Остров Бююкада – място без автомобили и тълпи на две крачки от Истанбул

Остров Бююкада – място без автомобили и тълпи на две крачки от Истанбул

Остров Бююкада – място без автомобили и тълпи на две крачки от Истанбул Остров Бююкада е пълната противоположност на големия, забързан и изключително пренаселен с хора град Истанбул. Острова е част от деветте „Принцови острова“, които се намират в Мраморно море и всъщност той е най-големият от тях. Предлагаме ви го в избрани кътчета, защото мястото е магично с красотата си, автентичността си и изключителното си спокойствие. Тук времето сякаш е спряло и хората не знаят, какво е забързаното ежедневие на колела днес. Името на острова в буквален превод означава „Големият остров“ и не отговаря много на размерите му, защото самият остров е едва около пет квадратни километра.

 

Магията на Остров Бююкада

 Остров Бююкада – място без автомобили и тълпи на две крачки от Истанбул Острова е недалеч от Истанбул, както вече споменахме. Той е само на около час и половина с корабче от някое, от пристанищата на космополитния град.    Той не е нито забързан, нито пренаселен. Просто едно приказно място, като перла скрито в морето, където може да си отпочинете наистина и да смените коренно обстановката. Вероятно сте били поне веднъж в града на величествения Босфор, защото той е изключително популярна дестинация. Но със сигурност едва ли сте посещавали Бююкада.

 Най-хубавото тук е, че няма и един автомобил по улиците. Тук единствените превозни средства са файтоните, колелетата и тук, там по един, два мотопеда. Улиците са изключително смайваща гледка, защото по тях препускат красиви коне впрегнати в изписани карети, сякаш си в приказка. Колоездачите са пъстра гледка с разноцветните си колелета и са масово явление на острова. Живота тече бавно и спокойно. На фона на екзотичната зеленина на палмите по улиците се извисяват скелетите на чудно красиви дървени къщи. Те са масивни и поне на по два до три етажа, като са почти изцяло изградени от дърво. Острова е привлекателно място през уикендите за жителите на Истанбул. Те обичат да идват тук за кратко и да си отпочиват от лудницата на големия град, но дори тогава улиците не са толкова пренаселени, както в града на Босфора.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Цари Мали Град - Късноантична римска крепост и укрепено селище

Остров Бююкада – място без автомобили и тълпи на две крачки от ИстанбулКакво да правим и видим на Остров Бююкада?

  На това кътче от Рая, няма как да не си наемете шарена карета и да не обиколите крайбрежната алея и главните улици. Така най-добре ще можете да разгледате острова напълно и да се насладите на красивите дървени къщи, подобни на прохладни хасиенди. От височината на каретата ще видите изключително красивите им резбовани прозорци, и писаните фасади.

  От друга страна насред Мраморно море, острова е богат на прясно уловена риба, която се предлага по крайбрежните капанчета. Несравнимо е да поседнете под сянката на огромна палма, с гледка към морето и безбрежната му синева, и да отпивате студено питие на фона на топлия бриз. Няма, как да не опитате и прясната риба, защото едва ли другаде сте имали възможността да си хапнете такава. Пешеходната разходка по  крайбрежната улица не е за изпускане също. Тогава вероятно ще налетите на един от местните продавачи на сладолед, които са много приветливи. Те продават, не какъв да е сладолед, а „дондурма“ – турски сладолед. Той няма нищо общо със сладоледа, който познавате, защото е лепкав и се точи, като дъвка. Разхладата с него е чудесна в лятната жега.

Как да стигнем до Остров Бююкада?

Острова е атрактивен и благоприятен за посещение най-много от късна пролет до късна есен, защото през зимата има бурни ветрове идващи от морето и времето е доста свирепо. Затова и през този сезон острова е почти безлюден. За да дойдете тук може да хванете корабчетата на градския транспорт в Истанбул. Билета за тях е с минимална цена, а пътуването ви ще продължи от около 60 минути до 80 някъде. Такива корабчета можете да хванете на пристанищата, като Картал, Кабаташ, Бостанджъ, Малтепе или Кадъкьой в Истанбул.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Тайните на Тенерифе, островът на слънцето и разнообразието

Подарете си малко спокойствие и се насладете на Средиземноморския климат, както никога досега не сте го правели.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here