Как да храним децата си здравословно

 Как да храним децата си здравословно

   Как да храним децата си здравословно Детското хранене е жизненоважно и то от ранна детска възраст. Как да храним децата си здравословно – е въпрос, чийто отговор всеки родител търси! Още от самото захранване, ние като родители градим имунитета на децата си. Техния афинитет към полезни храни и набавянето на всички вещества необходими им за правилен растеж. Именно от невръстна детска възраст  детето, бива приучавано да приема храни от трите основни групи – мазнини, белтъчини и въглехидрати. Тези три типа храни е необходимо да присъстват в ежедневното детско меню и то в дози и консистенции полезни за малчуганите ни.

   Относно дозата на хранителните вещества, не е необходимо да ги мерите, а просто се старайте да давате от всичко по малко всеки ден!

 

Как да храним децата си здравословноОт какво могат да си набавят децата белтъчини?

   Основния източник на белтъчини са млякото и млечните продукти, като кашкавал, сирене, прясно и кисело мляко и извара. Освен това в яйцата и млякото също има солидни дози белтъчини, така че трябва да се хапват редовно. За да храним децата си здравословно е нужно 3, 4 пъти в седмицата да им предлагаме яйца под разнообразна форма и поне до 2, 3 пъти месо. Хубаво е да предлагаме пилешко, телешко, пуешко, свинско и разбира се риба.

 

как да храним децата си здравословноБаланс на въглехидратното меню!

   За подрастващите деца въглехидратите могат да бъдат изключително опасни при предозирани. Затова балансирането им в детското меню е много основополагащо за един здравословен начин на живот. Въглехидрати от типа на шоколада и преработените зърнени храни, трябва да се дават умерено и с внимание! Именно появата на заболявания в ранна детска възраст от рода на диабета и затлъстяването  са причинени от предозиране на въглехидрати в детското меню.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Какво е фетална морфология и кога е необходима

 

Как да храним децата си здравословноПлодовете и зеленчуците

  Плодовете и зеленчуците са нещото, което трябва детето да хапва ежедневно и то в големи количества. Плодове трябва да предлагате до 5 порции най-малко, като порцията е една свежа ябълка например. Зеленчуци отново до 5, 6 порции. При тези храни разнообразието е важно, тоест не залагайте на един два вида, а се стремете да предлагате всичко от сезонната палитра.    Така ще осигурите на детето оптимално количество минерали, витамини, фибри и въглехидрати.

 

Как да храним децата си здравословноВъпросът с групата на мазнините

Мазнините са жизненоважни за строежа на клетките в организма и за производството на хормони. Затова, за да храним децата си здравословно, не бива да ги лишаваме от полезни мазнини. Важно е да се дават мазнини, които се усвояват, като зехтин и масло. Не бива да се дават мазнини от натрупващ се характер, като маргарина примерно!

   Ключът към здравословното детско хранене е именно разнообразното и балансирано хранене. Затова, за да храним децата си здравословно е нужно да ги възпитаме да обичат здравословната храна и да я предпочитат за в бъдеще.