СПОДЕЛИ
Жълт Кантарион билка за чудо и приказ

Жълт Кантарион билка за чудо и приказ

Жълт Кантарион билка за чудо и приказ Жълт Кантарион е мощна билка с многостранно действие и често старите хора са го наричали – билката лекуваща 99 болести. Извлечения от него специфичен червен сок е бил наричан еликсир за кръвта, младежка кръв или пък чудотворно масло. Не случайно предците ни са именували така това чудо на природата, защото то е мощен лечител на редица болести свързани със сърдечно-съдовата система. Лековитата билка е характерна със своите ярко жълти и ситни цветчета. Тя започва да цъфти някъде към края на юни месец (денят на Свети Йоан обикновено – 24 юни) и продължава цъфтежа си чак до края на септември почти.

  Според старите поверия Жълт Кантарион се бере, когато луната изгрява по-тъмно и винаги в началото на цъфтежа през юни! Именно по това време цветовете на Кантариона са пълни с веществото „хиперицин“, което е главния виновник за мощната сила на билката. Набраната билка се суши на сенчесто и проветриво място, където няма пряка слънчева светлина. Обикновено снопчета от цвета се връзват на китки и се сушат на дълъг дървен прът със стеблата нагоре. Сушенето е добре да бъде поне 10 дни, а след това се пристъпва и към последваща обработка.

Жълт Кантарион билка за чудо и приказ   Как действа билката Жълт Кантарион  и за какво да внимаваме?

 Основно билката действа успокояващо на нервната система и благоприятства мозъчната активност и психиката най-вече. Хиперицина има свойството да управлява нервно-мозъчните клетки предаващи сигнали на тялото. От друга страна мощната билка е богата на флавоноиди. Тези вещества влияят на хормоните в човешкото тяло и най-вече управлява производството на серотонин – хормона на доброто настроение. Именно този хормон и производството му ни карат да се чувстваме щастливи, удовлетворени и да спим добре най-вече! Освен успокояващи свойства Жълт Кантарион, като лечебно средство има и противовъзпалителни и антибактериални свойства. За да използвате тези му свойства, обаче  е нужно да ползвате пресни листа и цветове на билката, а не сушени! Другият вариант е да си направите маслен извлек от свежата билка.

На фона на всичко споменато до тук пъстрата и свежа билка съдържа и етерични масла. Именно те действат охлаждащо, болкоуспокояващо и успокоително. Затова могат да служат за лечение на натъртвания, охлузвания, разтягане на сухожилия, кръвоизливи и други. Още една полезна съставка на жълтия кантарион са дъбилните вещества. Те благоприятстват добрата функция на стомаха и метаболизма, спомагат пренасянето на кръв по тялото и подобряват действието на сърдечните съдове.

Трябва да се внимава, когато се приемат лекарства, защото билката има свойството да усилва ефекта на някои от тях, а на други да го тушира. Затова при прием на медикаменти, най-добре е консултация с лекар, ако ще приемате и жълт кантарион!!!

Жълт Кантарион билка за чудо и приказКакво лекуваме с Жълт Кантарион?

 С ярко жълтата билка може успешно да се лекува според народната медицина, а и според хомеопатията депресия, рани и изгаряния, психо-соматични разстройства,  вътрешни и външни инфекции, отворени рани, менструални болки, нарушен сън, ракови заболявания, сърдечни заболявания и други.

  За лечение Жълт Кантарион може да се ползва, като отвара на чай, тинктура, на прах или под формата на маслен извлек за външно третиране. Запарката за чай се прави от суха субстанция, като в половин литър вода се слагат най-много 6 супени лъжици билка! Оставя се за 10 минути и се пие след това. На прах билката е мощно средство срещу стреса и умората, като трябва да се внимава с дозите! Тинктурата се препоръчва при вътрешни инфекции, при храносмилателни проблеми и борба с бактерицидни заболявания. Според състоянието се определя и броя на приеманите капки от тинктурата. Мастния извлек от свеж цвят се използва за открити рани, изгорено, ожулено и прочие.

Как да си направим маслен извлек от Жълт Кантарион?

  Червеното масло с магична сила се прави от свежо набрани по цъфтеж цветове жълт кантарион (добре разцъфнали) и студено пресовани масла, като зехтин, ленено масло и други. Приготвянето е следното: В буркан от стъкло поставяте само цветчета жълт кантарион, добре ги притискате и заливате отгоре със зехтин например. Така направената смес се запечатва с оризова хартия или капак с отвори, за да диша. Поставя се на пряка слънчева светлина докато сместа в буркана не стане червена, като кръв. Това обикновено става след около месец и малко! След, като е готов масления извлек се съхранява в хладилник или мазе на хладно не повече от 10 до 12 месеца.

Жълт Кантарион е билката лекуваща 99 заболявания, затова не я пропускайте току-така, а я използвайте по предназначение!