Чудесата на Нова Зеландия

Чудесата на Нова Зеландия

  Чудесата на Нова ЗеландияЧудесата на Нова Зеландия са изключително много. Този континент държава е с природни дадености, които не могат и не бива да бъдат отминавани с лека ръка. Тук културата е различна, хората са много мили и естествени, а да станеш част от техния свят е направо преживяване за цял живот. Ако сте от хората мечтаещи за екзотика, за тучна зеленина, безкрайни площи зелена трева, тюркоазено син океан и още нещо, то мястото за вас е точно тук. Нищо, че е далеч идването в Нова Зеландия е напълно реална мечта, но е добре да сте подготвени, поне малко какво може да видите и не бива да изпускате.

  Едни от най-големите и модерни градове на континента са Окланд, Уелингтън и Роторуа. Но тук няма да ви запознаваме с континента, като географска карта или атлас, а ще ви разкажем за няколко местенца, такива каквито ги видяхме и усетихме.

 Чудесата на Нова Зеландия Чудесата на Нова Зеландия – езерото Таупо

  Това езеро е най-големия сладководен басейн на територията на Нова Зеландия и второто най-голямо на територията на Океания. Намира се на Северния остров, докато на противоположния Южен остров е разположено езерото Те Анау. Ако винаги ви се е искало да видите езеро легнало в кратера на вулкан, то това е мястото. Наоколо скалите стърчат, като стражи и сякаш пазят митичните морски обитатели на езерото. Националния парк „Тонгариро“ опасва отвсякъде местността с тъмната си и свежа зеленина. Вулкана тук е все още активен, така че идването тук си е един вид авантюра. Дълбочината на Таупо на места достига до 180 метра, а обширния му бряг е с размери 30 на 40 километра. В езерото се вливат три реки, а от него води началото си река Уайкато. Именно по нейното поречие се намира така красивия водопад Хука, който също не бива да изпускате идвайки в Нова Зеландия.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Пълно ръководство за ски в Боровец: Всичко, което трябва да знаете

Водопада Хука  Водопада Хука

  Сред чудесата на Нова Зеландия е споменатият вече водопад Хука. Ако очаквате да е най-големият, високият или пълноводния в страната – не е така. Но пък с километри водата мощно бумти, пени се и прави малки мехурчета, благодарение на водовъртежа. Така водата на водопада е толкова светло синя, че трябва да се види, защото не може да се опише. Водопада Хука е сборище на много водоскоци, през които за секунди протичат хиляди литри вода. В най-горната част на това зрелище се виждат около 8 водопада с вода падаща от височина 8 метра. Ако се престрашите да се качите на яхта или моторна лодка по течението на тази бурна река, което и трябва задължително да се направи, направо ще го запомните за цял живот.

 Чудния фиорд Милфорд Саунд Чудния фиорд Милфорд Саунд

  Това е най-известният фиорд в Нова Зеландия и е една от най-красивите местности в света. Заливът се разполага на Югозапад в най-южния остров на континента. Заобиколен е от страшно високи планини и красиви водопади. Мястото е наречено осмото чудо на света от известният писател Ръдиард Киплинг. Тук туристическият наплив е голям дори и за изключително голямата площ на фиорда. Местността е част от Националния парк „Земята на фиордите“. Природата тук смесва по причудлив начин остри скали, бистри потоци, непроходими джунгли, езера и можете да стигнете тук по суша, освен по вода. Валежите са често явление, но ако се случи така, че да видите дъга след тях направо ще онемеете. На фона на вечнозелените гори, в чистата като огледало вода може да видите пингвини, делфини, тюлени и морски лъвове.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Мароко - една шарена страна с много вкус и мирис на магия

  Чудесата на Нова Зеландия са много, тук споменахме само една малка част от тях. Идването на континента е едно приключение, което не прилича на нито едно друго. Затова планирайте така пътуванията си, че съвсем скоро да може да посетите това късче Райска земя, което ще ви завладее напълно и ще искате да се върнете.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here