Оборудване за ресторанти, кафенета и барове: нюансите на избор
Ако планирате да отворите собствено кафене или малък ресторант, пред вас неизбежно възниква въпросът: какво оборудване може да ви е необходимо и откъде да го закупите? В същото време трябва да знаете и по какво оборудването за малко кафене се различава от оборудването за ресторант от по-висока категория и какви изисквания се налагат към него.

Категории оборудване за различни видове заведения за обществено хранене


Ефективността на функционирането на всяко заведение за обществено хранене, особено на това, което принадлежи към високата категория на обслужване, зависи не само от квалификацията и таланта на готвачите, работещи в него, но и от качеството на оборудването, неговата конфигурация и компетентно използване . Едно е да приготвите вкусно ястие у дома, а съвсем друго е да готвите същото ястие в много по-голям обем и възможно най-бързо, за да не карате клиентите да чакат. Това е и причината в ресторанти и кафенета да се използва специално оборудване, което помага не само да се увеличи скоростта на всички технологични процеси, но и да се подобри вкусът на произвежданите ястия.

Оборудването за кухнята в заведенията за обществено хранене е разделено на няколко групи в зависимост от обхвата.

Хладилно оборудване
По правило се предлага във всяко заведение за обществено хранене: от малки заведения за хранене до ресторанти от висок клас. Липсата на хладилници е нарушение на санитарните норми и води до административна отговорност. Основните изисквания към хладилните агрегати са поддържане на постоянен температурен режим и пълна херметичност. В заведенията за обществено хранене обикновено се поставят специални индустриални хладилници, оборудвани с по-мощни компресори, които са в състояние да поддържат температурата за дълго време в случай на временно прекъсване на електрозахранването.

Хладилни шкафове

Цената на една хладилна камера зависи от обема, например хладилник с обем 2,9 m3 ще струва около 600 евро, а с обем 11,75 m3 – от около 900 – 1000 евро.
Фризери и рафтове, използвани за съхранение на замразени полуфабрикати. Средната цена за ракла със стъклен капак е от около 500 евро, с пластмасов капак – от 400 евро.
Ледогенератори. Тези машини обикновено се използват за производство на кубчета или гранулиран лед. Цената на ледогенератора директно зависи от неговата цел и производителност. Така че генератор на кубичен лед със среден капацитет от 20 кг на ден ще струва около 500 евро. Средната цена на генератор на гранулиран лед със същата производителност е около 600 евро.
Шкафове за шоково замразяване. Необходим за големи обеми продавани продукти. Цената на шкафа зависи от производителността. Например, малък шкаф с капацитет 5 кг за 240 минути струва около 1900 евро.
Хладилни маси. Използват се в малки кафенета, където е трудно да се поставят маси за рязане и хладилно оборудване едновременно. Цената на такава маса варира от около 300 до 600 евро, в зависимост от нейната площ и модел.

Оборудване за хлебни и сладкарски изделия


Обикновено такова професионално оборудване се инсталира в пекарни, сладкарници или ресторанти, които приготвят собствени печени изделия. Използва се и от някои хипермаркети. Количеството необходимо оборудване зависи от посоката на институцията, но във всеки случай ще са необходими основните единици:

Миксер за тесто. За производството на тесто в големи обеми е необходим агрегат за месене с висока производителност и способен да замесва различни видове тесто. Най-универсалната е машината за разбиване, която е в състояние не само да произвежда тесто, но и да приготвя кремове, пълнежи, смеси. Най-важните характеристики, от които зависи цената на машината за месене, са скоростта на въртене на тялото за месене, производителността. Малка единица с капацитет от 20 кг на ден струва средно около 400 евро.
Пресявател за брашно. Използва се за разрохкване и пресяване на брашно, тъй като продължителното му съхранение в торби води до спичане и влошаване на качеството на брашнените продукти. Цената на единицата, в зависимост от характеристиките, е приблизително от 200 до 2000 евро.

Машина за разистване на тесто. За да се придаде перфектна равномерност на основата на брашнените продукти, се използват машини за разлистване на тестото. Те са два вида: настолни и подови. Настолните са подходящи за малки пекарни или сладкарници, подови се монтират там, където се очаква да се произвежда голям обем хлебни изделия. Средната цена на настолните машини е от около 500 до 1200 евро, около 3 – 5 хиляди евро.

Как да изберем професионално кухненско оборудване


При избора на оборудване трябва да се вземат предвид няколко важни точки:

Размерът на заведението и броят на местата за клиенти. Нивото на натоварване на оборудването и обемът на шкафовете пряко зависят от това. Ако няма достатъчно оборудване, тогава персоналът няма да може да се справи с потока от поръчки и времето за чакане на ястието ще се увеличи значително. При излишък от оборудване оборудването ще не работи, което може да намали рентабилността на предприятието.
Кухненски кът. Количеството кухненско оборудване за кафене и ресторант директно зависи от размера на площта. Кухня, претоварена с различни модули, може да бъде неудобна за персонала.
Формат на обекта, планиран асортимент от ястия. Например, ако планирате да отворите кафене, ще бъде невъзможно без кафемашина, фурна за печене.

Ако Ви трябва цялостно оборудване за ресторанти и заведения, то Ви съветваме да разгледате онлайн магазин MixHoReCa.com