Начало Пътуване Къде се намира ръба на СВОБОДАТА в България? РАВНИЩА

Къде се намира ръба на СВОБОДАТА в България? РАВНИЩА

РАВНИЩА – Еко пътеката водеща към СВОБОДАТА и село Равнища

4965
0
skalata-ravnishta
Източник: ivanatora
skalata-ravnishta
Източник: ivanatora

Къде се намира ръба на СВОБОДАТА в България? РАВНИЩА

РАВНИЩА – къде е това място и какво представлява? България е пълна с причудливи места, кътчета сякаш извадени от някоя прелестна картина, енергийни места – да се влюбиш в природата й. Някак си напоследък започнахме или по скоро започваме да се учим да познаваме и обичаме родината си. Те не е нито по-малко, нито в пъти повече по-красива от нечия друга родина, стига да я опознаем. Наскоро прочетохме в социалните мрежи, че в Родопите Дискавъри ще снима  екстремна поредица за оцеляване сред дивото и ни просветна – значи другите познават по-добре България и повече я оценяват в цялата й красота, отколкото ние българите!

Родопите са приказни и от цяла Европа избират да снимат точно там – има защо. В този ред на мисли има кътчета у нас, които подминаваме и даже не си правим труда да разберем, защо са специални и си заслужават посещението. Днес ви предлагаме едно много специално кътче – РАВНИЩА! С две думи – скалата на края на света. Скалата на ръба на земята и на СВОБОДАТА. Само, който не е бил там, не е усетил магията на това място. На това късче родна земя, пропито с цялата видима и невидима красота в живота.

РАВНИЩА – Еко пътеката водеща към СВОБОДАТА и село Равнища

Само на около тридесет километра от красивия Пловдив се намира селцето Равнища. До него непосредствено се разполага и едноименната хижа Равнища. По пътя към Първенец и село Дедово се стига до село Равнища. За да поемете към скалата на ръба на света и към еко пътеката, трябва да се отбиете от пътя към хижата малко преди да я достигнете. Ще поемете по добре оформен черен път (ако нещо не се е случило с него!)Той ще ви отведе до пътека в планината, която е равна и широка – по нея достигате до дърво окичено с указателни табели. Вие поемате към пътечката сочеща наляво от табелата – тя се спуска към гората навътре.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Подготовка на плуга за работа - съвети от експерти
tabelata-za-skala-ravnishta
Източник: Trafficnews

Ще ви води маркировка в жълт цвят по дърветата и скалите съответно. С равен ход, без значителни затруднения и за около половин час, ще достигнете до една скалиста местност. Панорамната гледка, която ще се разкрие пред очите ви от тази местност – няма как да опишем. Трябва просто да се види и усети този неустоим порив, да почувстваш СВОБОДАТА – вътре в себе си. Виждате пред вас навсякъде само безкрайни полегати зелени склонове. Сякаш зелените великани на Родопите са ви заобиколили и ви шепнат приказка в ухото – приказка за величие, за вяра, за традиции и енергията на земята.

Небето е буквално в ръцете ви.

Сякаш, ако ги протегнете ще го достигнете и ще си запазите едно пухкаво облаче за вкъщи. Намирате се на височина около 1250 метра над морското равнище, ако не ви понася височината не се доближавайте до ръба на скалата и не поглеждайте надолу. Много заклети планинари и любители на преходите в планината си правят снимки седнали на ръба на нищото…

За да е всичко още по-уникално тук има едно дърво. Това дърво не е като другите, то стой на ръба на скалата и самотно се издига на фона на синьото небе. Няма цветове, зелени листа, друга растителност наоколо – просто сякаш една възлеста ръка под формата на дърво, протегната към Бога. Още веднъж ще отворите сърцето и душата си и ще си кажете: Родопите имат някаква сила и тя завладява!

eko-puteka-ravnishta
Източник: Google

Можете да съберете по пътя към РАВНИЩА и малко безценни шишарки, да си набавите билки за зимата. А, защо не и да се поразходите до близките села, където винаги ще намерите гостоприемни добри хора. Ако ви се иска повече да усетите тази магия, отседнете в хижа Равнища (ако са я отворили отново, ако не вилната зона е алтернативата!), отидете и до Персенк чешма – просто се отдайте на порива в себе си да поемете СВОБОДАТА на местността в себе си.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Какъв е реда за ремонт на апартамент в нова сграда

Ето и едно видео да добиете малко представа за местността: https://www.youtube.com/watch?v=k99MV8ccX10