Санторини – Гръцката перла с най-красивите залези

Санторини – Гръцката перла с най-красивите залези

  Санторини – Гръцката перла с най-красивите залезиСанторини е един от многото прекрасни гръцки острови. Този магически остров има много неща за гледане, усещане и посещаване, защото тук всичко носи един Средиземноморски почерк. На свободата, красотата и вечната безгрижност. Той е сред най-посещаваните острови в света и годишно хиляди туристи отскачат тук, дори и за кратко. Тъй, като и ние се влюбихме в магичната реалност на този остров, решихме да ви разкажем малко повече за него.

 

 

Фира главния град на Санторини

 Санторини – Гръцката перла с най-красивите залези Сам по себе си този град е типично Средиземноморски със своите белосани до крайност бели къщички със заоблен купол. Тук уличките са тесни и каменни, растителността е активно зелена навсякъде, а малките магазинчета, кафенета и сергии надничат от всеки ъгъл. Тук може да се изгубите сред топлия бриз от към морето, да се  заплеснете по красивата гледка към залива и огненочервения залез. Да прекарате вечерта в забавления от сърце, в някоя местна таверничка. Голяма част от града буквално е кацнала на острите зъбери на скалите, така че Фира е магическо място.

 

Обиколка из плажовете, вулканичния кратер и селцето Ия

  Санторини – Гръцката перла с най-красивите залезиСанторини има безброй плажове. Можете да видите червен и черен пясък, каменисти брегове, безлюдни отдалечени плажове и пренаселени такива. Плажовете при курортите Камари и Монолитос са с огненочервен кварцов пясък. На Камари може и да се гмуркате, за да видите чудния подводен свят в Средиземно море. На Акторини множество туристи се наслаждават на червения и бял пясък, докато плажът на Периса е един от най-известните и посещавани на острова. Минаването през Фира към селцето Ия се явява един вид прелюдия към посещението на уникалния вулкан на острова. Той е разположен на червеникаво-кафявия залив Амоди. Тъй, като Ия е разположено на най-високата точка на острова. То от някоя белосана тераса тук може да видите, как огненочервеното слънце потапя нажежените си лъчи в хладката синьо-сива вода. Романтика, която ще ви завладее за цял живот и ще ви подтиква да се връщате отново и отново тук, само заради залеза.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Да поемем към Търново за празника на града

  Да се разходите по кратера на вулкана не е за всеки. Този вулкан е активен и до днес, така че само смелите може би ще рискуват да видят пламтящата му паст отблизо. Именно този вулкан изригнал през древността и покрил с вулканична пепел древния град Акротири на Минойците. Идването тук ще ви потопи в изящния свят на Минойската керамика и очите ви няма да повярват, как под слоя пепел се очертават скелетите на къщите отпреди над 3500 години.

  Санторини и манастира на Светият кръст

  Санторини – Гръцката перла с най-красивите залезиМанастира се разполага в близост до Ия. Белите стени с куполи в светло син цвят се виждат от далече на най-високата точка на Санторини. Църквата на манастира е най-голямата на острова и макар и от преди 150 години, тя е разрушена при земетресението от 1956 година и е възстановена в последствие. Гледката от манастира направо ще ви изуми. Отвисоко се вижда целия остров с острите му скали, тучна зеленина и кристално чисто море. В противовес на тази височина може да поемете към Калдерата. Тя е образувана при изригването на вулкана, когато скалите в центъра на Санторини изпъкват и се заобикалят от вода. Тук е чудесно място за гмуркане и изучаване на подводния свят, дори за непрофесионални гмуркачи.

  Виното, любовта, Пиргос и Имеровигли

  Няма влюбена двойка дошла на Санторини и не посетила романтичния център на острова Имеровигли. Градчето е в непосредствена близост до Фира и е център за сватби въпреки, че има 2, 3 заведения и малки магазинчета. Пиргос, няма как да не посетите, защото тук автентичните стари къщи, Византийските църкви и замък тук ще ви очароват и върнат десетилетия назад. Относно виното и любовта, ами просто Санторини е острова на свободата, на хубавото ароматно вино и на влюбените.  Дори и да не сте влюбени, тук ще се влюбите в природата, във въздуха, в красотата и спокойствието, което ще ви завладее изцяло.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Манастири и Водопади – идеалната комбинация за отмора сред природата

  Санторини е дестинация за душевен гъдел, дестинация по-фина по чувство и от най-изтънчения специалитет за небцето. Дестинация, която ако не сте посетили поне веднъж не сте пътували и не сте живели достатъчно.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here