Остров Сумба - Индонезия, кътче от Рая

Остров Сумба – Индонезия, кътче от Рая

  Остров Сумба - Индонезия, кътче от Рая Остров Сумба е изключително красив и забележителен остров от групата на Индонезийските острови. Той географски е част от групата на Малките Зидонски острови и населението му е около шестстотин и шейсет хиляди души. Наблизо до това райско място се намират не по-малко красивите острови Флорес и Сумбава. Топлите и кристално сини води на Индийския океан ще ви приласкаят тук и няма да поискате да си тръгнете. Площта на острова е  около единадесет хиляди квадратни метра и голяма част от нея са безбрежни плажове с фин пясък. Но не само плажовете са атрактивни тук, пищната зеленина и водопадите също не са за изпускане.

Малко повече за Остров Сумба

 Самият остров е хълмист и е богат на пищни и ярко зелени широколистни гори. Те се разпростират в северната му част. На юг, обаче картината е напълно противоположна и там можем да се насладим на тропическа растителност и хълмистия вулканичен релеф сякаш изчезва, като с магия. На фона на това пълно щастие, за съжаление трябва да отбележим, че тайфуните тук не са рядко явление. Често те вземат жертви от местните и са с разрушителна сила. Най-големият и организиран град на острова е Waingapu. Той се разполага на най-голямото пристанище на Сумба.

   На Остров Сумба вирее така прочутото Сандалово дърво, което е унищожено в голямата си част вече обаче. Това се е наложило с цел освобождаване на площи за все по нарастващото местно население и земеделските дейности в района, свързани с изхранването му. На територията на острова са изградени два Национални парка, където туристите могат да видят автентична флора и фауна.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Да поемем към Търново за празника на града

 

 

Остров Сумба - Индонезия, кътче от РаяКакво да видите на Остров Сумба?

   Освен разнообразната и чудно хубава природа тук няма много, друго за гледане. Но тя сама по себе си е достатъчно привлекателна, за да си направите екскурзия до тук. Задължително трябва да посетите най-големият водопад на острова. Той се спуска високо от върха на планината и мощно слиза по склоновете от зеленина. Навярно, както повечето туристи и вие ще отседнете в еко хотела на Сумба. Не забравяйте да видите и поне един от няколкото красиви залива тук. Там можете да се гмуркате, да карате сърф или пък да се припичате на слънцето под топлите ласки на финия златист пясък.

Най-доброто време за посещения е извън дъждовния сезон, което е някъде между месеците юни и септември. Тук къщите са причудливи и имат странно издължени покриви. Строителството им е донякъде примитивно, но много добро. Ако сте решили да акостирате тук с яхта например, то заливът Mondu Lambi, плажа Tarimbang Beach или Manoekangga са идеалното решение за вас. Интересно ще ви бъде да посетите и град Tambolaka в пазарен ден, когато по улиците му се продава всичко, което местните могат да продават. Това разбира се са най-вече морски деликатеси, земеделски култури и сувенири. Историческа забележителност на Остров Сумба са мегалитите, които са любопитно явление.

С две думи този остров за разлика от съседните, които изброихме в началото на статията, е много по-спокоен и навалица от туристи няма. Освен това бюджета ви е доста по-минимален, а красотата наоколо ви ще е същата, като на по-скъпите дестинации.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Село Дорково - Плиоценски парк (Дорково)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here