5-те съвременни български романа, които трябва да прочетете

5-те съвременни български романа, които трябва да прочетете

5-те съвременни български романа, които трябва да прочетете 5-те съвременни български романа събрахме за вас внимателно и грижливо, за да ви потопим изцяло в чудния свят на новата българска литература. Макар и да не сме професионални критици, издатели или нещо от сорта, прочетохме всеки един от тези романи и сборници, и смее да ви го препоръчаме горещо. Препоръката ни е четете и ще останете без дъх, ще се потопите в един чуден свят и ще осъзнаете, че българската литература се събуди за един нов живот и не е останала статична във времето, разчитаща на стари лаври и автори. Но да не губим време и да ви представим романите:

Георги Господинов, „Физика на тъгата“

  Няма да крием, че поставяме точно този автор и точно този роман на първо място, защото ни е любим. Освен това няма спор, че се нарежда сред 5-те съвременни български романа с изключителна стойност. Четенето му, макар и обема му да е над 300 страници, става на един дъх и за един ден. Автора умело ни прехвърля от един спомен в друг, от една историческа действителност в друга и сякаш си играе с въображението ни. Прословутия минотавър, за който говори открай докрай в книгата, сякаш ти става приятел, сякаш се припознаваш в него и се връщащ в миналото си, или пътуваш в не случилото се бъдеще. Романа е роман-лабиринт и всеки търси в него душата си. Книгата на Господинов е преведена на над 20 езика и той е един от най-успелите български автори навън. Ако романа ви вдъхнови да четете този автор, то не пропускайте и романа му „Естествен роман“, сборника с разкази „И всичко стана луна“ и историите „Невидимите кризи“.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Плаж Болата - един от уникалните плажове на България

Мирослав Пенков, „Щъркелите и планината“

  Мирослав Пенков е различния български писател. Романа му „Щъркелите и планината“ не случайно е сред 5-те съвременни български романа, които ви препоръчваме. Той носи духа на българското и българските традиции. Хората на Запад светкавично бяха завладени от историята на българския млад емигрант, завърнал се в родината, за да бъде завладян от магичния свят на нестинарството, любовта и красивата природа. Препятствията по пътя му са много, колебанията още повече, а любовта се появява, като спасение в лицето на друговерка и какво ли ще стане – не знаем, прочетете! Романа е абсолютно перла в короната на българската литература, така че няма да съжалявате.

5-те съвременни български романа, които трябва да прочететеГеорги Бърдаров, „Аз ще броя дните“

  Бърдаров не е случаен автор. Той печели конкурса на Националната телевизия, БНТ за дебют в романа. Освен това преди време разказът му „За петата ракия или колко е хубав животът“ направо взриви социалната мрежа у нас. Линията на романа визуализира една история от съвременността – по точно нашата си Балканска съвременност и войната в Сараево. Разказва се за невъзможната в един момент любов между мюсюлманка и християнин.    Трагедията на двамата влюбени в книгата се води по истинския случай на „сараевските Ромео и Жулиета“, ако това ви говори нещо. За да разберете, колко интригуващ е романа, прочетете го и няма да искате да свършва. Той определено е сред 5-те съвременни български романа, които да прочетете.

Мирослав Пенков, „На Изток от Запада“

  Макар и съвсем случайно ви предлагаме още една книга от Пенков. Просто нямаше, как да подминем този роман или по скоро сборник с разкази, ако бъдем точни. В него има точно осем разказа разкриващи България, такава каквато и живеещите в нея дори не са я видели. България, която е комична, красива, мистериозна и необикновена. Може би носталгията на човека далеч от родината си, какъвто е и Пенков, си казва думата. А може би, когато си далеч от нещо, само тогава можеш да го оцениш истински с добрите му и лоши страни. И все пак ще ви бъде интересно да надникнете в този пъстър свят, така че потърсете книгата.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Пътешествието, като начин на живот и някои окриляващи мисли за това

Алек Попов, „Мисия Лондон“

  Романа на Попов избрахме да поставим сред 5-те съвременни български романа, които да прочетете, защото ще ви разсмее през сълзи. Комичните ситуации, които автора описва са изключително любопитни и представят българската дипломация от една нетрадиционна гледна точка. Ако сте гледали филма навярно сте се смели от сърце. Повярвайте, ако прочетете книгата, направо ще ви заболи коремът от смях. Така, че не я пренебрегвайте.

5-те съвременни български романа, които избрахме за вас са много любопитни и разнородни по стил. Те са в топ класациите за литература, авторите им са награждавани многократно и определено книгите им не са случаен избор за читателя.

 

1 КОМЕНТАР

  1. По-добре ппимерно да четете разказите на Даниел Богданов..

    Наскоро прочетох сборника "Скалата" и си заслужава. Тия романи горе са стари.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here