12 любопитни факти от света на класическата музика, които ще ви смаят

12 любопитни факти от света на класическата музика, които ще ви смаят

  12 любопитни факти от света на класическата музика, които ще ви смаят12 любопитни факти от света на класическата музика избрахме, за да погъделичкаме сетивата и любопитството ви. Така например едва ли знаете – от какво точно се прави една цигулка, кой е най-скъпия сценичен костюм в света, кой симфоничен оркестър е пропуснал шанса си да потъне с Титаник и ей такива едни уникални въпроси!

Да започваме…

Познайте коя песен пее Юрий Гагарин на първата си мисия в космоса? Ами на Шостакович, разбира се „Моят роден край“. Представете си това изпято по радиовръзката на космическа ракета – уникално!

Да си дойдем на думата за изработката на една цигулка. За да е качествена една цигулка е нужно тя да бъде изработена от над 70 парчета дърво. Е, разбира се за по-автентичните екземпляри е нужна и малко магия.

През 1912 потъва луксозният лайнер Титаник. На борда му намират смъртта си десетки души, но познайте симфоничният оркестър на Лондон се разминава с трагедията на косъм. Точно тази година е трябвало да изнесе концерт в Ню Йорк и е щял да пътува на кораба, но в последния момент, като по чудо самото пътуване се отлага. Явно музикантите от този оркестър са били родени под щастлива звезда.

12 любопитни факти от света на класическата музика, които ще ви смаят   И пак да се върнем на темата за цигулката.  Сред 12 любопитни факти от света на класическата музика, битува легендата, че цигулките направени през 18 век са били изработени от кожата на бодлива акула. Явно са били доста войнствени и хищни по натура цигулки.

И това, ако не си е съдба! Сцената на Театър Ла Скала, спектакълът е феноменалният „Силата на съдбата“ от Верди, а арията на Дон Карлос се изпълнява от Ленърд Уорън. Само, че смъртта в края на арията на Дон Карлос е истинска, а не инсценирана. Направо да те побият тръпки, колко повратна може да бъде съдбата на един човек и колко крехка.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Интересни факти за брака, които едва ли знаете!

Пренасяме се в Ренесанса и  визираме легендарният талант Орландо де Ласо. Той е композитор да, но гласът му е бил, като на ангел, затова е отвличан безброй пъти, като дете. Странни порядки имат ренесансовите хора.

И сега една леко светска новина. Тя касае величието на композитора Херберт фон Караян или по скоро огромното му състояние. 250 милиона наследява съпругата на композитора след неговата смърт. Не е малко, нали?

Дали това е сред 12 любопитни факти от света на класическата музика ще прецените вие. Но вероятно ще ви бъде интересно да узнаете, че думата караоке, което всеки от нас знае – означава в превод от, забележете какъв език, японски празен оркестър. Вероятно има смисъл…

15 милиона паунда струва най-скъпият костюм правен някога в операта. Той е бил носен от Аделина Пати през далечната 1859 година, не къде да е другаде, а в прословутият Ковънт Гардън.

Нели Мелба, да Мелба не сте прочели грешно е оперно сопрано с австралийски произход. Та, именно на нея е кръстена прословутата днес, като десерт мелба. Оперната прима е обожавала сладолед ванилия, гарниран с плодове и по-точно малини и праскови. За жалост примата има тежка съдба и умира от кожна инфекция, след като една козметична операция просто излиза неуспешна – нелепо, нали?

12 любопитни факти от света на класическата музика, които ще ви смаят   Най-популярната марка шоколад в Австрия е именувана, не на кого да е, а на самият Моцарт, разбира се.

И за финал 12 любопитни факти от света на класическата музика ще завършат с българско участие. Прима оперната певица на България Илка Попова, която познават по цял свят е имала връзка с един от най-великите на всички времена баси, Шаляпин.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Избор на преносим GPS навигатор

Това беше засега. До следващият път, когато ще ви  представим още любопитни факти от различни сфери.