cvqt-na-valerian-s-kalinka

Валериана билка, която има много лица

Валериана билка, която има много лица Валериана е популярна билка по цял свят, която е позната още под имената Дилянка или Котешка стъпка. Като цяло по своето предназначение тази билка има предимно успокояващо въздействие върху организма. Безсънието се лекува с негова помощ, като ефекта е леко сънотворен и унасящ. Популярно средство е за лечение на епилепсията в съчетание с други подобни билки. Основните нервни състояния, които билката успокоява са сърцебиене на нервна почва, превъзбуда, неврози и стресови състояния, както и прекомерна психическа и нервна преумора.

  Приеман по предназначение Валериана има въздействие върху цялостната нервна система, уравновесява нервните сигнали подавани към мозъка и усилва процесите на задържане в него. Хората страдащи от чести симптоми на високо кръвно налягане, ускорен пулс, спазми в сърдечно-съдовата област, могат удачно да се лекуват с отвара от Дилянка или концентрирана тинктура на капки.

   Освен това билка, като тази спомага облекчаването на симптоми, като болезнен месечен цикъл, анемия и често виене на свят, симптоми на менопауза и други. Всичко това става благодарение на потискането, на прекалено възбудената централна нервна система. Така се намалява болката, прекалената нервна натовареност и дори пристъпите на гърчове. Гладката мускулатура на сърцето, заради която често изпитваме болки в сърдечната област, при свиването и, е успокоена и регулирана. От Базедова болест, та чак до спазми и възпаления на жлъчката, на стомаха и червата, Валериана е удачен лек.

Малко повече за билката Валериана

 Валериана билка, която има много лица Тази билка е силно разпространена у нас. Тя се среща често по места, където е предимно сенчесто и влажно. До цели 1500 метра се среща измежду гъсти храсталаци и тъмни гористи кътчета. За лечебните и свойства се използват най-вече корените на растението. По своята същност билката е многогодишна, тревиста култура, която има тънко и право стебло, достигащо понякога и два метра. Листата са предимно лилави и сравнително месести. Те са доста на брой и контрастират на белите или лилави съцветия на билката.

  Така Дилянката, няма как да бъде объркана, ако я срещнете в планинските гори и си наберете малко, за да я ползвате за чай. Чаят от повърхностните части на билката има доста по-слабо действие, но пък коренищата се ползват предимно за медицински цели и е добре да си купувате готова валерианова тинктура. Ако решите да си набавите от коренищата, то те са доста месести и са разположени на големи снопчета.

   Внимавайте, когато ги използвате, те са доста горчиви и често пъти концентрацията на отварата направена от тях има голяма сила. Цъфтежа на Валериана е предимно от април до края на август. Билката е богата на етерични масла, освен на киселини и алкалоиди. Именно алкалоида валерианин е основното успокояващо средство за организма. За да си направите запарка или чай от лечебното растение, може да ползвате предимно корените или концентрираната тинктура от него. Чаят се прави, като горещата вода се залива върху концентрираната тинктура. Пропорцията е една лъжица за чай от сухи корени или течна тинктура се залива с половин литър вода. Добре е чаят да се пие на пълен стомах, защото има свойствата да дразни силно стомаха. Пият се три порции на ден до 50 милилитра.

  Валериана билка, която има много лица Запарката се прави с две чаени лъжици сухи корени на 300 милилитра вряла вода. Необходимо е да се кисне запарката поне час. Тя се прецежда и се пие максимум до 200 милилитра дневно, защото може  да има прекалено успокояващ ефект! Отварата или чаят не се пият повече от 3 дни, защото може да се появи гастрит или колит. Необходимо е да се правят почивки между приемите, за да избегнете подобен род стомашни неразположения.

  Може да се прави и студен извлек на Валериана от пресни корени. За целта се кисне ситно пресован пресен корен, около 2 чаени лъжици, в 200 милилитра вода. Кисне се за едно денонощие, но внимавайте тази отвара е с много силно успокояващо действие. От нея се приеме, не повече от 1 чаена лъжичка до 3 пъти на ден. Може да ви се доспи драстично, така че Валериан и шофиране, както и работа с машини не се препоръчва да се съвместява!

  Валериана е билка с много лица и има силно действие на успокояващо средство. Въпреки добрите си качества и свойства, използването и винаги трябва да е умерено!