momiche-durji-qgoda

Ягодите – плода чудо в детското меню

  Ягодите – плода чудо в детското менюЯгодите, тези малки сладки червена плодчета, са изключително полезни, както за възрастните, така и за малчуганите. Въпреки това с даването им на все още невръстни деца, трябва да се прави внимателно, защото като част от мъхестите плодове, те са и източник на алергени. И все пак навлизаме в прекрасния пролетен сезон, който ще ни предложи богата палитра от плодове, освен от зеленчуци. Често пъти сортовете ягоди, които са целогодишни, дават плод до късна есен, освен през пролетта и лятото. Така, че те са една много полезна добавка към менюто на подрастващото дете, особено ако ги отглеждате в собствената си градинка!

 

Ягодите и ползите им за детското здраве

 Ягодите – плода чудо в детското меню На първо място тези малки прекрасни и сочни червени плодчета са заредени с големи дози витамин С. Едва ли има човек, които не знае, че имено този витамин укрепва имунитета ни, подсилва го, а и ни дава тонус. Особено пролетта след тежката зима, децата се нуждаят от прием на витамини с храната, която зимата е била малко по еднообразна и по-малко цветна съответно. Затова ягодите са добра добавка, като сладкиш към менюто на детето ни. Само в 100 грама ягоди се съдържа над 50 милиграма витамин С, което е равно по количество на витамин С, съдържащ се в един портокал или лимон да речем.

  Освен витамин С, ягодите са и плод богат на витамини от група В. Така витамин В2 се среща в големи дози в ягодите. Количеството му е много по-голямо от това в плодове, като лимони, ябълки, круши, портокали, череши, сливи и дини. Витамин В1 също е в големи количества в тези малки червени красавици. Именно витамините от група В са отговорни за добрите функции на метаболизма и храносмилателната система. Именно тези процеси определят доброто усвояване на храната и доброто физическо здраве у децата в ранна детска възраст.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Есента сезона на ТИКВАТА – ползи за здравето ни!

 Ягодите – плода чудо в детското меню Каквото и да сме казали до тук за ягодите, то съдържанието в тях на провитамин А е едно от най-важните им качества. Именно заради съдържанието на този мощен антиоксидант и стимулатор на имунната защита, ягодите са толкова полезни в менюто на децата. Това е бета-каротина, който приет от ягодите се усвоява под формата на витамин А в тялото ни. Липсата на именно този така важен витамин, води до редица смущения в растежа на зъбите при децата или в общото им подрастване. Освен за крехки зъби, липсата на витамина е виновна и за чуплива, коса, нокти и слаба кожа. Инфекциозните заболявания са по-често явление и общото здраве на детето е разклатено.

  Освен магически комплекс от витамини, ягодите са богати по състав и на желязо, и повишават значително детския апетит. Като цяло в едва 100 грама ягоди, има около 10 милиграма желязо, което в пъти повече на фона на други плодове. Само екзотични плодове, като кивито и смокините са толкова богати на желязо, като ягодите. Добавени към млечни десерти с кисело или прясно мляко, ягодите са сигурния индикатор, който ще премахне анемията и ще я предотврати.

  Ягодите – плода чудо в детското менюТова, че ягодите повишават апетита на детето не е мит, а факт. Те са богати на плодови киселини, на ферменти и натурални аромати, които естествено пробуждат апетита у детето. Важно е да споменем, че на дете под една година – не бива да се дават ягоди! Това е поради алергичния им характер. Те трябва бавно и внимателно да се включат в детското меню и то в съобразни количества.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Колоезденето, като спортна алтернатива за пролетта

  Като цяло освен ключовите за здравето витамини и минерали изброени до тук, ягодите са богати и на така важните за детето фибри,  на протеини и въглехидрати, както и на големи количества калций, фосфор и магнезий. Въобще те са малки супер плодчета с голяма сила, която не бива да бъде пренебрегвана. На фона на всичко казано до тук, ягодите са и определено адски вкусни, така че детето е доволно и щастливо, когато ги хапва. J Има хиляди начини да му ги  предложите, така че пробвайте!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here