Рим за любители и естети

  Рим за любители и естетиРим е град, който ще омагьоса всеки. Не може да дойдеш тук и просто да си тръгнеш бездушен. Едва ли има място, което в по-голяма степен събира история и музейна експозиция в него. Въпреки, че цяла Италия е мека на изкуство, архитектура, неописуем плам и чар на хората, то Рим си остава едно неописуемо притегателно пространство. Тук епохите и времето са относително понятие, а какво да се види има толкова много, че е добре да планирате почивката си предварително, за да не останете разочаровани, че нещо сте пропуснали! И, все пак Рим си е Рим и трябва да се види, дори и за ден.

Въпреки болките в краката и мрънкането на половинката ви – обикаляйте на воля и останете, за да усетите мириса на вечността. Ето и какво не бива да изпускате да видите, та дори и да рискувате да удължите визитата си внезапно.

Рим и най-важните му забележителности

 Рим за любители и естети Въпреки, че този космополитен град няма маловажни забележителности, някой от тях са световноизвестни и няма как да дойдете чак до тук, а да не ги видите. Започваме от Ватикана разбира се. Може ли, човек да дойде в Рим и да не види папата? Не разбира се. Виждането му е спорно, но самият Ватикан е доста атрактивен сам по себе си, така че започнете от тук. Всъщност на площада „Свети Петър“ папата дава традиционна аудиенция всяка сряда, но само при хубаво време. Ако питате нас заобиколете насъбралата се тълпа и направо се потопете в магията на базиликата „Свети Петър“.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Град Русе - забележителности и места, които трябва да се видят

Още на входа вниманието ви ще се прикове от скулптурата на гениалният Микеланджело „Пиета“. Усещането да станеш част от това съвършено изкуство е неописуемо с думи.

  Рим за любители и естетиСлед, като се насладите на тази неземна красота не пропускайте да посетите и музеите на самият Ватикан. Най-вълнуващо от всичко е да видиш на живо стенописите на Микеланджело в Сикстинската капела. Макар и доста трудно да достигнете до входа, защото опашка винаги има, насладете се на краткия момент да зърнете уникална красота. Тук не може да се снима или да се говори, но на вас така или иначе няма да ви се правят такива неща, а само ще искате да съзерцавате чудото пред очите си.

 

Разбира се следващите ни дестинации са…

Рим за любители и естети Пантеонът и Колизеумът. Лошата новина е, че опашки да се влезе в този най-голям и стар амфитеатър от Древността, винаги има. Добрата е, че можете да го видите успешно и от вън и да се насладите на красотата му. Но все пак, ако държите да влезете направете го, защото си заслужава. Относно Пантеона в Рим – едва ли сте виждали по съвършена храмова архитектура. Това е първият християнски храм в пределите на Римската империя и влизането през портите му, ще ви накара да настръхнете. До Пантеона и площада, където е разположен той се стига по тесни калдъръмени улички, така характерни за старата част на града. По тях можете да се насладите на безброй малки и кокетни магазинчета и да си намерите някое съкровище закътано в тях. Не бързайте пак ще дойдете в Рим, просто е неизбежно!

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Мадрид страстта на Испания, която трябва да усетите

  Рим за любители и естетиКапитолийските музеи и фонтана ди Треви. Преди да поемете към една от тези забележителности, отделете си достатъчно време да надзърнете и в Римския форум. Тук всяко кътче и руина е история, която разказва за миналото. Относно фонтана ди Треви, какво да ви кажем, ако я нямаше тълпата щеше да е по-добре, но все пак нека това не ви отказва. Да хвърлиш монета тук и да си пожелаеш нещо е задължително, ако ли не направо не си бил в Рим. Освен това статуите на мраморните коне ще ви завладеят със своята грация изцяло. Капитолийските музеи са необятно пространство. Ако не искате да претупате визитата си тук, то си отделете поне половин ден. А и ако вземете някои с вас, който не е любител на изкуството, рискувате да ви помрачи деня, така че подберете подходящо другарче!

Вила „Боргезе“ е още една магическа дестинация, както и зоологическата градина разбира се, но все пак едно посещение не е достатъчно, така че оставете си нещо и за другия път.

  Е, това беше помечтахте ли малко с нас. Сега е време, ако сте ходили в Рим отново да го направите. Ако пък не сте ходили, то направо стягайте куфарите.