gluharcheto-rastqjo-w-stenata

gluharcheto-rastqjo-w-stenataГлухарчето, като лечител на болести

 

Глухарчето е билка, която ни е позната и под името Радика. Именно на пролет, то изпъстря горски поляни, градини и дори улични тротоари с ярките си жълти цветове. За лечение на редица болести, може да се използват листата, цветовете и дори корените на билката. Основно глухарчето е характерно със своя специфичен бял сок, който изпуска от всичките си части. Той е горчив на вкус и съдържа редица полезни за здравето вещества. В листата и цветовете на жълтата бика има каротиноиди, витамин В2 и флавоноиди. В корените му пък се съдържат така ценните за здравето инулин и киселина на фенола.

kalinka-wyrhu-gluharchetoГлухарчето и основните му действия за здравето

Предимно сока от глухарче се ползва, като един вид тоник за дейността на черния дроб и храносмилането. Действието на неговите крехки и зелени листа е по скоро диуретично.  Корените на билката лекуват ефикасно камъни в бъбреците и пречистват жлъчката. Също така имат слабително и диуретично действие. Помагат при състояния на артрит и подобни ставни възпаления. Свежите листа от глухарче се препоръчват да се ядат на салата. В този си прием те са превенция и облекчение на състояния, като анемии, авитаминози, диабет и атеросклероза.

Всички ползи на глухарчето споменати до тук не са измислени, а доказани от науката. Още през 1875 година се правят опити върху животни, за действието на глухарчето, като лечител на жлъчката. Тези изследвания накратко показват, че приемането на екстракт от билката, значително повишава секрецията на жлъчката и спомага за нейното изчистване. Диуретично е действието, както на извлека от свежото растение, така и на водния му екстракт. Освен за споменатите вече заболявания, приема на салата от глухарче е изключително полезен за борба със затлъстяването. Главно това се отчита, поради действието на корените от глухарче, но и на цялостното растение също, като редуциращо средство за холестерина.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Пречистване на черния дроб с народни средства

Гастритите са изключително благоприятствани с употребата на свежата билка, защото тя стимулира отделянето на сокове от стомашните жлези. В Италия и Франция на пролет глухарчето е традиционна добавка към салата, която значително повишава витамините и минералите в организма, като го тонизира цялостно. Образования, като мазоли и брадавици според народната медицина се налагат с лапи от свежи глухарчета.

gluharcheto-bilkaКак може да приемаме глухарчето, за да сме по-здрави?

Основно най-силно полезен се смята прясно изцедения сок от свежи глухарчета. Той се прави, чрез пресоване на билката. Дозата от този сок дневно не бива да превишава до две супени лъжици и се приема най-много до месец. Отварата от сухи корени на билката също е много полезна. Тя се прави от две чаени лъжички сухи корени накиснати за поне един ден във студена вода! После тази смес се оставя да заври за не повече от 10 минути и се пие на деня. Глухарчето смесено с равни части бял равнец и пелин, действа като възбуждащо апетита средство. Сместа се попарва с гореща вода и получената отвара се пие поне половин час преди хранене. За пречистване на черния дроб и жлъчката са полезни тинктурата от корен на глухарче, както и неговия алкохолен естер.

Диуретичните свойства на билката се проявяват с ползването на чай от листа на глухарче или пък тинктура от листата. Така, че мили читатели лечебните сили на малкото жълто цвете показало любопитно главица, през плочките на тротоара ви са много мощни. Най-лесната му употреба за укрепване на организма ви и пречистването му е тази в пролетната ви салата. Така, че заложете освен на маруля, репички и краставици, също и на листа и цветове от глухарче.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Лечение с Черничеви листа от природата