Цари Мали Град - село Белчин
Цари Мали Град

Късноантична римска крепост и укрепено селище Цари Мали Град – село Белчин

Мястото, в което днес, ние, екипът на SharenaCherga.com ще Ви отведем, е именно Цари Мали Град – място, намиращо се в близост до град София, както и до град Самоков, място, перфектно за еднодневно посещение.

Праисторическите ни артефакти и документирани археологически структури са ограничени по брой и с малък формат, но интересни по съдържание. Акцент за обекта са тракийските култови ями, представени чрез обемен макет, информационни табла и оригинални находки от светилището и района.

Друг интересен акцент в експозицията са каменени балвани (мегалитни измервателни уреди), по които древните са проследявани календарните цикли и съзвездията.

Крепостта е построена през четвърти век, по време на късната Римска империя, като впечатлява със своята огромна площ – около 14 декара. .

Преди да Ви разкажем с подробности за Цари Мали Град, то имайте предвид работното време! В седмицата през лятото комплексът почита понеделник, а в зимно време понеделник и вторник. Пишем всичко това, за да не се получи така, ча тръгнете от много далеч, и да се разочаровате, виждайки затворени порти на комплекса.

По-долу в публикацията ще видите видео, на кадрите на които се вижда крепостта от всички страни!

Не пропускайте да се абонирате за канала в YouTube – просто потърсете Sharena Cherga и знаете – камбанката!

И така, цената на билети за посетители е както следва:
За ученици и пенсионери – 4 лв.
За възрастни – 7 лв.
Хора с увреждания и деца под 6 години – безплатно
Ученици и пенсионери – 2 лв.

В цената е включено посещение на Цари Мали Град и Етнографски комплекс.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Народно читалище „От извора -2013”, град Сапарева баня изуми туристите на Седемте рилски езера

В близост до комплекса има страхотна еко пътека, която силно препоръчваме да преминете! Много е стръмна, затова внимавайте с обувките!
След като слезнете от едната страна ще се озовете в едно българско село, което ще Ви впечатли с чистота, зеленина, подреденост! Село, което е ПЕРФЕКТНОТО, поне според нас, село, което е наистина прелестно.

Става въпрос за село Белчин, на което специално искаме да отправим поздрави към управата за добре свършената работа!

Относно Цари Мали Град – Уникално място, на което можете да ползвате слушалки, защото заедно с билета получавате аудио гид. В подножието на хълма има каса и можете да се изкачите с асансьора до горе, като това не влиза в цената на билета, а се заплаща допълнително.
Самият комплекс е прекрасен. Има места за сядане, кошчета и добре поддържани зелени пространства. С две думи още от входа разбираш, че си заслужава подобно място да има вход. В кулите на комплекса има музейни експозиции.

Добре организирана и представена част от българската история и историята на народите преди нас. Достъпна за всеки информация, добре подбрани експонати в изложбената част. Комплексът около крепостта предлага много и различни възможности за да се прекара приятен ден сред природата и да се научи още нещо за богатото минало на страната.

Християнският комплекс също ще Ви впечатли.

Великото преселение на народите е епоха на сътресение на верска основа, на нивелиране на народности и вярвания в светлината на нова, универсална монотеистична религия – християнството. През 311 година със Сердикийския едикт римският император Галерий реабилитира християнството, а през 313 година с Миланския едикт император Константин Велики утвърждава християнството като официална имперска религия, която регламентира религиозния живот и в провинция Вътрешна Дакия (Dacia Mediteranea) със столица Сердика (София). За силно религиозна ангажираност на хълма „Св. Спас“ през този период говори разкритият християнски култов комплекс. Той е разположен непосредствено северно от портата на крепостта. На това място почти до ден днешен белчинци празнуват Спасовден, т.е. празникът Възнесение Христово. До 60-те г. на ХХ в. тук е имало оброчен кръст, поставен под вековен дъб. При направените през 2007 г. проучвания на крепостта, непосредствено пред централния и вход бяха открити останките от три храма, изграждани през вековете буквално върху останките на предходните (виж графиката). На любопитна находка се попадна в северния пастофории (помещение) на базиликата от VI в. Там бе разкрит баптистерий (от лат.: baptisterium). В раннохристиянската архитектура той представлява кръщелня, помещение в църквата или пристройка към нея, където в първите векове от признаването на християнството се извършвал ритуалът на свето кръщение на възрастни. В кръщелнята се намира писцина (басейн). Тук тя е изградена в абсидата на северния пастофорий. Има форма на кръст, а на дъното отвор за източване на водата. Девет века по-късно, през втората половина на XV в., върху руините на базиликата е построена късносредновековна църква. Изпозван е материалът от поранната базилика, но градежът вече е със спойка на кал. Църквата е еднокорабна, едноабсидна и е била полувкопана в склона от юг. Показателно е времето за изграждането на църквата „Възнесение Христово“- именно след средата на ХV в. В „Рилската повест” на Владислав Граматик, в разказа за пренасяне мощите на Св. Иван Рилски от Търново до Рилския манастир се споменава името на презвитер Йоан от с. Белчин. Това е единственото духовно лице записано с мястото от където идва. Очевидно за това, че той е направил нещо много знаменателно и важно, а какво по-значимо деяние е това да построи храм, който да посрещне мощите на светеца по пътя му към Рилската Света обител?

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Какви аминокиселини да си купите, съвети от Nowfoods.bg

Помислено е и за най-малките – има и атракциони, които грабват вниманието и на хлапетата. Мостът, по който сме почти сигурни, че ще стигнете до самата крепост, също е страхотен! Не само за малките, но и за големите!

Въобще, екипът на www.SharenaCherga.com смятаме, че това е едно от топ местата в Югозапада, което трябва да посетите!

Цари Мали Град
Цари Мали Град
Цари Мали Град
Цари Мали Град
Цари Мали Град
Цари Мали Град

Ако се интересувате от древността, то можете да посетите и: Хисарлъка, Крепост „Чуката“ – Зелен дол, Крепост Цепина.