СПОДЕЛИ

Купуването и монтирането на детско столче в автомобила е от жизнена важност за безопасността на вашето дете и препоръчителна стъпка, към която всеки един родител да се насочи. Както възрастните си закопчават коланите за личната си безопасност, така и децата трябва да се закопчават в столчетата си, защото при най-лошото – пътен инцидент, това може да спаси техния живот. Проучванията сочат, че когато дете е закопчано добре за детското столче, при катастрофа рискът от смърт се намалява с цели 71 процента.

За всеки родител да подсигури безопасността на детето си на всяка цена е сред най-първостепенните грижи. Живеем във време, в което почти няма семейство, което да не притежава личен автомобил, затова и детските столчета са толкова важен елемент за подсигуряването детската безопасност и спазване на закона.

Всяко едно детско столче за автомобил се изработва по най-високите стандарти за качество и безопасност, като се използват най-новите и модерни технологии в съчетание с най-качествените и здрави материали. Столчетата са с колани с няколко точки на заключване за максимална безопасност на детето. Някои столчета имат допълнителни екстри като регулиране наклона на облегалката и допълнителни системи за сигурност като например странични крила, обтегачи на предпазните колани и други.

Детските столчета се фиксират директно с колана на автомобила, но за максимална безопасност трябва да се спазят стриктно всички изисквания за монтаж на столчето. За продукт, който осигурява безопасността на децата в автомобила, столчетата са сравнително достъпни ценово. Според различните модели и производители цените им варират, но ако искате да возите своето дете без притеснения за неговото здраве и безопасност, инвестицията в детско столче е оправдана. За съжаление обаче, заради прекалено многото избор на пазара, много родители се объркват кое столче точно да изберат за своето дете.

За да сте сигурни, че ще инвестирате парите си в правилното столче, най-напред трябва да изберете такова според три фактора – възрастта, височината и теглото на вашето дете. Според тях столчетата на пазара са разпределени на групи.

Група 0 – Столчетата от тази група са подходящи за деца до 9 месеца и до 10 килограма.

Група 0+ – Подходящи са за деца до 18 месеца и тегло до 13 килограма.

Група 1 – Столчетата са за деца на възраст до 4 години и тегло до 18 килограма.

Група 2 – За деца до 6-годишна възраст и 25 килограма.

Група 3 – Тези столчета са за деца до 12 години и с тегло до 36 килограма.

Децата след навършване на 12-13 години вече могат да се возят в автомобила без нуждата от детско столче, но тогава закопчаването с предпазен колан е задължително, за да се гарантира тяхната последваща безопасност и да започнат да привикват с предпазните колани, за да ги поставят и в ранна шофьорска възраст.

Когато детското столче е избрано подходящо според възрастта и теглото на детето, монтирано е според инструкциите от производителя и детето е добре закопчано в него, рискът от наранявания и проблеми по време на пътен инцидент се свежда до минимум, затова и всеки отговорен родител трябва да се погрижи да изпълни по-горните указания, ако иска детето му да бъде в безопасност на пътя.