СПОДЕЛИ
Магията на Родопите – три селца по-разкошни и от приказка

Магията на Родопите – три селца по-разкошни и от приказка

 Магията на Родопите – три селца по-разкошни и от приказка Магията на Родопите една благородна планина, една шарена палитра от природа, един дом за благородни и гостоприемни хора и една дестинация за душата. Родопите са любимата ни планина и сме пристрастни към нея разбира се, но смятаме че мнозина са на нашето мнение. Затова ни се прииска да си поговорим за три разкошни селца в тази чудно красива и благородна планина. Това са селата Лещен, Ковачевица и Широка лъка. Те са добре познати на мнозина българи и навярно много от вас са ги посещавали с повод и без повод. Но все пак нека ги видите и през нашите очи, така както ги видяхме и усетихме ние.

 

Магията на Родопите в Лещен

лещен Лещен е полегнал кротко по южните склонове на Родопите. В него всяка една българска къща е автентично запазена от Възраждането. Затова и голяма част от тях са обявени за паметници на културата. Поради безпощадните следи на времето къщите тук са автентично реставрирани, като максимално са запазили облика си от най-бурния културен период за страната Българското Възраждане. Тук сред прекрасната природа, можете да се насладите на тишината, уюта и българските традиции. Отсядането в местна къща за гости е наслада за сетивата, връща ви години назад.

  Ще опитате автентични български гозби, ще видите пъстро тъкани черги, дървени чардаци с увиващи се по тях лози и ще се почувствате, като в разказ на Йовков или Елин Пелин. В близост може да посетите манастира в Рожен, Етнографския комплекс Ковачевица или пък да отскочите дори до Банско. И зиме и лете каменните покриви, тежките дървени и ковани порти, гостоприемството на местните и тишината ще ви завладеят.

Магията на Родопите в Широка Лъка

  широка-лъкаЛюлка на автентичен български фолклор, на чудно красиви песни и танци, на така влизащата под порите ти мелодия на каба гайдата и на българщината. Всичко това в селцето е събрано в едно и ви връхлита от първите крачки, които правите по тесните каменни улички. В близост се разполагат градовете Смолян и Девин, които предлагат не по-малко забележителности и са самобитни по своя характер. Тук няма, как да дойдете и да не посетите автентичната родопска къща.

  Такива къщи в селото са Учиковска, Згуровска и Григоровска. Чудно хубава в селото се кипри и църквата „Света Богородица“, която има уникален иконостас, изрисуван от братята Захари и Димитър Зограф. Старото училище от 1835 година в селото е уникално не само с архитектурата си, но и с историята си, която местните гидове ще ви разкажат, ако не сте я чували. Няма, как да не знаете, че тук се намира единственото по рода си фолклорно училище в страната. Но всичко, което тук ви се разкрива не е само история, архитектура или природа дори, всичко е  магията на Родопите.

 

Магията на Родопите в Ковачевица

  ковачевицаОтново сме сред природата на Западните Родопи, блага, красива и автентична. Ковачевица е посещавана от доста туристи, защото е част от един Исторически Архитектурен резерват с уникален характер. Тя се намира близо до град Гоце Делчев и малко по-далеч от Благоевград. Още през 1656 година селото се основава от българи бягащи от потурчването. Те се крият в полите на майката планина, която ги закриля от поробителите и ги спасява.

   Първоначално селото е център на животновъдство и земеделие, като по-късно през Възраждането се превръща в голям културен център за областта. Къщите тук са автентично запазени и носят белезите на Възрожденската архитектура. Те масово са на дава и три етажа с така характерните за периода надвиснали чардаци. Църквата ‚свети Никола“ в селото е приказна с красивата си архитектура и построената към нея в по-късен период камбанария. Магията на Родопите тук се усеща от входа към селото, където ви посреща ръчно издялана в дървото табела с надпис Ковачевица.

  Тук спокойствието е толкова осезаемо, че няма да ви се иска да си тръгнете. Заобикаля ви само едно вечно чувство за безметежност, за необятност и за сливане с природата. Не ви трябват телефони, таблети и новини, иска ви се само да отседнете в една от местните къщи и да се насладите на най-вкусните традиционни за Родопите гозби. Просто уникално!

  Магията на Родопите се крие не в самата планина, а в сърцата и очите ни, как ние я виждаме и чувстваме. Магия на едно родолюбия, което не бива да губим никога.