Да се отнесем с любов към всички български села и да покажем респект към жителите, живеещи инак никак не зле на село.

Проектък е с адрес www.NaSelo.net и очаква всеки от Вас да сподели снимки от любимото си село. Без значение, дали имате вила на село или просто имате любимо село, което Ви презарежда, ние Ви призоваваме да снимате и изпратите снмики и детайли за това място.

Можете да ползвате служебния мейл на проекта, който е info at naselo . net.

Няма как да не споменем и за трудностите, които изпитват жителите на селата в България.

Животът в селото е не само радости, но и трудности.

Екипът на Шарена черга предпочита  думата „трудности“ пред думата „проблеми“. Истината е, че проблемът е проблем, който няма решение, поне в дадените условия. Всичко останало са въпроси.

Нека завършим с уводната част и да пристъпим към описанието на трудностите, които жителите на село изпитват.

1. Пътища

Нищо ново, нали? Междувременно, ако възнамерявате да се преместите в село за пребиваване, целогодишният достъп до избраното село трябва да бъде с добре поддържана инфраструктура, т.е. почистен и подходящ.  Правим изключение само за онези, които са привлечени от живота на отшелника. Но най-вероятно те не се нуждаят от това говорене за трудности.

2. Транспорт

Пътят е важен, но следващият въпрос е неизбежен, а именно: как да стигнем до „цивилизацията“ през село, независимо дали е магазин, клиника или място на работа. Туризмът е полезен за здравето, но когато нямаме време и възможност за алтернативен превоз, трябва да помислим за транспорта.  Придвижане с велосипед не е лишено от логика, но зимата си е проблемно!

3. Животът на село

Това всъщност е отделна голяма тема. Тъй като селският живот се различава от градския живот във всеки случай. За доброо или по-лошо, това е риторичен въпрос, защото тук всеки има своя истина и в двата случая има предимства и недостатъци. Истината е, че животът на село дава предиства по отношение на спокойствие, тишина, лесен начин за паркиране, но в бизнес отношение има минуси.

Смешно е, но един от основните аргументи, които нашите приятели и познати са направили, когато се опитваха да ни убедят, че идеята да се преместят в селото е луда, беше: „Ще ти е скучно!“ Това е смешно твърдение, и знаете ли защо? Защото на село няма време и да си помислите за скука, тъй като има много работа 🙂

 

Достъп до интернет, дали да имате – дори ИТ специалистите искат да отидат някъде, където да отпочинат от дигиталната среда! Тук също е спорен въпросът, дали да имате достъп до интернет на село ,или не!

 

И все пак, хората са различни! Едни искат урбанизирания живот, лудницата и динамиката, а други – спокойствието, комфортът и уютът! Най-хубавото е, че се забелязва засилен интерес от страна на граждани към селата.

Снимка: photosight.ru