Разходка до Бели Искър за една неделя!

Разходка до Бели Искър за една неделя!

 Разходка до Бели Искър за една неделя! Разходка до Бели Искър можем да си направим дори за един ден. Тази екопътека се намира в непосредствена близост до село Бели Искър, което е на около десетина километра от град Самоков. Началото на пътеката започва от селото и има паркинг, където да спрете автомобила си. Самата пътека се вие по поречието на река Бели Искър и я обикаля в кръг. Дължината и е доста голяма, около 8 километра.

  Самия маршрут бележи началото на границата с Национален парк Рила и може да бъде изминат само за едни до 4 часа бавен ход и то със спирания. По самата пътека има обособени местенца за отдих, където да поспрете и да похапнете. Самата пътека е изградена от множество мостове, по-малки и по-големи. Хубавото на една разходка до Бели Искър е, че може да я направите и с децата си! Маршрута е лек и го позволява.

  От най-високата точка на екопътеката се вижда неописуемо красива гледка към планината. Там има специално обособена панорамна площадка. Хубавото на един кръгов маршрут, какъвто е този е, че можете да видите планината в разнообразните й форми и лица. По принцип Рила е многолика и има доста разнообразен релеф, който да се види.

Разходка до Бели Искър – малко повече за прехода

  До село Бели Искър може да стигнете по главния път за град Самоков. Внимавайте да не пропуснете отклонението, което ще ви заведе до едно малко и красиво селце. Ако се наканите да отидете напролет, ще станете свидетел на множество активно зелени морави по пътя си, където животни кротко си пасат. Самата пътека започва от края на селото. Ако се затрудните при намирането на пътя до нея, любезните местни, никога няма да откажат своите напътствия! Можете да изпиете едно кафе в местното заведение и да си побъбрите с хората. Тогава заредени с оптимизъм поемете към планината.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  На гости на град Видин

 Разходка до Бели Искър за една неделя! Стигайки в началото на екопътеката може да паркирате удобно на паркинга там. Той често пъти е безлюден, така че няма проблем общо взето. Табелата в началото на Бели Искър ще ви запознае, че маршрута е изграден от осем големи моста и още няколко по-мънички такива. Разбира се пише и за панорамната площадка в края й, където Рила ще ви се разкрие в пълния си блясък – многолика и винаги различна. Макар и водата на изключително пълноводната река, течаща под краката ви да бушува бурно, да се пени и вихри – не се страхувайте маршрута е напълно обезопасен. Велико усещане е да се движиш непосредствено близо над водната стихия, която в миг може да те погълне и да се изгубиш в нея. Дори лятото тук водата е адски студена. Тя се пени и плисва по нагорещените камъни, като съскащото й тяло гасне и се топи в пара.

  Така от една магична самодивска реалност, изневиделица се гмуркате в зеленото море на прохладната гъста гора. Тук за разлика от шума над реката е много тихо и спокойно. Само песента на птиците пронизва тишината, а зеленината като че ли се пропива в кожата и очите ви. Преходите от мостчета над реката се редуват с такива в гъстата гора и така докато не достигнете до заветната си цел – панорамната площадка. По цялата пътека няма да намерите и едно едничко еднакво място. Всеки камък, всеки бор и всяка капка вода тук са различни.

  Гледката ви опиянява и изумява, а чистия въздух пълни дробовете ви. Последното мостче над реката от разходка до Бели Искър ви въвежда в най-магичната част от маршрута. Тук реката тече бавно и спокойно, като че ли е заспала дълбок сън на самодива. Наоколо й всичко е потънало в зеленина и мъх бледо жълт по-ярък и от слънцето. Само огромните скали от кафяво-червеникав гранит ви приветстват, като огромни гиганти и ви наподобяват за циклопите от митовете.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Специфики при наемането на конферетна зала

Разходка до Бели Искър за една неделя! В един момент се откъсваш от мислите си и виждаш малък каменен заслон пред себе си. Той се кипри гордо насред зеленината и приветства уморените пътници да поседнат и да си отдъхнат. Ако сте с децата, тук е мястото да похапнете удобно и да продължите след кратка почивка. Още малко изкачване сред мирис на борови клонки и смола, сред приятно мълчание и сте на панорамната площадка. На нея се чувствате, като орел – могъщ, свободен и щастлив. Тук Рила ви прегръща в зелена топла длан и ви напомня, че няма по-велика сила от природата.

  Разходка до Бели Искър е идеалната разходка за един ден от уикенда. Разходка до Бели Искър е уникалната разходка в неделния топъл и слънчев ден. Разходка до Бели Искър е зареждане, свобода и необходимост, което трябва да си подарите!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here