Йога практиката – част от здравословния ни начин на живот

Йога практиката – част от здравословния ни начин на живот

Йога практиката – част от здравословния ни начин на живот Йога практиката е много важна част от съзнателното ни и осмислено здравословно живеене. Тя още от древността е била част от полезни за здравето практики, ползвани от хората на Изток. Така например йогата според индийците принадлежи на хората и човечеството, за да им помогне да съвместят в себе си, като едно цяло – дух, тяло и ум. Древната практика е, като едно безценно съкровище, което за мнозина от модерния свят оставаше неразкрито доскоро. Но от доста години насам това напълно се промени и древната практика трайно навлезе в ежедневието на хората в Европа и въобще модерния човек, с по-различен тип култура от Източната.

Личността на човека е съвкупност от разум, душа и тленно тяло. За да сме в мир със себе си и околните, за да разпознаваме знаците на Вселената е нужно да владеем тялото си, да контролираме ума си и да навлезем дълбоко в дебрите на душевността си. Равновесието между тези три елемента изграждащи човешката личност е определящо за доброто здраве на физическо и психологическо ниво. Човешките вибрации имат много фини вълни на разпространение и най-малкия дисбаланс е усещан, като масивна промяна в отрицателна посока. Йога практиката е именно постигане и баланс на тези три нива на съществуване душевно, умствено и физическо.

Йога практиката – част от здравословния ни начин на животКаква е същността на Йога практиката?

  Йога е не само комплекс от движения, упражнения и практики за дишане.  Йога е път, който трябва да бъде извървян индивидуално от всеки от нас, за да ни отведе към себепознанието и себеотдаването. Освен това на чисто физическо ниво, йога комплексите от упражнения подпомагат тялото ни да бъде здраво и жизнено. Чрез практикуването й всички токсини от човешкото тяло са изхвърлени, вредните вещества преработени и функцията на организма е подобрена. Днес сме объркани и умствено, и физически, и психически.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Проект Нашето здраве

Поредицата ни от грешки натрупват в нас безпокойство и неудовлетвореност. Благодарение на йога практиката, този дисбаланс е нормализиран и ума изчистен. Йогата ти дава възможността да се откъснеш от общоприетите норми и да отвориш ума си за новото и различно, което е вътре в теб. Благодарение на нея се освобождаваме от ограниченото си мислене и преоткриваме отдавна забравените си ценности. Практикуването на йога ни помага да отрием собственото си Аз, да разберем кой сме всъщност и какво точно търсим и очакваме от живота си.

  В буквален превод думата „йога“ означава съединяване. Съединяване на индивидуалното човешко съзнание с това на чистата вселенска природа. Нуждите, целите и практикуването на тази древна физическа и духовна активност са разнообразни, според различните нужди и потребности на даден индивид. Достигането на тази симбиоза, обаче не е лесно. Трябва да се извърви дълъг и безмълвен път на духовно и физическо развитие, за да се достигне до последното най-свише стъпало от стълбицата. Йога практиката е чисто индивидуална дейност и изисква пълно отдаване.

Йога практиката – част от здравословния ни начин на животВидове Йога практики

  Основно се разпознават 4 вида практики на йога. Първата наричаме „асана“ и тя се свързва с йога позите. Всяка йога поза укрепва тялото, неговата позиция, гъвкавост и издръжливост. Благодарение на йога позите блокираните ни енергийни чакри се отварят и пречистват. Всички асани са класически и съществуват от векове. В курса на практикуването им, постепенно се усложняват, равностойно на достигнатото духовно развитие.

„Пранаями“ или управление на дишането е втория основен компонент на една йога практика. Целта на дихателните практики е да събудят и укрепят виталната жизнена енергия на всеки човек. Благодарение на комплексите за йога дишане постигаме туширане на вътрешното напрежение и релаксираме на умствено и емоционално ниво. На първо място човек трябва да осъзнае естествения процес на дишането, за да го разгърне и усъвършенства към дълбокото и енергийно дишане.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Какви рискове крие кашлицата

Медитацията и Йога Нидра са следващите етапи на йога практиката. По своята същност медитацията се стреми да ни освободи от всичко негативно, за да открием вътрешния си дълбок глас. Чрез нея постигаме по-голяма концентрация, по-голямо самовглъбяване и осъзнаване на силата, на собствената ни воля. Като, че ли практиките по медитиране са най-трудното от йога практиката, защото изискват пълна концентрация и отдаване, за да се постигнат някакви задоволителни резултати! Йога Нидра е така да се каже – сънуване в будно състояние. При нея легналия на земята човек изпада в състояние на пълна релаксация на ума, тялото и душата едновременно, като изпада в блаженство.

Йога практиката не е нещо, което става за ден или два. Тя не дава бързи резултати, но практикуването й дълготрайно, цял един живот, води до пълна симбиоза на човешкото съществуване.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here