Начало Говорим за... ДИМИТРОВДЕН – какво знаем и какво не за празника?

ДИМИТРОВДЕН – какво знаем и какво не за празника?

ДИМИТРОВДЕН – кой е Свети Димитър и как го почитаме?

1935
0
v-hrama-sveti-dimitur

ДИМИТРОВДЕН – какво знаем v-hrama-sveti-dimiturи какво не за празника?

ДИМИТРОВДЕН е обичан български традиционен празник и всяка година у нас почитаме Свети Димитър на 26 октомври. Името Димитър е сред топ популярните български имена за момчета, преди да настъпи бума на  така нареченото чуждо поклонничество в имената и да започнем да кръщаваме децата си с незнайни за нашите ширини имена. Какво знаете за Димитровден, за Светеца, за обичайте които се правят на деня? Вероятно някои от вас знаят повече, други почти нищо! Ето и какво ние ще ви разкажем за ДИМИТРОВДЕН – една българска традиция, която трябва да бъде запазена векове наред още, защото българското е това, което ни е спасило преди, ще ни спаси и сега.

ДИМИТРОВДЕН – кой е Свети Димитър и как го почитаме?

Свети Димитър се почита не само у нас, но и в целия Източно-православен християнски свят. Светеца се счита от гърците за защитник на град Солун и там има прекрасна църква посветена на него. На датата 26-ти октомври всяка година източно-православните християни честват свети Димитър Солунски! Той е добре известен светец и в нашата църква, а обичайте свързани с честването на Светеца, са много интересни и самобитни за страната ни.

Историята сочи, че Свети Димитър е роден около 3-ти век именно в Солун, пределите на Гръцката, а по-късно и Византийска империи. Димитър е бил от знатно потекло, защото баща му е бил градоначалник на Солун. Въпреки своя благ нрав и продължаването традицията, да наследи баща си, като градоначалник, Димитър е силно отдаден на вярата. Той открито проповядва устойте на Християнството и не се свени да му бъде ярък застъпник. Поради тази причина император Галерий го оковава в тъмница. Тогава Гърция и Рим още са били езически държави, а Християнската вяра тепърва е проправяла пътя си по света.

ДИМИТРОВДЕН е и символ на мъченичеството на Свети Димитър, който е убит от войниците в килията си докато се моли, още преди да му е отредена присъда. Така Димитър – управител на град Солун, става мъченика Димитър и е провъзгласен за светец.

izobrajenie-na-sveti-dimiturКак българите почитат Светеца и какви са обичайте по ДИМИТРОВДЕН?

В миналото предците ни са разделяли годината на два етапа – единия зимен, другият летен. От бабите си, може да научите, че Свети Димитър е посланик на зимата, докато брат му  по-малкият Георги е вестител на лятото. Така се е родило поверието – „Георги лято носи, Димитър – зима.“. Като покровител на зимата Димитър е покровител и на студа. С него започват зимните студове, хали и ветрове.

За разлика от свети Георги, който юначно убива змея на бял кон, Свети Димитър язди червен кон и има дълга бяла брада, от която ще се изсипят първите снежинки появили се зимата. Дойде ли ДИМИТРОВДЕН – стопаните са знаели, че е време да приберат ралото под навеса на сухо, да зазимят стоката, храната за добитъка трябва да е прибрана и приготвена. Дебелите дърва за огрев са надиплени на сушина, всичко е готово за зимния студ!

curkvata-sveti-dimiturВ районите около Стара планина на ДИМИТРОВДЕН

чакат така нареченият полазник. Полазника е гост, който ще посети дома ви първи през деня. Прекрачвайки прага на къщата ви, той орисва цялата ви година. Вярва се, че ако полазника е човек заможен и добър – годината ви ще е изобилна и ще сте здрави в семейството.  Още едно поверие гласи, че ако нощта преди ДИМИТРОВДЕН е пълнолуние, то тази година ще има много пчели и много добитък ще се роди в кошарите.

Поверията продължават с така наречената подготовка, за мишите дни или празници! До тях жените не бива да шият, да плетат, предат или тъкат. Нашите баби и прабаби не са взимали, нито хурка, нито игла или вретено в ръката си около ДИМИТРОВДЕН. Инак мишките ще се ядосат и ще изгризат всичко приготвено през годината, за предстоящата зима. Мъжете пък е трябвало за замазват с кал праговете, хамбарите, ъглите на къщата и съдовете пълни с храна за добитъка – така се е вярвало, че замазват очите на мишките и те няма да ядат реколтата им. По Димитровден не се рони царевица или не се гребе жито, защото така ще предизвикаме мишките.

Обредната трапеза за ДИМИТРОВДЕН!

Разбира се, както на всеки традиционен български празник, така и на този се приготвя обредна трапеза. Домакините на къщата приготвят печена тиква и печени ябълки. Традиционно се вари царевица, готви се пилешка яхния със зеленчуци или пък се приготвя курбан с овче месо. Прави се обреден хляб и пита с ябълки. Нарича се Свети Димитър да ни даде мека и плодородна за житата зима. Всички с имена, като Димитър, Димитрина, Мита, Дима или Димо, Димитричка, Митра и още други празнуват имен ден на 26-ти октомври. Честит празник на всички и Свети Димитър здраве да ви носи!

Вижте малко за празника и в това видео: https://www.youtube.com/watch?v=6lEEfsswvfw