Сентенции за живота от великия Хорхе Букай

Сентенции за живота от великия Хорхе Букай

 Сентенции за живота от великия Хорхе Букай Сентенции за живота, размисли, страсти и въобще погледи върху него много и разнопосочни. Едни по-скромни и сковани, други по-дръзки и оптимистични, а трети просто от непосредствен опит – истински и изпитани. Именно изпитани са и сентенциите за живота на един от големите писатели, психолози и човеци преди всичко – Хорхе Букай. Навярно сте чели една, две негови книги или пък не сте. Всичките са истински и пълни с истини. Но тук се опитахме да ви съберем едни от най-еквивалентните за всеки от нас истини за живия живот, изречени и написани от него.

Сентенции за живота от Хорхе Букай

  „Смяташ, че всичко трябва да ни е ясно, че не трябва да сме объркани, че трябва да знаем всички отговори, че трябва, трябва и трябва… Отпусни се! Знай, че абсолютно нищо не „трябва“ в този живот.“ – свикнали да бързаме, да изискваме, да правим неща и да убиваме мечтите си, винаги използваме израза – „така трябваше, нямаше как“, а дали наистина е така. В този наш живот ние определяме, какво искаме и правим, затова абсолютно нищо не трябва, а просто може.

 Сентенции за живота от великия Хорхе Букай „Едно е да се примириш с нещата в живота си – съвсем друго е да ги приемеш.“ – приемането е разбиране, а не поражение, каквото е примирението. В живота има много неща, които пряко не зависят от нас и трябва да приемем малко или много. Но определено примирението не се счита за добродетел, а за една овча печал, която ни приковава статично на едно място. Място, от което не помръдваме, защото сме изгубили целта си. Цел, която е осмисляла приемането, а примирението ни я е отнело.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Да простиш – най-великия лек на земята!

  „Хората страдат и са огорчени, защото 12 часа в денонощието се обвиняват, за това което са всъщност. Останалите 12 часа се стремят да вгорчат нечий друг живот, като му дават наставления.“ – ако се вгледаме дълбоко в себе си всеки един от нас тайничко си казва – защо съм такъв, а не малко по-различен. Иска ми се да бъда, като другите – по-смел, по-успешен, по-влюбен ако щете. И в другия момент несъзнателно назидава близки и познати, как живеят, какво да променят и защо страдат. Не бъдете от тези хора назидаващи и назидавани. Бъдете себе си без предразсъдъци и вини. Просто бъдете истински, защото само така ще разберете живота си и този на другите, ако имате доброто желание!

  „Добре е винаги, когато виждаш нещо у другите, което те дразни – да осъзнаеш и се сетиш, че то е и в теб.“ – сред сентенции за живота, тази направо удря в десетката. Дали, ако осъзнаваме, че това, за което съдим някои и то ни дразни е вътре в нас също – ще го съдим толкова лесно и тежко? Надали, защото признатите грешки са половин грешки и признатите грехове са половин грехове. Преди да осъждате, погледнете себе си и вероятно желанието ви да категоризирате отсрещния ще изчезне!

Сентенции за живота от великия Хорхе Букай  „Когато не си осъзнал, че чуждото мнение те интересува, ти живееш в страх от оценката на околните.“ – въпреки, че повечето хора заявяват, че хорското мнение не ги интересува – това въобще не е така. Няма човек, който не се засяга или интересува поне малко от нечие друго мнение, защото най-малкото е човешко. Колкото повече отричаме и прикриваме тази си зависимост, толкова повече мнението на околните има значение и ни тревожи, като дори се превръща в страх. Затова сентенции за живота, като тази са валидни за всеки един човек и изключения няма.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Храмът в град Дупница

  „Когато притежаваме нещо, ние сме зависими от него – в такъв случай, кой кого притежава?“ – притежанието и принадлежността са свързани. Притежанието е присъщо, както за вещите, така и за хората. Само, че най-голямата ни грешка е именно да притежаваме нещо, а не да го оценяваме и приемаме. Чрез притежанието ние придобиваме зависимост и от притежатели ставаме принадлежащи роби. Така, нито притежателя, нито притежаваното са свободни и рано или късно това си казва тежката дума!

  Сентенции за живота много. Различни животи още толкова много и разнообразни. Но истинските неща се броят на пръстите ни, затова тези сентенции за живота на Хорхе Букай са толкова важни и истински. Добре е да помислим над тях понякога и да поспрем надпреварата си с нещата и времето!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here