Мостар в Босна и Херцеговина – история и красота на едно място

Мостар в Босна и Херцеговина – история и красота на едно място

  Мостар в Босна и Херцеговина – история и красота на едно мястоМостар в Босна и Херцеговина е един от най-красивите градове в страната. Той се простира мъдро по двата бряга на река Неретва. Името на града според местните легенди се дължи на неговият мост наречен – Стари мост, свързващ двете половини на града проснати по двата бряга на реката. Градчето притежава живописна красота, която се подсилва още повече от старинния мост над реката. На фона на синята и спокойна вода се оглежда каменния мост строен от султан Сюлейман Велики. Всъщност историята на моста започва далеч в миналото, когато той е още изграден от дърво.

  През 1557 година, като глава на Великата Османска империя Сюлейман решава, че дървения мост не удовлетворява нуждите на все по-разрастващия се град. Така за около 10 години се издига чудно красив каменен мост, на мястото на дървения.

  Мостар в Босна и Херцеговина – история и красота на едно мястоВ двата края на моста се издигат и до днес кулите пазителки, които са отново от камък и имат предназначение да защитават самият мост. Този мост в Мостар в Босна и Херцеговина има и по-нова история. Той става основен обект на атаките в града по време на войната в Босна. Така през 1993 година хърватите изстрелват над 60 на брой снаряда, за да атакуват мюсюлманското население в града. Разрушенията и до днес напомнят за тази безумна война, в която брат убива брата си. Към днешна дата мостът в Мостар в Босна и Херцеговина е реставриран. Реставрацията му е направена с автентичните камъни от стария каменен мост. Възстановени са каменните защитни кули и самият мост над реката. Освен живописна стойност, историческия почерк на това място е уникален, Той е стожер на грешките на обществото, които не бива да бъдат забравяни и допускани отново.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Остров Капри – перлата на Италия

Мостар в Босна и Херцеговина, какво да видите?

  Като цяло Мостар е град със силно турско влияние в архитектурата. В противовес с това пък се явява влиянието на по-късната Австро-Унгарска империя. Така града е смесица от разнообразие на стилове и една интересна архитектурна мешавица от историята. Както вече споменахме градът и неговата красота са уникални. Той е най-силно разрушен от нелепата война в региона, но бързо е възстановен, както мостът в центъра му. До тук можете с лекота да дойдете с кола или пък да кацнете в  Загреб или Дубровник. От там с автобус ще стигнете и този прекрасен град. Основната забележителност на града е вече описаният по горе в статията Стари мост. Днес той е прекрасно реставриран и посещаван годишно от хиляди туристи.

 Мостар в Босна и Херцеговина – история и красота на едно място От Стари мост непрекъснато се хвърлят гмурци в  Неретва. Това зрелище е ежедневие тук и по традиция е добре да се оставят за късмет дребни монети на гмурците. Друга забележителност на града е Музеят на самият Стари мост. Да дойдеш в  Мостар в Босна и Херцеговина и да не посетиш този музей, няма как да се случи. В него е събрана цялата история на моста, видеото за неговата реставрация и въобще всичко, което го представя.

 

 

 Мостар в Босна и Херцеговина – история и красота на едно мястоКъщата в турски стил – „Муслибегович“ е друга местна атракция. В нея дори може да пренощувате, ако искате. Тя е на над 300 години и помещава експозиция за бита на коренното население на града. Зимата къщата не е отворена за посещения. Тя работи единствено от април до октомври, така че  е добре да го предвидите в пътуването си! Джамията „Карагьоз бей“ и    Историческия музей са други забележителности заслужаващи вниманието ви. Музея помещава различни експонати от многото облици на този град. Епохите тук се представят и чрез снимки, които ще ви бъдат много любопитни. Относно джамията, тя е една от забележителностите в стария град на Мостар. Няма, как да не се преклоните пред красотата на тази масивна каменна сграда, символ на толерантността в региона.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  ШТРАПАРИJАДА 09.04.2023, село Сараj, Северна Македония / Състезание на коне по теглене на трупи (Video)

  Мостар в Босна и Херцеговина е интересен град не само от историческа гледна точка, но и от човешка такава. В него се преплитат две основни религии, толерантност, еклектика в архитектурата и много важни уроци на съвременната ни история. Въобще идването тук ще ви накара да се замислите за много неща, освен че ще нахрани очите и душата ви.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here