Снимки на град Шумен - България

Град Шумен – 1300 години България в Шумен

Град Шумен е известен с редица туристически обекти, които трябва да видите! Един от първите такива, това е Мадарски конник.

Обектът е прекрасна дестинация за разходка за цялото семейство. Ако тръгнете от касата в посока пещерите, ще минете по полегат и сенчест терен и също ще стигнете до изсечения в скалата релеф. Възхитително е как е бил направен на тази височина. Доведете децата си, прочетете им историята, вземете своите книжки за печати от 100те НТО. Мадарският конник се намира в близост до Шумен, така че може да се комбинира с посещение на Плиска, на паметника Създатели на българската държава.

Мадарският конник е единственият скален релеф в Европа от ранното Средновековие. Можете да го посетите, в село Мадара, намиращо се на около 20 км от Шумен. Релефът, изсечен на 23 метра височина върху отвесната стена на Мадарското плато, изобразява в естествена големина конник в ход, орел, летящ до него, куче, което следва конника и прободен с копие лъв. Всеки един от тези образи носи богато хералдическо съдържание. Композицията символизира триумфиращ над враговете български владетел.

Детайлите в изображението ни дават смелостта да вярваме, че то е създадено през VIII – IX век – обикновено се свързва с хан Тервел. Няколко надписа около релефа потвърждават тезата за прабългарския му произход. Релефът има огромно културно и историческо значение не само за страната ни, но и за целия свят. Това се потвърждава от включването му през 1979 г. в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Мадарския конник е един от символите на България.., може би най- популяризирания../
Той е открит и описан през 1872г. от Феликс Каниц.Този скален релеф, който вече е малко трудно забежим е изсечен на отвестната скала на Мадарското плато през 8век… Намира се на височина около 23м и е с размери 2,6 на 3,1 метра.. Изображението е на конник,лъв, куче и орел( трудно ще ги различите). Предполага се, че това е изображение на хан Тервел.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Празника на Свети Свети Константин и Елена
Снимки на град Шумен – България
Снимки на град Шумен – България
Снимки на град Шумен – България
Снимки на град Шумен – България