СПОДЕЛИ
brachna-kletva

brachna-kletvaИнтересни факти за брака, които едва ли знаете!

 

Интересни факти за брака има разбира се. Все пак брака не е само куп роднини, малко цветя, музика, танци и сватбена торта. Той е вековна традиция, която при това има доста различни измерения и разбирания по света. Брака е вричане в любов преди всичко, създаване на семейство и все пак един вид обичай. Затова ето и малко интересни факти за него.

brachna-dvoikaИнтересни факти за брака

Първите бракове – регистрираните на хартия първи бракове са в древна Месопотамия. Те са датирани още от преди две хиляди години преди Христа. Тогава браковете били сключвани и документирани единствено заради регистрирането на наследници, запазването на власт или пък придобиването на земи. То май и днес тази опция си съществува при някои бракове J.

Брака и влюбването – до периода на Просвещението да си влюбен в съпругата си не е било, нито важно, нито пък нужно. Едва през 17 век се появява, така наречената мода да си влюбен в жена си. Любовта между съпрузите до момента е била неуместна и дори вредна за брака според много култури по света. Като цяло любовта е била обект на извънбрачни отношения, което май и днес не е странно за някои семейства. До Индустриалната революция, любовта е обект на неясни поводи. След нея, обаче мъжете стават достатъчно заможни, за да определят сами бъдещите си половинки, а не родителите им да им ги налагат. Интересни факти за брака, като този са уникални нали!

brachen-buketБялата рокля …

навярно днес сме толкова свикнали с това знаково за булката облекло, че ако ви кажем – то не е било традиционно до преди Викторианската епоха, няма да ни повярвате. Но уви, традицията булката да е в бяло тръгва именно от кралица Виктория, която омъжвайки се за принц Алберт, носи бяла рокля. Тук става въпрос главно за Европа и по скоро за западно развитите общества. В другите общества и до днес роклята на булката е по скоро цветна, а не бяла. Така например в Индия и Китай булчинските рокли са червени, защото това е цвета на късмета и щастието.

Бракът се усложнява – 1753 година е годината, в която се приема закон за бракосъчетаването в Уелс и Англия. В него, за да се омъжиш е нужно да се правят определени църковни церемонии и да се издава свидетелство за сключения брак. В Шотландия по това време, обаче правилата са все още по-свободни и тама масово се сключват бракове. Това се прави в селцето Гретна Грийн, където и до днес годишно има по над пет хиляди сватби. Сред интересни факти за брака, този е приет със смесени чувства от мнозина.

Картичка от Белия дом …

в Америка дългия брак е на почит. Там браковете оцелели повече от 50 години например, могат да кандидатстват за картичка от Белия дом. Единственото, което двойките правят е да пратят писмо с такава заявка до Белия дом и воала получават поздравителна картичка от президента или първата му дама.

Еднополовите бракове – да днес и това чудо е познато на света. Първата страна, която обаче позволява този тип бракове е Холандия. Именно там се осъществява и първия еднополов брак. По света 17 държави позволяват този тип бракове, което е нормално, щом като обществото го изисква все пак, независимо дали ни харесва или не.

Най-дългият брак – това е брака на една индийска двойка, която е сключила брака си в далечната 1925 година. Освен класация за най-дълъг брак имаме, обаче и класация за най-много сключени бракове. Тя се оглавява от Линда Уолфи, която има зад гърба си цели 23 съпруга. Интересни факти за брака са си интересни все пак.

Развода – като неразривна част от брака за съжаление, развода също има своите особености. Днес той е позволен в повечето западни култури. Единствено Ватикана го забранява. Филипините също не го позволяват, така че не се женете там, ако искате да се развеждате в последствие. Знае ли човек, какво ще му донесе брака?

Брак онлайн – да днес и тази практика я има. По скоро става въпрос за бракове на двойки запознали се онлайн, а не сключили брака си така. Едно интересно проучване сочи, че този тип бракове са масова практика и при това са изключително щастливи в последствие.

Това бяха интересни факти за брака от нас за вас. Смятаме, че се получи любопитна история и ще гледате на брака вече с друго око. И все пак не е важно какъв е брака, а дали се обичате. Затова обичайте се!