gledka-ot-kazanluk

gledka-ot-kazanlukЕкопътеки край Казанлък за любители на свободата

 

Екопътеки край Казанлък са начина да откриеш себе си, собствената си свобода и да опознаеш района, като дланта на ръката си. А този район определено е уникална част от българската земя. Тук именно е Розовата долина на България. Тук ще се озовете сред уханни розови поля, безкрайна ширнала се свобода и едно чувство за безгрижие, което ви е липсвало до момента. Тук и пролет, и лято, и есен, и зима е красиво. Пред очите ви се сменят равни поля, планински хълмове, поточета и водопади – всичко тихо говори за българското. Избрахме 5 екопътеки, по които смело да поемете тази пролет. Те ще ви омагьосат и ще се изгубите в тишината им. Ето ги и тях.

rozi-ot-kazanluk5 Екопътеки край Казанлък

От Шипка през Шипченския манастир, та чак до Руските гробища и едноименния Шипченски връх – както забелязвате в района на Стара планина сме, в средната и по благосклонна към туристите част. Тук целия маршрут нашепва история. Той е лесен за преход и може спокойно да бъде изминат семейно, ако има ентусиасти. По цялата екопътека си има маркировка и за около три часа ще стигнете до заветния за опълченците връх Шипка. Има много, какво да се види, така че не бързайте – насладете се на всичко, капка по капка и си спомнете, че България е велика страна.

Сега следва една доста дълга сред екопътеки край Казанлък. Тя тръгва от самият град минава през язовир Копринка следва заветната крепост „Твърдица“, продължава към село Горно Черковище и Бузовград и отново се връща в града на розите. За този маршрут и изминаването му е добре да е по-топличко, затова организирайте го май месец или ранния юни. Тогава язовир Копринка е приказно място за риболов, пикник и място за тиха почивка на слънце. Ако си мислите, че ще ви е  топло грешите. На метри от язовира се простира вековна борова гора, която ще ви лъхне с хлада си и ще ви замирише на смола. Минавайки през село Горно Черковище май месец, ще се насладите на уханната българска роза, която ще ви опияни с аромата си и няма да може да си тръгнете, без поне едно букетче от нея!

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Проход Предела (Predel)

kazanluk-ot-visokoТретата ни дестинация се нарича

екопътека „ Пътека през вековете“. Тя отново тръгва от Казанлък, минава през Бузовград и спира на свещеното мегалитно тракийско светилище. Избрахме тази пътека, защото тя е най-популярната в района, но и крие полъха на вековна история още от зараждането на живота по нашите земи. Бузовград е само на около 4 километра от светилището на древните траки. Достигайки до мегалитното светилище, гледката е просто неописуема. От там ще видите цялата Казанлъшка долина, като на длан. Ще видите великана връх Ботев, ще ви просветне огледалната повърхност на Копринка и ще се потопите в една вечност от тишина, в която за първи път ще имате възможност да чуете собствения си дъх. Сред екопътеки край Казанлък, тази може да изминете за около час, но не бързайте просто се наслаждавайте. Края на август тук ще станете свидетели на възстановки на стари тракийски обичаи. Самото светилище е скално образование, през чийто отвор минава слънцето.

Енина през местност „Златевица“ към Ропова чешма до връх Жълти бряг и Долно Изворно. Този маршрут е сравнително дългичък и при това ще се покачите на едни до 1200 метра надморска височина. Може да го изминете за едни 5 или 6 часа. А всичко изброено до тук си заслужава, защото от връх Жълти бряг гледката ще ви омая. По пътя ще минете през заслон за ловци и ще видите редица сменящи се поля осияни с цветя и зелени върхове. Да си направите пикник е просто задължително, така че не бързайте пак, денят вече е дълъг!

Екопътеки край Казанлък завършват с Крън, Дереазлъ през местност Мечките до хижа Бузлуджа. Тук ще се впуснете в приключение по стръмните урви на суровата Стара планина. По продължението на цялата екопътека ще се насладите на разцъфтялата и уханна Казанлъшка равнина. Маркировката си е супер, поне последно така беше! Изминаването на маршрута е за около 4 часа и при местност Мечките ви препоръчваме да си починете.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Коматинските скали край Симитли и Тросковския манастир

Е, това беше, дано бяхме полезни и сме ви вдъхновили за да тръгнете из красивата ни родина. Приятен път и се насладете на всичко по много.