостатъчност. Не ви препоръчваме да изпробвате действието на това вещество в никакъв случай.

 Вижте кои са най-токсичните вещества на света Вижте кои са най-токсичните вещества на света продължават с…

  Батрахотоксин – навярно сте чували за индианците в Южна Америка и отровните им смъртоносни стрели или поне сте виждали действието им на кино. Е, отровата за тези стрели се прави или от растения с токсичен характер или от кожата на дървесни жаби. Именно в кожата на тези малки пъстри жабки се намира токсина батрахотоксин, които мигновено убива попадне ли в тялото на човек или животно. Древните индианци от Колумбия са събирали златните и пъстрите дървесни жаби, като са ги слагали до огъня, за да изцедят токсина им със смъртоносно действие. Токсина действа, като уврежда клетките и натриевия им състав. Постоянния приток на натриеви йони води до спиране на сърцето и моментална смърт.

  Рицин – това легендарно токсично вещество навярно някои от вас свързват с убийството на Георги Марков в Лондон. Самия токсин се добива от едноименното растение рицин. Не бъркайте токсина рицин с рициновото масло, обаче! Токсина остава във фибрите на растението, докато извлеченият от него сок има по скоро разхлабващ ефект. Смъртта от този токсин се предизвиква, чрез разрушаване на клетките в организма. Това разрушаване се предизвиква от липсата на синтез на протеин. Така умирайки клетките, бавно убиват и организма, който изграждат. Специфичното за тази силна отрова е, че приета орално тя е по-малко убийствена, докато директно инжектирана или вдишана убива максимално бързо.

Вижте кои са най-токсичните вещества на света по-горе и добре ги запомнете, за да нямате нищо общо с тях. Те са опасни, незабележими и смъртоносни!