Здравословен начин на живот през призмата на всеки един от нас

Здравословен начин на живот през призмата на всеки един от нас 

  Здравословен начин на живот през призмата на всеки един от нас Здравословен начин на живот е понятие, което в последните години витае из пространството и трайно заема позиции. Днес е модерно да водим здравословен живот, но дали разбираме, какво всъщност означава той наистина? Всъщност здравословното е природосъобразното. Всеки един от нас се е родил със заложени в генома си здравословни навици, но начина ни на живот ни отдалечава все повече от тях. И как иначе, след като сме заобиколени от сгради, техника, компютри и телефони и сякаш сме забравили, как се диша истински. Да живееш здравословно не е нито закон, нито определен диетичен план за спазване. Здравословния начин на живот е връщането на всеки един от нас към корените му свързани с природата, погледнато през собствената му житейска призма.

Има купища книги, съвети, статии, семинари, проучвания и какво ли още не, които ни учат, как се живее здравословно. Но те не могат да ни научат, как ние точно да постигнем това здравословно за нас и близките ни. Това можем да направим единствено самите ние, като пробваме, оценяваме и надграждаме това, което сме изпитали на собствения си гръб. Затова съвети много, но опитът ни относно здравословното си е само наш.

Ето и малко храна за размисъл, какво да опитате. Резултатите ще ви покажат, как точно да постигнете вашия си начин на здравословен живот.

Здравословен начин на живот насоки

Здравословен начин на живот    Водата извор на живот – като се замислите голяма част от организма на човека се състой именно от вода. Водата е тази, която спомага доброто състояние на клетките, тъканите, кожата и въобще всичко, което сме ние хората. Няма, как един здравословен начин на живот да изключва най-важното в него – водата. Все пак ние се развиваме цели 9 месеца, като ембриони в течна среда. Затова и приема на вода пречиства телата ни напълно и ги възобновява. Не бъркайте водата с чая, кафето, сока и други течности. Водата си е вода. Трябва да я пием поне по 2 литра на ден, но това зависи само от вашите нужди! Добре е да пробвате, как ще ви се отрази пиенето на топла вода с прясно изцеден лимонов сок сутрин. Много е полезно. Винаги съхранявайте водата в стъклени съдове, пластмасовите са вредни!

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Какво е фетална морфология и кога е необходима

Здравословен начин на живот    Пийте свежи сокове и предпочитайте натурални плодове и зеленчуци – като цяло да ядете свежи плодове и зеленчуци е най-доброто решение. Когато си направим сок, дори и прясно изстискан, в него повечето от полезните фибри в плодовете се губят, да не кажем изцяло. Но все пак тези сокове са за предпочитане от купените, които са пълни с консерванти, каквото и да пише на кутиите им!!! Много е полезно да си правите шейкове от зеленчуци или плодове, смесени с кисело мляко, ядки и фибри. Ползването на зелени кълнове, киноа и други е полезно, но все пак изпробвайте, кое на вас ви понася най-добре! И запомнете свежия плод и зеленчук са си класика, която никога не е вредна за един здравословен начин на живот.

Здравословен начин на живот    Слушайте тялото си – човешкия организъм работи в порядъка на определена цикличност. Добре е да знаете, че от около 2-3 през нощта до след 10 сутринта организма ни е зает да преработва и изхвърля натрупалите се в него отрови. Така ако още рано сутринта го натоварим с обилна закуска, прекъсваме естествените му цикли! От друга страна обаче, някои хора се чувстват зле ако не закусват рано сутрин. Затова нагласете така режима си, че да закусите леко сутрин, като се заситите, но пък не прекъсвате работата на тялото си. Най-добрият вариант са суровите ядки, плодове, зеленчуци или пък комбинацията им в шейк.

Здравословен начин на живот    Хапвайте всичко, но умерено – най-активно храносмилане имаме от обяд до към 8 вечерта. Затова основно в този интервал е добре да хапваме месо, шоколад или каквито и да е по-обилни порции храна. Така ще можем да я преработим адекватно! Бързия метаболизъм няма да позволи отлагането на мастни депа в големи количества. Но все пак не прекалявайте, навика е лошо нещо! Свиквайте с по-полезната храна, за да не изпитвате чувство за лишение. И не забравяйте здравословен начин на живот без активно движение е невъзможен!

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Червената леща в здравословното хранене

Здравословен начин на живот не е понятие равносилно на универсални принципи. Всеки един от нас индивидуално изпитва и оценява доброто за него, от всичко изброено, като здравословно. Едни залагат на вегетарианството, други на разнообразието, трети на по-активният спорт, а четвърти на всичко взето заедно. На каквото и да заложите вие вслушайте се в тялото си и потребностите му, така няма да сгрешите!