Здравословните количества месо и видове за децата

Здравословните количества месо в менюто на децата

  Здравословните количества месо и видове за децатаЗдравословните количества месо в менюто на децата ни не бива да бъдат пренебрегвани. Ако смятате, че месото е вредно или трябва да се наблегне повече на зеленчуците донякъде сте прави, но не съвсем все пак. Мнозина специалисти твърдят, а и е научно доказано, че месото е основен и най-голям източник на желязо, което лесно и напълно се усвоява от организма. Освен това то съдържа поне до 20% белтъчини в състава си и до 30% мазнини с полезен характер, в зависимост от вида месо.

  Още месото може да даде на децата важни минерали, като магнезий, натрий, калий и калций. Фолиевата киселина и витамините от група В също са част от състава му. Освен микроелемента желязо, месото е богато на цинк, мед и фосфор. И ако това са вредни неща, нека не се съгласим с тези, които отричат месото в ранна детска възраст!

Здравословните количества месо и видове за децата

  Като цяло големите количества храна, от каквато и да е хранителна група са вредни. Винаги най-важното за едно детско меню е баланса и разнообразието. Затова и хапването на месо е добре да бъде поне до 3, 4 пъти седмично, като винаги се комбинира и заменя с риба. За подрастващите малчугани е важно да консумират в здравословното си меню меса бедни на мазнини и съединителни тъкани. Това са месата от млади животни и птици, като заешко, пилешко, телешко, агнешко.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Екзотичните плодове, без които здравословното хранене не може

  Освен това месо от пуйки и патици, както и не тлъсто свинско месо в умерени количества. Като цяло активно предлаганите на пазара меса, като колбаси, кренвирши и преработени сушени продукти и наденици не са препоръчителни! Те най-малкото са пълни със сол, консерванти и доста съмнителни мазнини.

Въвеждане на здравословните количества месо в детското меню при захранването

  Здравословните количества месо и видове за децатаЗа майките решили да захранят децата си пълноценно, месото може да се въведе в менюто им от около 6 месечна възраст. Това разбира се са препоръчителни граници, които не е необходимо стриктно да се спазват. Ако детето не приема добре първоначално продукти, като месото, може да се отложи даването му. В никакъв случай не бива да се бърза и да се травмира малчугана, когато дойде времето, той ще приеме и месото в менюто си!

Първите меса подходящи за адаптация на детето към месото са пиле, заек или пуйка. Те са изключително лесни за усвояване, вкусни и бедни на мазнини от вреден характер. Добре е в началото да се започне със съвсем малки количества, докато установите реакцията на детския организъм към месото. След този адаптивен период се преминава към даване на месо през ден. Редува се зеленчуково ястие с местно на другия ден.

  Добре е да не се бърза с въвеждането на тежки меса, като агнешко и свинско. Телешкото и рибата са по-леки и се въвеждат по първи. Добре е на около година на детето да се дава месо поне до 3, дори 4 пъти седмично в комбинация с млечни продукти, яйца, риба, бобови култури и всички храни богати на белтъци. Те са изключително важни за растежа. Освен това така ще гарантирате липсата на анемия при малчугана и честото му боледуване!

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Подобряване на имунитета след прекаран COVID-19

Здравословните количества месо в детското меню – ориентири за количества

 Здравословните количества месо и видове за децата Количествата, които ще споменем са примерни и ориентировъчни. Не бива да мерите педантично месото в менюто на бебето и детето, а просто да внимавате да не прекалявате. Така например до 7 месечна възраст е добре поне по 20 грама месо на ден да давате на детето си. Това количество се удвоява до навършването на една година на детето и става поне 40 грама на ден. До година и половина здравословните количества месо за детето стават около 45 грама, поне до 3, 4 пъти седмично. На три години е добре детето да приема отново по 3, 4 пъти седмично месо, но вече по около 55 грама дневно. И вече до шест годишна възраст 65 грама става дневното количество на месо в детското меню.

  Като цяло всяка една храна и хранителна група са важни за подрастващите деца. Независимо, че вие нямате потребност да ядете месо понякога, това не означава, че и детето няма – затова не е добре да го лишавате, поне докато расте. В по-късен период, то само може да реши, кое е добро и кое не за него, но като малко е добре да му представите всички групи храни, за да расте здраво.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here