gledka-kam-irlandiq

gledka-kam-irlandiqИрландия – страната на бирата Гинес, уискито, Свети Патрик и още…

 

Ирландия страна с невиждана красота, хора с особен характер, бурна съвременна история и люлка на множество таланти. Освен това едва ли има човек, на когото казвайки Ирландия, не се сеща за прочутата бира Гинес, за марково уиски, за “The Cranberries” и “U2”, както и за Дъблин. И така без много приказки, нека ви дадем няколко причини да посетите тази вълшебна страна, която е и остров при това. Хайде да стегнем заедно куфарите и да се насочим към Дъблин за начало!

dablin-irlandiq-noshtИрландия облечена в думи – какво да видите?

Както вече казахме, нека започнем своето пътешествие от столицата на страната Дъблин. Той е един космополитен европейски град, който по нищо не отстъпва, нито на Лондон, нито на Париж например. Тук и минало и бъдеще така са се оплели, че едва ли може да ги разгледате поотделно. Разходката из Дъблин е неизменно удоволствие, защото по никакъв друг начин, не можете да усетите така живо, традиционния ирландски бит. В столицата има хиляди заведения с традиционна ирландска кухня, където да похапнете е идеално решение. Освен това, ако не посетите така нареченият – pub в Ирландия, значи не сте били там. От местна, храна, танци, чепати характери и забележителности в Дъблин няма да се отървете, затова бъдете умерени, ирландците са кибритлии. В столицата е един от най-старите им колежи – Тринити.

Ако досега не сте виждали пътека за великани, то в страната на Свети Патрик и четирилистната детелина, ще имате тази възможност. Едно от най-забележителните неща в страната и най-голямото и богатство е именно „Великанската пътека“. Пътеката се намира на брега на океана, отвсякъде сте само обградени от величествена природа, а феноменалните базалтови колони наоколо ви напомнят за нещо уникално – дали е великани не знаем! Тези колони са се образували поради вулканична дейност, но пък легендите носещи се за мястото са малко по различни. Изминаването на Великанската пътека е усещане веднъж в живота. От брега на океана се отправяме към градчетата Белфаст и Бушмилс. Определено, няма как да не свържете Бушмилс с една от най-старите изби за производство на уиски в страната. Тук ще станете свидетели на дестилацията на кехлибарената жива вода и дори може да я дегустирате.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Пълно ръководство за ски в Боровец: Всичко, което трябва да знаете

grafiti-belfast-irlandiqЗа Белфаст не е нужно много да се говори.

Тук ще се почувствате, като в малка Англия. Белфаст е и столицата на Северна Ирландия, така че историята тук ще ви поговори доста. Този магичен град е супер известен по света със своите графити. Именно тук сблъсъците между католици и протестанти намират връхната си точка. Градът е разположен по южния бряг на езерото Белфаст Лох. Разходката тук е чудесна идея, защото много от жителите на града и туристите я предпочитат. През 20-ти век Белфаст е център на подем във всяко едно отношение. Интересен факт за града е, че именно тук е построен кораба Титаник, потънал трагично във водите на Атлантика. Архитектурата тук има уникален Викториански стил и е добре да посетите Ботаническата градина посветена на принцеса Даяна, както и площада Виктория. Тук е и замъка Белфаст в Ирландия, както и сградата на Ирландския парламент. Въобще стягайте коланите и обикаляйте максимално, за да видите всички тези чудеса!

zamak-v-irlandiqСега се отправяме към скалите на Мохер и Ню Грейндж. Тук скалите по един уникален начин се спускат косо на тераси в океана. Наоколо ви е толкова красиво, че едва ли ще ви се прииска да си тръгнете, като изключим свирепия на моменти вятър. Описанието на Мохер е само едно – чиста, като сълза природа, запазена в една от най-девствените си форми. Относно Ню Грейндж, то той е една от най-загадъчните постройки в света. Смята се, че е по-стар и от Стоунхендж. Изграден е изцяло от камък и не е ясно дали е гробница или пък обсерватория с астрономическа насоченост. Просто трябва да се види, каквото и да е, защото гледката е изумителна!

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Църквата "Старата постница" - "Успение на Св. Иван Рилски"

В Ирландия има още хиляди забележителни селца, въженият мост при Carrick a Rade е удивителен също. Дворецът в Дъблин, замъка Malahide и зоологическата градина в Белфаст са атрактивни дестинации в Ирландия. Въобще страна с богата култура, архитектура, история и интересни хора най-вече! Е, зарибихте ли се – стягайте багажа и да разгледате всичко.