Плуването е най-здравословния спорт за малки и големи

Плуването е най-здравословния спорт за малки и големи

Плуването е най-здравословния спорт за малки и големи Плуването доказано е един от най-здравословните, полезни и същевременно не натоварващи директно тялото спортове. Работата е там, че когато плуваме комплексно се натоварва цялото ни тяло, но по никакъв начин не натоварваме работата на сърцето, белите дробове или черния дроб допълнително. Когато плуваме всички мускулни групи в тялото ни са ангажирани до най-висока степен и така добрата физика вече не е мираж, а действителност. Освен това по-важното е, че самото плуване тонизира състоянието на кожата и подобрява дихателните функции на организма. Като цяло по-полезен от този спорт няма, така че ако искате да водите здравословен начин на живот е добре да започнете да го практикувате.

 Плуването е най-здравословния спорт за малки и големи Какво ни носи плуването?

  За начало този спорт е максимално благодатен за костите и ставите. Единствено при него травмите са сведени до минимум и тежестта на тялото се поема от водата. Така ставите ни са освободени от натоварвания, а всички мускулни групи в тялото ни се развиват синхронно. Това е така, защото движенията при плуване са монотонни и се повтарят, същевременно са динамични и натоварват всяко едно мускулче в човешкото тяло. При практикуването на фитнес мускулите се развиват косо и по ширина, докато при плуването това става по дължина. Така тялото е хармонично изградено и естетически по-красиво. Добрата новина за дамите е, че с плуване могат да повлияят и целулита, така че този спорт е просто идеален. От друга страна снабдяването с кръв на клетките и тъканите е оптимално, благодарение на масажиращият ефект на водата.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Колоезденето, като спортна алтернатива за пролетта

 Кожата при редовна практика на плуване става по-еластична и гладка, като косвено се повлияват и бръчките. Днес напрегнатото ежедневие води и до солидни дози стрес. Най-удачното им лечение отново е плуването. Когато плуваме, телата ни насочват своята енергия към запазване на оптимална температура на тялото, към преодоляване на съпротивлението на водата и към управление на мускулните групи. Така горим калории максимално ефективно и за само половин час техния брой може да достигне до цели 375 изгорени калории, което е впечатляващо.

 Плуването е най-здравословния спорт за малки и големи Как да практикуваме правилно плуването?

 Преди да плуваме, обаче има неща, които е добре да направим. Това са подготовка и загрявка, както и малко дихателни упражнения. Специалистите съветват поне 2 часа преди плуване да се ограничи приема на храни и напитки, а дори един час преди самата тренировка да не приемаме нищо. Така няма да рискуваме да си навлечем стомашни проблеми и неприятни последствия. Преди да се потопите в басейна и да плувате е нужно да загреете поне за около 5 минути, чрез бягане на място или упражнения за загрявка. Така ще повишите максимално температурата на тялото си и ще се чувствате по-активни в басейна.

 Много важно за добрата плувна тренировка е правилното дишане. Инстинктивно начинаещите и непрофесионални плувци спират да дишат, когато се гмуркат под водата. Винаги при плуване вдишайте през устата и издишвайте поетия въздух през носа и устата. Плуването е елегантен спорт. При него припряното размахване на крака и ръце не върши работа, а сковава тялото и ви държи на едно място. Затова отделете по-голямо внимание на координацията и ритъма, отколкото на бързите движения! Движението на краката при плуване е много важно, но и само по себе си натоварването им е добро за стягането на бедрата. Добро упражнение е да ходите във водата и дори да не достигате дъното просто на пръсти да се придвижвате.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Здравословен начин на живот през призмата на всеки един от нас

 Плуването е чудесен здравословен спорт с множество ползи, така че винаги е добра идея. През лятото може да го практикувате на морето или на открити басейни, докато зимата закритите басейни са най-добрият вариант. Винаги при добро желание може да поплувате поне два пъти седмично, така че опитайте и ще ви хареса!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here