krasiv-cherven-mak

krasiv-cherven-makМакът полезна билка, а не опиат!

 

Макът, като цяло се слави по скоро с името си на упойващо вещество, отколкото като билка. Но това съвсем не е вярно. Макар и да има силни упойващи свойства, тази чудна билка е силно лековита, когато се приема в правилната доза и по правилния начин. Единствено целенасоченото злоупотребяване с мак, води до психо-соматични разстройства. Иначе билката си е здравословна, както всички останали билки.

razcufnal-makМакът, какво лекува и как?

Така известният ни мак е известен и под имената рогатец или кадънка. Той е типично полско растение и билка, която украсява по неописуемо красив начин полята из България, когато разцъфти. Това, което има в състава си макът основно са следните вещества: органични киселини, смоли, алкалоиди, пектин и слузни вещества, както и гликозни вещества. Билката се използва за спиране на упорита кашлица, помага при тежка менструация при жените, има благотворно действие при проблеми със съня, действа кръвоспиращо.

Освен това хората имащи проблеми със сърдечно-съдовата система изпитват благоприятно действие от умереното му използване. Той е ефикасно обезболяващо, успокоително, помага при травми, сърдечна недостатъчност, разстроен стомах, понижава високото кръвно. Освен това инфарктни и пред инфарктни състояние се благоприятстват от него, както и проблеми с дихателната система, като бронхити и пневмонии. Когато имате силна болка и възпаление на зъб, отварата от мак помага, като се жабуркате с нея. Натъртени места, охлузени такива, получени отоци се лекуват с компреси от мак. Но все пак нека отворим една голяма и важна скоба – макът употребен в големи дози е силно токсичен и води до натравяне. Затова не се препоръчва за употреба при деца!!!

pole-s-makМакът и лечебното му приложение

С лечебни цели, можете да използвате, както семената и характерния млечен сок на макът, така и неговите листа. Внимавайте именно с млечния му сок, точно той действа, като наркотично вещество! Семената на макът могат да се използват успешно и в домашната кулинария, както се прави при продаваните по търговската мрежа хлебни изделия и сладкиши. Ако искате тонизиращо действие и добра работа на стомаха, то отварата от листа на мак е решението. Тя се прави от сушени макови цветове – една супена лъжица. Те се заливат с 250 милилитра вряла вода и запарката престоява не повече от 10 минути! Пие се на деня до три пъти.

При проблеми със съня е добре да си направите отвара от маков цвят в мляко. За целта отново използвате не повече от една супена лъжица макови сухи листа. Те се варят 10 минути в пълномаслено мляко и прецедената смес стой под капак поне 15 минути. Пиете на деня преди лягане, но поне половин час преди да заспите. За рани, натъртено и охлузено, се ползва извлечения сок от кутийките на макът. Сокът действа под формата на обезболяващ компрес. За да лекувате разстройство и болезнен стомах използвайте прашец от мак, смесен с лъжица мед и сварен във гореща вода, поне 250 милилитра. Освен това за тези състояние помага и сместа на макови семена и мед. За да я направите трябва да стриете добре семената и ги смесете с меда.

Така нареченото „маково мляко“ се прави от вода и стрити макови семена. То се пие, за да облекчи хемороиди, проблеми с бъбреците и черния дроб, както и язви, и гастрити. И сега, за да докажем, че все пак макът се използва и в медицината, защото е ефикасно обезболяващо, ще ви запознаем с един любопитен факт: морфинът използван за обезболяване в медицината се прави от кутийките на така наречения маслодаен мак. Както казахме, макът е изключително полезна добавка и вкусна подправка в кулинарията. Така, че не се бойте от него, стига да не го предозирате! Все пак всичко използвано с мярка е най-полезно J.