Начало Пътуване Просто КАПРИ – красота, легенди, любов…

Просто КАПРИ – красота, легенди, любов…

Просто КАПРИ – любимото място на Тиберий и Август

2038
0
ostrov-kapri-pristanishteto

ostrov-kapri-pristanishtetoПросто КАПРИ – красота, легенди, любов…

Просто КАПРИ! Един магичен остров, който признаваме си, има по особено значение за нас. Дали от поредицата „Пазителите“ на Нора Робъртс или просто защото мястото те кара да се чувстваш вълшебно – не знаем! Но, Капри е една приказка, която всеки трябва да види, преживее и усети. Затова и мъничко ще ви разкажем за него, от тук малко история, от там малко забележителности и ще сглобим една картина на свободата, очарованието, ароматите и щастието. Да започваме!

Просто КАПРИ – любимото място на Тиберий и Август

Остров Капри е много различен. Той по уникален начин е съчетал множество археологически паметници от миналото, с модерния днешен живот на скъпите бутици, на баровете и дискотеките и на скъпите хотели. Няма по-голям разкош от този да отидеш до Капри, да се потопиш в атмосферата на Средиземно море, на блаженото спокойствие, на лукса, на историята и на безгрижието.

Римската империя е била мощна, могъща и е оставила множество свидетелства за това във времето, под формата на паметници на културата. На Капри те са много и поради своята колоритност острова е любима дестинация на туристи от цял свят. Което пък е леко дразнещо, като се има предвид тълпите, които ви заобикалят по време на популярните сезони за посещение. Според историята и сведенията на римския хроникьор Транквил, острова датира от 1-ви век. Той навярно е населен първоначално от гърците и е бил тяхна колония.

Просто КАПРИ ще ви завладее, омае и изненада зад всеки един ъгъл. Името на острова е дадено от самите гърци и в буквален превод означава Див Глиган. Поради, каква причина гърците са нарекли така острова не е много добре известно. Легендите разказват, че именно император Август си присвоява острова от гърците, преди около 2000 години. Неговият наследник император Тиберий толкова е завладян от красотата на Капри, че го прави свой постоянен дом.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Коли под наем за пътувания в България: Най-добрите опции и съвети

Просто КАПРИ – какво да видите на острова задължително?

Това късче от рая има много за показване и разказване. Не става въпрос само за исторически паметници или природни забележителности. Тук има и много съвременен лукс също. Няма, как да пропуснете завещаните на острова дворец и вили на Тиберий, с техния приказен разкош. Само руините могат да ви подскажат, колко е било приказно тук в миналото на имперските времена.

На острова ще видите още статуята на Цезар Велики, приказните градини на император Август – от чийто тераси с антична архитектура, се разкрива уникална гледка към ширналата се пред вас морска прелест. Капри не е случайно място. Тук вили имат едни от най-заможните хора по цял свят. След римско време на острова се заселват монаси. Именно те построяват красивият манастир „Сан Джакомо“, който служи и като защита на острова от сарацините. Днес основния поминък за жителите на Капри е туризмът. Тенденцията се поставя в началото на 20-ти век, когато се изгражда и пристанището Марина Гранде, а по късно и по-малкото пристанище Марина Пиколо.

vhoda-na-lazurnata-pestera-kapriОсновната природна забележителност и бихме казали феномен на островът е пещерата – Лазурната пещера. Самото влизане в пещерата е уникално преживяване. Входът е толкова ниско до морето, че трябва да се легне в лодката, докато водачът й я издърпа навътре в самата пещера! Лазурната пещера се намира в Северната част на Капри, на само брега на морето. Нейното дъно е изцяло под водната повърхност, а странните гласове, които ще чуете са навярно на морски сирени – изкусителки. Цялата пещера искри в син лазур и леко сребристи водни балони.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Странджа описана в няколко любопитни факта

trite-skali-moreto-okolo-kapriЛегендите разказват, че мястото е магично,

наситено с чудодейна сила и мощ. Точно, както го описва Нора Робъртс във втората част на поредицата Пазителите. Дали заради ниския вход и завихрящият се вятър, се чуват тези морски песни или наистина има сирени, вие сами ще прецените. Ако ви се прииска да видите още природни чудеса, просто КАПРИ ще ви ги предложи. В Неаполитанския залив до острова се разполагат скалите „Фаралиони“ – Скополо, Марко и Стела. Те са с варовиков произход и единствено Стела все още има връзка със сушата, докато другите две скали величествено се издигат самотни в морето.

На острова можете блажено да се изпънете на един шезлонг, да пиете пенливо вино и да се наслаждавате на прекрасното време. Може да тръгнете по безкрайната плетеница от римски пътища, по които са вървели римляните. Можете да дегустирате перфектната места кухня и деликатеси, морски и не само. Да пазарувате най-модерните и нови дрехи, да танцувате до сутринта в нощните клубове. Да се почувствате живи – просто КАПРИ! В пределите на морската шир около острова, ще видите и единствения по рода си феномен, Скалиста арка насред морето, от която гледката спира дъха.

Качете се и на най-високата точка на острова – Монте Соларе (върхът на слънцето), където се намира и Крепостта на Брут. Освен по-големият град Капри, трябва да посетите и разположеният малко по-ниско в платото – град Анакапри. Близо до острова се намират уникалните Соренто, Неапол и величествения древен град Помпей. Фарът Пунта Карена е един от най-важните в Тиренско море и ще ви предложи прелестната си кула с осмоъгълна форма на самият остров Капри.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Бамята – здравословна храна с подценени ползи!

Няма какво да кажем, това е просто КАПРИ – насладете му се изцяло!

Ето и едно кратко видео, какво ви очаква на острова: https://www.youtube.com/watch?v=wVn7J5cucqE