Манастира край Килифарево – „Рождество Богородично“

Манастира край Килифарево – „Рождество Богородично“

Манастира край Килифарево – „Рождество Богородично“ Манастира край Килифарево „Рождество Богородично“ или по-известен, като Килифарски манастир се намира на около десетина километра от старопрестолната столица Велико Търново. Този манастир е построен още през 14 век и след бурна и повратна история се е запазил и до наши дни. Всъщност този манастир е действащ и до днес девически манастир и е обявен за паметник на културата у нас. На 8 септември, на връх Богородица, светата обител чества храмовия си празник и тук се стичат множество вярващи, които често отсядат в обителта.

 

Историята на Манастира край Килифарево

  Всичко за това свещено място започва още през 14 век, когато по земите на Велика България навлиза и се разпространява „исихазмът“. Главната водеща личност свързана с манастира и построяването му е тази на Теодосий Търновски. Този монах е роден във Видинска област и приема вярата в манастира „Свети Николай“ пак в тази област. Когато съдбата отвежда монаха в Търновския манастир „Света Богородица“, той активно беседва с великия владетел на България тогава цар Иван Александър. За обучението си в исихазма, монахът заминава за Странджа, където 10 години се учи от Григорий Синаит. Така по стечение на съдбата или поради голямата си вяра, Теодосий става най-големият радетел на исихазма и върл негов разпространител у нас.

 След обучението си монаха усвоил „безмълвната молитва“ се усамотява в земите край Килифарево. Именно там сред останките на една стара Римска крепост, той получава дар от цар Иван Александър, земя за построяването на чудно красив манастир. Манастира се разполагал в земите на Килифаревата планина    и отвсякъде бил обграден от ярко зелени планински склонове. Самият манастир бил подобен на крепост. Отвсякъде го ограждали дебели над 3 метра зидове от камък. Портите му били две и не всеки бил добре дошъл тук, особено ако е враг на религията. От кулата наблюдателница, съгледвачите наблюдавали за дебнещите опасности. В двора на манастира, разположен терасовидно на три нива се намирала перлата му, църквата „Света Богородица“. Пищно украсена отвътре със стенописи, а отвън с фина керамика, тази църква блестяла, като звезда.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Град Мелник и Кордопуловата къща

Манастира край Килифарево – „Рождество Богородично“Манастира край Килифарево и неговата книжовна школа

  Манастира бързо се превърнал в сборно място за видни богослови от цяла България и извън нея. Така се основала школа, която обучавала младите монаси на служба в манастира, да превеждат разнообразни богословски текстове от гръцки и византийски на български. Освен това пишели слова срещу еретиците неверници и книгите били пъстро илюстровани от майстори на миниатюрата. В тази света обител бил обучен и бъдещият български патриарх Евтимий Търновски.

  Нещата, обаче не вървели гладко съвсем. Макар и охраняван добре, манастира е разрушаван неколкократно по времето на Турското робство. Българския дух и вяра не били сломени, обаче и до към средата на 19 век светата обител е възстановена изцяло. Самият майстор Кольо Фичето ръководел работите по възстановяването и църквата на манастира била изографисана отново със стенописи за чудо и приказ от Тревненски майстори живописци.

Манастира край Килифарево днес

  Днес това чудно красиво място е отворено за посетители и ще е кощунство да не бъде посетено. Дори предлага възможността да отсядате тук с приспиване, но ако това не е по вкуса ви може да си направите еднодневна екскурзия от Търново например. Когато дойдете тук се потапяте напълно в красивата природа наоколо. Няма, как да не ахнете пред осанката на църквата „Свети Димитър“ възстановена от останките на старата манастирска църква. Към нея са свързани параклисите „Рождество Богородично“ и „ Свети Иван Рилски“. Иконите и иконостаса в манастира са уникални, поради което цялото място е обявено за културен паметник. Макар и особена туристическа дестинация манастира край Килифарево е страхотна идея за туризъм в България.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Храм "Свето Успение Богородично" град Батак

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here