5 класически романа, които трябва да прочетете

5 класически романа, които трябва да прочетете

   5 класически романа, които трябва да прочетете5 класически романа, които ще ви предложим в следващите редове са изключително любопитни. Те са със статут на утвърдени вече класики и всеки един от нас е добре не само да ги прочете по веднъж, но и да ги препрочете. В тях се съдържат колосални и вечно валидни истини за житието, битието и човека, като цяло.

   Като цяло класиката е относително понятие. Ако съдим за книгите, като нещо материално, то колкото повече прах са събрали и са остарели, толкова са по-класически. Но ние гледаме на тях, като на нещо нематериално и душевно, което дори за година може да стане качествено и да се наложи, като класика. Но няма значение, какво се влага в понятието "класическа книга“, а важният въпрос е защо книгата се е превърнала в класика. Тук отговорът е само един – защото е стойностна и е оставила послание след себе си, което говори и не подлежи на времеви ограничения. Ето и кои са избраните от нас класики.

5 класически романа, които трябва да прочетете

Илиада, Омир  

  Най-малкото, което може да се каже за този епически роман е, че е безвремие. Той разглежда вечната дилема за любовта, народа, смелостта, мъжеството и още редица вечни и важни понятия. В него можем да открием силата на слепотата, страха на загубата и чистотата на смелото сърце. Тук има и суета, и надменност и болка в големи количества. И в крайна сметка най-важното е, че дори малкото камъче преобръща колата, както Троянския кон, прояжда Троя отвътре. Ако сте чели произведението, като ученици отгоре, отгоре – прочетете го сега. Не е нито скучно, нито монотонно, просто трябва да се чете истински!

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Защо всички деца искат да имат померан и мини шпиц?

 

Ана Каренина, Лев Толстой

 5 класически романа, които трябва да прочетете Няма, как поне едно от великите руски произведения да не включим сред 5 класически романа. Въпреки, че Чехов, Достоевски, Гогол, Лермонтов, Тургенев и редица други руски класици заслужават място тук, то ние се спряхме на романа Ана Каренина на Толстой. В него, като че ли жената е тази от съвремието днес. Много премерена, много освободена и същевременно окована в собствените си окови. Семейството, привидното щастие, суетата и дребното зрънце отключващо една огромна вселена, която не сме и подозирали, че дреме в нас. Уникален роман, ако съумеете да вникнете в него от гледната точка на безвремието, а не от тази на класиката!

 

Дон Кихот, Мигел де Сервантес

 5 класически романа, които трябва да прочетете Отново ви връщаме в ученическите години, но този епохален роман, тогава се разбира от малцина смислено. В него смешното прелива в трагичното и различното. Смелостта да бъдеш друг, да се бориш с вятърни мелници и да вярваш е толкова силна, колкото и лудостта. Дон Кихот не е просто рицар без броня. Той е образа на един истински авантюрист търсещ себе си и намиращ присмех, от тези които не разбират истинската същност на живота.

 Същността да имаш смелостта да си различен и да следваш безумието си, което си е само твое. Тук Санчо е образа на приятелството, предаността и простодушието. Образа на другото ни лице, което ни предпазва от рискове, от авантюри и от грешки. Но дали трябва да бъдем предпазени въобще, за да сме живи наистина? Отговорете си, като прочетете още веднъж романа.

Черната овца, Оноре дьо Балзак

  Сред 5 класически романа, които ви препоръчваме, този ни е най-любимия. Няма по-велик автор от Балзак, щом стане въпрос за комично-трагични ситуации. В този роман, ако не сте го чели, понеже малцина го правят, става въпрос за любов отново. Но не, каква да е любов, а към една така да се каже по-различна жена. Не жената е важна в случая, а двамата джентълмени воюващи за нея. Уникално преживяване е образите на Балзак да оживеят пред очите ви, излизайки от страниците на книгата Черна овца. Няма да съжалявате, ако я прочетете, затова направете го!

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Георги Данаилов и неговата Ковачевица

Брулени хълмове, Емили Бронте

 5 класически романа, които трябва да прочетете Като, че ли все любовта присъства във вечната класика. Но, как иначе, след като тя е двигателя на живота и най-голямата му сила. Нашите 5 класически романа са все на тема любов. Любов към жена, към живота, към авантюрата и въобще любов, като цяло. Тази класика трябва да се прочете не веднъж, а около стотина пъти, за да вникнеш и в най-тънката и нишка. Навярно сте гледали филмите адаптации по книгата, но те са бледо копие на всичко онова, което е самия роман. Не става въпрос само за една убиваща и невъзможна любов, а за много повече… Затова четете и се наслаждавайте!

  Това бяха 5 класически романа избрани от нас за вас с много любов. Ако са ви харесали няма да е случайно. smiley

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here