Начало Пътуване Язовир ВЪЧА – отмора за окото и душата в Западните Родопи

Язовир ВЪЧА – отмора за окото и душата в Западните Родопи

Язовир ВЪЧА вълшебна местност, която ще ви омагьоса!

3552
0
gledka-ot-qzovir-vucha

gledka-ot-qzovir-vuchaЯзовир ВЪЧА – отмора за окото и душата в Западните Родопи

Язовир ВЪЧА или познат на мнозина под старото му име „Антон Ивановци “е един от най-красивите, големите и атрактивни за рибарите язовири у нас. Той се намира на границата на три общини в района на мистичните и магични Родопи. Не само в Южна България, но и в цялата страна, язовира има най-високата язовирна стена – цели 144 метра и половина. Красивата водна феерия се намира по поречието на едноименната река Въча и прекрачва областите Смолянска, Пловдивска и Пазарджишка.

В района на каскадата Доспат-Въча се намират няколко язовира, сред които язовир Доспат и Въча съответно. Дължината на водоема е цели 18 километра! Измерванията са направени от почивна станция Антон Ивановци до село Михалково. Ето и малко по-детайлно за красивата природа наоколо, за забележителностите, за рибата и…

Язовир ВЪЧА вълшебна местност, която ще ви омагьоса!

Дълго може да се говори за подвизите на Антон Ивановци. Четниците са почетени с плоча-мемориал в областта на язовира от област Пазарджик. Покрай язовира минава пътят от Кричим за Девин и условията за туризъм са перфектни. Навсякъде ви заобикаля пищна зеленина, вековни гори, малки дървени къщички за отмора и модерни вили с всички съвременни удобства. Гледката от връх Свети Илия в Родопите ще ви изуми, а топлите усмивки на местните ще сгреят сърцата ви. От историческа гледна точка смелите четници на Антон Ивановци са били част от комунистическото партизанско движение. Те са разгромени през 44-та, но родопската слава на отряда остава да кънти в скалите на Родопа планина.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Град Мелник и Кордопуловата къща

За жалост днес младото поколение не познава българската история! За добро или лошо четниците са забравени, зачеркнати и дори отричани. Историята си е история все пак и не бива да се изтрива с лека ръка! И все пак да се върнем на приказната природа в Родопите, която никои и нищо не може да зачеркне. Района на язовир ВЪЧА е приказен. Отвсякъде ви заобикалят високи, остри и непристъпни скали. Живописната картина, която язовира ще разкрие пред очите ви е магическа. През есента всичко е обагрено в разноцветни краски, докато напролет зеленината се шири наоколо.

stenata-na-qzovir-vuchaАтрактивни за отсядане и отдих са къщичките „потопени до коляно“ в  язовир ВЪЧА.

Те са идеалното място за почивка с децата, за романтичен уикенд или риболовни приключения. Плаващите вили са достижими и ви разкриват, като огледало красивата природа наоколо. От към риба язовира е богат на различни видове – може да си хванете хищна щука, да уловите шаран, сом с гигантски размери или по-дребните бабушки и червеноперки. През лятото язовира е притегателна дестинация за любителите на джетове, водни колела или лодки. На ВЪЧА си има и атрактивна „водна вила“, за да отседнете в нея трябва да се повозите на лодка! Тя е перфектното място за така популярния днес екотуризъм.

Около огромната водна площ на язовир ВЪЧА има множество поляни, за да си направите пикник, много са козите пътеки в гората, които ще ви отведат в приказките и има голям избор от екопътеки също. Ще станете свидетели на много селища от античността. Ще видите цели махали – вече обезлюдени, което ще накара сърцето ви да се свие. Ще се потопите в тишина, спокойствие и вечния ритъм на живота. Някой от местните ще ви разкажат за гигантските чудовища в язовира. Няма, как ние да опишем с техните колоритни думи гигантските шарани над 30 килограма и сома с човешки ръст обитаващ язовира.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Село Долен - мистериозно, величествено, едно от най-красивите български села

plavashti-kushti-qzovir-vuchaОт друга страна около язовир ВЪЧА има много какво да се види!

Ако ви е интересно посетете мемориалния комплекс на Антон Ивановци, посветен на четниците. В близост са приказните родопски села Осиково и Равногор. В Осиково има обособена чешма с беседка и барбекю, за да се насладите на обяд сред природата да речем. В Равногор са атрактивни „Равногорските могили“ и „Червената скала“, както и тракийските могили. Ако ви се прииска да видите водопад, наблизо е село Фотиново и Фотинките водопади, както и римския мост. Язовир Кричим и язовирната му стена са в района, както и село Широка лъка, където традиционната родопска къща ще ви посрещне. Има още много, какво да се види и в Михалково, и в Брацигово – въобще това са РОДОПИТЕ!!!

Посетете язовир ВЪЧА и се насладете на една пълноценна почивка сред природата!

Вижте това видео за вдъхновение: https://www.youtube.com/watch?v=xBRl1L0oiUI