kalinka-wurhu-kopriva

Копривата и могъщата и сила за здравето ни

  Копривата и могъщата и сила за здравето ни Копривата е стара и добре позната у нас билка. Тя се среща в изобилие навсякъде в България, така че намирането и не е проблем. Може би тя е сред малкото билки, чийто части се използват напълно и пълноценно. За човешкото здраве могат да се използват, корените, стеблата, листата и цветовете на билката. Листата и са най-често използвани, като те имат силата да регулират кръвната захар, да действат благоприятно на храносмилането и метаболизма.

  Също така много добре се отразява приема на коприва върху заболявания, като ревматичен артрит. Освен това всеизвестно е кръвоспиращото действие на древната билка и нейното диуретично действие.  Всичко това е благодарение на богатият на соли на желязото състав на копривата, както и на богатото и витаминозно съдържание.

Копривата и нейните приложения

   Копривата и могъщата и сила за здравето ниБилката намира приложения, както вътрешно, така и външно за лечение на редица състояния. Така например при вътрешни кръвоизливи тя е много добър лечител. При едни състояния на кървящи бъбреци, матка или пък увреждания на черния дроб, копривата има мощни пречистващи свойства за кръвта в човешкото тяло. Външното и приложение е върху екземи, особено при децата. То може да е и вътрешно изчистване, като се приема запарка на чай от коприва.

  Винаги една екзема си има и вътрешен причинител, затова е добре билката да се прилага и външно, и вътрешно в случая. Тази така пареща на допир зелена билка има уникално влияние върху панкреаса и жлезата му. Така регулира, както вече споменахме захарта в кръвта ни. Хората страдащи от ишиас, могат да облекчат състоянието си, чрез външни бани с коприва. Освен пречистваща кръвта, копривата я и образува, което е абсолютен прецедент сред билките.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Дядо Добри от село Байлово

  Затова и когато хората страдат от така нареченото малокръвие или анемия, то копривата е силно препоръчвано придружаващо лечебно средство. Уникалните кръв образуващи ензими в нея, спомагат значителното облекчаване и подобряване на тези опасни състояния. Народната ни медицина от векове ползва копривата за лечение на редица болести. Част от тях са ревматизъм, диабет, копривна треска, сърцебиене и нарушен пулс, главоболия и виене на свят. Освен това епилепсия, дори задух, истерични състояния и жълтеница, древните българи са лекували с коприва.

  Копривата и могъщата и сила за здравето ниВъншно приложение на копривата – тук може да си направите два домашни извлека от билката – маслен и кисел. Масления се прави, като пресни листа от билката се киснат поне месец в чист зехтин. 1 част листа се киснат в 10 части зехтин. Извлека от този тип е изключително лековит при натъртвания, изгаряния и открити рани. Освен това облекчението на болки в ставите, на състояния на артрити, както и обриви по кожата се прави с този маслен извлек.

  От подсичане на кожата, до спадане на отоци, та чак до поставянето на лапи за уголемени жлези се ползва маслената коприва. Кожата, която е проблемна и вяла, както и рядката коса се третират външно с отвара от пресни листа коприва, варени в 10 части оцет и 5 части вода. Така получената смес се маже външно, а ефекта е значително по-добър от редица мазила за целта предлагани на пазара.

Копривата и могъщата и сила за здравето ни  Копривата и вътрешното и приложение – за да си помогнете при диабет, можете да ползвате свежите семена от цъфнала коприва и нейните връхчета. От тях се слагат до 2 супени лъжици към порция храна или кисело мляко например. Така сместа се приема не повече от три пъти, след ядене задължително. Отварата от коприва или чаят се прави от свежи листа, като стандартната пропорция е около 100 грама листа на половин литър вода. За да подобрите дейността на сърцето и да регулирате пулса се прави отвара от корени на коприва и се смесва с малко кръвен здравец. Течността се пие до четири пъти на ден, но винаги преди ядене!

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Красотата на Пирин планина - Жабешкото езеро

  Копривата е наистина могъща и древна билка – лечител. Употребявана информирано и навреме, има редица благоприятни свойства над човешкото здраве, така че е добре да ги знаете и да я използвате. Освен това копривата е и изключително вкусна съставка за редица супи, ястия, баници и сладкиши дори. Така, че приложенията и са редица, а ползите доказани с времето.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here