3-те най-причудливи места, които можем да посетим в България

3-те най-причудливи места, които можем да посетим в България 

 3-те най-причудливи места, които можем да посетим в България3-те най-причудливи места в страната решихме да ви предложим, за да събудим любопитството ви към пътуването, към приключенията и към мистиката на родния фолклор. Избраните местенца са, като извадени от някоя българска народна легенда и са свързани с изключително любопитни местни предания. Вероятно, като всяка легенда те са предавани от уста на уста, за да достигнат до нас в днешно време. Но да не губим повече време и да ви разкажем малко повече за тях.

 

 

   Поемаме към Айтос

  3-те най-причудливи места, които можем да посетим в България Този красив морски град на самото Черно море ще ви приласкае със слънце, топъл морски бриз и чудно красиви плажове. Но не за това става въпрос тук, а за чутовните скали – три на брой извисяващи се точно над самия град, високо в дебрите на Стара планина. Именно тези скали са едно от 3-те най-причудливи места в страната.  Легендите и въображението на местните са оприличили тези 3 скали на трима братя великани, може би. Та тези трима братя са били защитници на местното население и връщайки се от битки винаги са се вкаменявали, за да избягнат враговете си. Преданието не спира до тук. Ако сте ходили в Стара планина и знаете местността Казаните, то знаете за огромните дупки в скалите. Именно тези дупки са стъпките на тези трима братя или пък на Крали Марко според друга легенда, кой знае!

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  България и едни от най-живописните и манастири

3-те най-причудливи места, които можем да посетим в България   Не далеч от София…

   Само на едни около 70 километра от столицата се намира Природен парк – „Небесните пасбища“. Той несъмнено е едно от 3-те най-причудливи места в България. Сега да не си помислите, че идваме тук заради природата и заради нея е, но основната атракция тук са приказните герои. На това място ги има в изобилие. Тук е къщата на бабата на Червената шапчица, Дънера на Мечо Пух, бъчвата на Диоген, Стълбата към Рая от произведението „Приказка за стълбата“ на Смирненски и какво ли още не. Това място задължително трябва да бъде посетено и не забравяйте да доведете и децата си, направо ще са на седмото небе laugh.

Край Варна

Пренасяме се в една изключителна магична и атрактивна по своята същност местност – Побити камъни. Тук на голяма площ земя се извисяват подредени в комплекси огромни вертикални каменни колони. Те са побити в земята на голяма дълбочина и до днес появата им и предназначението им се оказват загадка за учените. Легендата гласи, че в тази местност е живял момък. Посетен от Бог един ден той получава безсмъртие, но трябва да обещае, никога да не разкрива името на Бог. Момъкът се влюбва в красива девойка обаче и иска ръката и от титаните, местни пазители на морето. В замяна на ръката не девойката, титаните искат от момъка да им разкрие името на Бог. Така на идната утрин момъкът подрежда титаните и казва на водача им:

  • Написах името на бог с телата ви!

И чудо, титаните се превръщат в каменна гора побита дълбоко в пясъка, защото Бог ги наказва. Така се образуват Побити камъни, а недалеч от тях, където се срещат момъка и девойката тече животворна река, превърната в чешма днес. Уникално място с уникална гледка и определено е едно от 3-те най-причудливи места у нас. Постарайте се да го посетите, работи целогодишно, освен зимата и входа е символичен.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Европа на път: Идеални дестинации за почивка и отдих през 2024 г.

Това са 3-те най-причудливи места в райска България. Запишете ги в графика си за пътуване тази година.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here