Здравословното хранене в 7 лесни стъпки

Здравословното хранене в 7 лесни стъпки

Здравословното хранене в 7 лесни стъпки Здравословното хранене не е въпрос на диети, нито на ограничения в храненето от екстремен характер. То се основава на разнообразното приемане на храни, които са здравословни общо казано. Тоест приема на плодове, зеленчуци, полезни мазнини, въглехидрати и белтъчини е важен. Приема на много течности също, но тук въпросът дали да се пие само вода или да се пият и много сокове, чайове и така нататък е спорен. Като цяло водата е най-важната и полезна течност, от която имаме нужда, защото ни помага да се освободим от натрупаните вредни вещества.

   Преминаването към здравословното хранене не бива да става рязко и с лишения. Трябва постепенно да заменим вредните храни, като пържени, обработени и прекалено мазни с полезни. За целта това изисква повече хапване на плодове наместо десерти, на повече ядки наместо преработени зърнени храни. Приема на натурални зърнени храни, като пшеница, елда, овес, ръж и други. Просто започвате да се храните осъзнато, мислите за тялото си, като за генератор на енергия, а не като за кошче за боклук, което поема всичко! При осъзнатото здравословно хранене не се изискват диети, те са ограничаващи, а здравето се крепи на разнообразието, не на ограничението.

Ето и 7-те стъпки към по-здравословен начин на живот

 

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Здравословно изчистване на организма с помощта на Дафинов лист

 

Здравословното хранене в 7 лесни стъпкиНе забравяйте да пиете вода!

 

   Водата е източник на много полезни минерали и ни помага да сме винаги хидратирани. Колкото повече вода пиете, толкова по-добра обмяна на веществата имате. Водата регенерира на клетъчно ниво организма ни и създава своеобразен щит срещу заболяванията. Пиенето на вода засища също, така че няма да сте гладни постоянно. Понякога организма изисква храна единствено на мисловно ниво и повечето пъти това води до прекомерно хапване!

 

 

Здравословното хранене в 7 лесни стъпкиПозволявайте си месо!

 

   Но поне веднъж в седмицата го пропуснете – месото е важен източник на желязо, въглехидрати и полезни мазнини, но прекомерното му приемане не е добра идея. Хапвайте повече сухи меса, като пиле, пуйка, телешко. Свинското и агнешкото си позволявайте по-рядко. И най-важното поне веднъж в седмицата просто хапнете постно, добре е за организма ви!

 

 

 

 

Здравословното хранене в 7 лесни стъпкиЗеленчуците и плодовете са задължителни ежедневно!

 

   Ако досега сте пренебрегвали факта, че хапването на плодове и зеленчуци е най-доброто, което може да направите, то свиквайте с него. Те са незаменим източник на фибри, множество минерали, витамини и микроелементи, като цинк, калций, калии, желязо и други. Въобще цялата Менделеева таблица се съдържа в тях, така че яжте поне по 5 порции зеленчуци и плодове всеки ден!

 

 

 

Здравословното хранене в 7 лесни стъпкиНе си забранявайте да хапвате шоколад!

 

   Винаги, когато стане въпрос за здравословното хранене си вменяваме вина хапвайки шоколад. Шоколадът не е забранен, но е добре той да е натурален с високо съдържание на какао и да се хапва умерено ( 2 до 4 квадратчета на ден! ) и то не всеки ден.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Как да храним децата си здравословно

 

 

 

 

Здравословното хранене в 7 лесни стъпкиХапвайте всичко, което обичате!

 

   Тук си има една уловка, ако обичате чипс, менютата за бързо хранене и въобще всичко под знаменател „вредни храни“, е не го яжте ежедневно – определено не е полезно. Разбира се веднъж в месеца може да си го позволите, но системното му ядене е вредно! Направете така, че любимата ви храна да станат ядките, зеленчуците и плодовете. Яжте предимно топла храна, готвена и наситена с много полезни съставки, подправки и без мазнини!

 

 

Здравословното хранене в 7 лесни стъпкиПробвайте нови храни нон-стоп!

 

   Пробването на нови храни е задължително за здравословното хранене. Винаги нови плодове и зеленчуци, нови естествени продукти от групата на въглехидратите и белтъчините са полезни и ще разнообразят менюто ви. Представете си, колко голям е изборът ни днес, защото по магазините има всичко, но един съвет залагайте на сезонните култури, така си набавяте нужното за организма!

 

 

 

Здравословното хранене в 7 лесни стъпкиЗдравословното не е блудкаво и безвкусно!

 

   Като цяло сме свикнали, че храната, която е здравословна е лоша на вкус. Всичко това идва от не доброто и приготвяне. Когато си правите салата например е добре да използвате и билки и подправки. Към нея един лимонов дресинг ще я направи божествена. Помислете и намерете начин да направите здравословното хранене вкусно, така ще успеете да възпитате вкуса си да го търси!

 

 

 

 

 

 

Здравословното хранене е осъзнатото, полезно, разнообразно и единственото качествено хранене. Добре е да започнете още от днес, за да сте успели вече утре!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here