Продължителната кашлица при пушещите може да е сигнал за настъпила болест

По презумпция пушачите кашлят по-често, отколкото непушачите. Причината   основно се крие в това, че цигареният дим раздразнява белите дробове. Тютюневият дим е вреден и за околните, тези, които са в близост до пушещият цигари и именно поради тази причина в България бяха забранени цигарите в закрити помещения, което е стъпка напред в правилната посока.

Тези, които са изложени на тютюнев дим, но не пушат, биват наричани пасивни пушачи. По същност пасивното пушене се явява излагане на среда с тютюнев дим, включваща вдишване на вреден дим, предизвикан от пушач, намиращ се в непосредствена близост до Вас.

Колкото по-малко е помещението, толкова по-опасна бива средата за пасивния пушач.

Нека дадем за пример тютюнопушенето в автомобил. Класическата ситуация изглежда така: Семейство с две деца, пътуват на почивка, поне 100 километра. Мъжът не е пушач, но жената пуши. Жената, палейки цигара превръща останалите членове от семейството в пасивни пушачи. Пространството е малко, следователно издишвайки дим, пушачът вреди на семейството си.

 

Чувствителността на детският организъм към цигарен дим е значително по-голяма, тъй като белите дробове на дечицата са по-малки, както и самата имунна система е по-слабо развита.

В статията акцент е  не толкова пасивният пушач, колкото активният и този, който прокашля, в следствие на прекомерна консумация на тютюневи изделия. Тютюневите изделия не е задължително да са цигари. Те могат да са: пушене на лула, пури, ръчно направени цигари и други сходни.

Сутрин кашлицата е най-силно проявена при дългогодишните пушачи. Тя най-често се дължи на раздразнения в бронхиалната лигавица, които се получават в следствие на вдишване на цигарен дим.

В този случай вредните вещества, смолите, които присъстват в цигарите, покриват вътрешната обвивка на бронхиалите, което води до сериозно разрушаване на цилиария епител

Има сутрешна кашлица, дължаща се на дразнене на бронхиална лигавица, когато се вдишва цигарен дим. В този случай смолите, които присъстват в цигарата, покриват вътрешната облицовка на бронхиолите и това е сериозна причина да се говори за разрушаване на цилиарният  епител. Цилиарен епител, това е  ресничеста покривка на долните дихателни пътища.

При нормално функциониране, рецидивите освобождават вредните компоненти от бронхите, като по този начин изчистват белите дробове. Постоянното натрупване на смола намалява работата на епитела, което води до натрупване на вредни вещества. В резултат на това цялата дихателна система се влошава.

Такава картина може да доведе до появата не само на кашлица, но и на възпалителния процес и на редица заболявания. В допълнение, поради потискането на клетъчния епител, човек става податлив на различни инфекциозни и вирусни заболявания, по-малко трудоспособен е. Тютюнопушенето оказва негативно влияние и върху сънят. Непушачите се наспиват по-добре за по-малко часове сън, отколкото пушачите. Причината се крие в това, че тютюневият дим изтощава човешкият организъм и той се нуждае от повече време за пълно възстановяване.

В заключение можем да кажем, че тютюнопушенето няма нито един плюс. Заблуда се оказва дори това, че подпомага на психическото здраве, т.е. някой смятат, че една цигара може да реши психическо натоварване и да потуши напрежението, но реално това не е точно така. Е, има и такива пациенти, които вярват в това, но негативите са страшно много, а позитиви – почти няма, следователно колкото по-бързо се откажете от този вреден навик, толкова по-добре за Вас и за членовете от Вашето семейство.

Повече любопитни факти за кашлицата, как да се откажете от този вреден навик, както и много други ценни съвети за по-добро здраве, можете да откриете тук.